Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suuntaa tulevaisuuteen

Kuva: Suuntaa tulevaisuuteen

Tuskin olisi voinut osuvammin kuvata ajankohtaista poliittista keskustelua, kuin mitä teki hämeenlinnalainen trubaduuri Matti Johannes Koivu, joka avasi SDP:n puoluekokouksen Irwinin laululla ”Raha ratkaisee”.
Matti Vanhasen porvarihallitus on lyhyen elämänsä aikana ajelehtinut kriisistä toiseen. Nyt ollaan pahimmassa mahdollisessa kriisissä, syvän poliittisen uskottavuuden kriisissä.

On käynyt ilmi, että eduskunnan porvarillinen enemmistö ja porvarihallitus rakennettiin liikemiesten rahalla. Eli kuten Alpo Jokinen Vammalasta osuvasti puoluekokouksessa sanoi: ”Häikäilemättömät liikemiehet ostivat maalle porvarihallituksen.”
Rahan merkityksen arvasi jo Irwin aikoinaan: raha ratkaisee.

 Ja mitä tekee Vanhanen ja Vanhasen hallitus?

Vanhanen pakoilee vastuutaan keskustan puheenjohtajana puolueen rahankeruujärjestelmän sotkuista. Pääministerinä Vanhanen liitelee ulkomailla välttääkseen vastuunsa poliittisen kriisin selvittämisestä.

Ei ihme, että SDP:n eroava puheenjohtaja kehotti Vanhasta palaamaan kotimaahan hoitamaan vastuunsa sekä poliittisesta kriisistä että uskottavuuden palauttamisesta demokraattiseen päätöksentekoon.

Ja syvä kriisihän maassa on, kun on syytä vakavasti epäillä, jos valtakunnan korkeimmat päättäjät pitävät osto- ja myyntiliikettä.
Vanhanen ja keskustan vahva vaikuttaja Seppo Kääriäinen yrittivät selvitä kriisistä tempulla numero viisi, ehdottamalla että oppositiopuolueet tekisivät hallitukselle välikysymyksen.

Jo on aikoihin eletty, kun hallituspuolueet kehottavat oppositiota tekemään hallitukselle välikysymyksen!
On opposition aliarvioimista, että hallituspuolueista käsin tällaista edes kehdattiin ehdottaa. Niin helppoon eivät oppositiopuolueet sentään menneet, vaan vaativat hallitukselta suoraa selvitystä vaalirahoituksesta.

Sokea Reettakin näkee, ettei tällä nyt ajankohtaista kriisiä ratkaista. Hallituksen kannalta homma sujuisi helposti. Välikysymys kokoaisi taakseen tiiviin hallituspuolueiden rintaman ja asia olisi sillä ratkaistu.

Jälkeenpäin voitaisiin viisastella, että ähäkutti, eivätpä voimanne hallituksen kaatamiseen riittäneetkään.
Ei tätä koko Kehittyvien maakuntien Suomesta alkunsa saanutta ja koko poliittiseen päätöksentekojärjestelmään ulottuvaa uskottavuuskriisiä vain niin helpolla laukaista.

Jos välittömästi viime eduskuntavaalien jälkeen olisi tiedetty, miten vaalitulos rakennettiin suuren rahan voimalla, sosialidemokraattien pitkään jatkuneeseen tuhkanripotteluun ei ehkä olisi ollut aihetta.

Historiallisen heikko menestys eduskuntavaaleissa projisoitui ehkä liikaakin puoluejohtoon.

SDP:n kannatusluvut ovat joulukuusta lähtien olleet nousussa. Vaikka nousu on ollut vielä vähäinen, trendi on ollut selvä. Nyt vain lisää vauhtia poliittiseen toimintaan!

Runsaan vuoden takainen eduskuntavaalitulos konkretisoi puolueen uudistumistarpeen.

Aate ja arvot on moneen kertaan todettu kestäviksi. Kuten vaalirahakriisistä havaitaan, tällä hetkellä kysymys oikeudenmukaisuuden toteutumisesta suomalaisessa yhteiskunnassa on päivänpolttava. Solidaarisuus eli heikomman puolella oleminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan, sillä kuilu köyhien ja rikkaitten välillä on 1990-luvulla tapahtuneen repeämisensä jälkeen syventymistään syventynyt.

Nyt kysytään, kuka on heikomman puolella.

Parhaillaan meneillään oleva poliittinen kriisi on pitkään jatkuessaan sellainen, että se saattaa johtaa jopa uusiin vaaleihin. Uusia vaaleja pidetään epätodennäköisinä siksi, että takavuosina tehty perustuslain muutos vei tasavallan presidentiltä oikeuden hajottaa eduskunta. Nyt sekin asia on Vanhasen käsissä. Ja eihän rahamiesten hallitus, joka istuu kaiken lisäksi merkittävän eduskuntaenemmistön varassa, niin vain vallasta luovu.

Mutta eipä tiedä, mitä tulevaisuus mukanaan tuo.

Sosialidemokraateilla pitää olla valmius myös uusiin vaaleihin. Eroava puheenjohtaja Eero Heinäluoma näki tällaisenkin mahdollisuuden todennäköisenä, ellei ulospääsyä muutoin synny.

SDP:llä on nyt edessään tuhannen taalan paikka uudistaa politiikkaansa ja tulla uusin tavoittein ja uusin kasvoin kansalaisten eteen.
Tämän uudistuneen SDP:n me tulemme näkemään tulevan viikonvaihteen jälkeen.

Ulla Turkki

6.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva