Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Maakunnassa kaivataan vettä

Kuva: Maakunnassa kaivataan vettä

Porin ja Satakunnan toukokuu oli ennätyksellisen sateeton. Kuivuus tarjoaa pohdittavaa ja teettää lisätöitä Porin kaupungin puistotoimelle. - En muista, että näin kuivaa loppukevättä olisi ollut koskaan aikaisemmin. Kasvukauden aikana ei ole ollut yhtään sadetta, huokaa kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen.

- Meillä on ollut Porissa enemmän kylvöjä kuin aiempina vuosina, kun muun muassa Palvelupuiston leirintäalue on kylvetty. Nurmikon siemen lähtee kyllä kasvamaan, kun kosteutta tulee, mutta jo orastaneet nurmikot kuolevat, ja niitä täytyy paikata, Ahonen kertoo.

Kaupungin puu- ja pensasistutuksia joudutaan kastelemaan paljon tavallista runsaammin. Veden kuljetukseen on käytössä yksi tankki enemmän kuin normaalivuonna.

- Areenan sadetus on tänä vuonna entistä tärkeämpää, kun on iso festivaalikesä. Reposaaren Reelingissä ja kaupungintalon pihalla on siirtonurmikkoa, joka on pidettävä jatkuvasti kosteana, Ahonen jatkaa.

Kuivuus on aiheuttanut puistotoimelle monenlaista veteen liittyvää työtä. Taloudellisten seuraamusten suuruus riippuu pitkälti siitä, kuinka kauan kuivuus jatkuu. Maan kuivumisen eteneminen uhkaa jo aiheuttaa vanhempien puiden kuolemia.

- Tällä hetkellä puhutaan kymmenistä tuhansista euroista. Jos kuivuus jatkuu vielä monta viikkoa, kulut nousevat yli sadantuhannen, kaupunginpuutarhuri arvioi.

Kuivuus on koetellut koko Suomea, mutta Satakunnan seutu kuuluu pahimmin kärsineisiin. Ahosen mukaan Porin etuna ovat kuitenkin savipohjaiset maat ja joen läheisyys. - Esimerkiksi harjualueella vaikutukset olisivat olleet huomattavasti pahemmat.
Sääennusteet eivät näytä lupaavilta kesäkuun osalta, mutta kaupunginpuutarhurilla riittää huumoria tiukassakin tilanteessa. - Toivottavasti heinäkuun isot tapahtumat tuovat vesisateet tullessaan, Ahonen lohkaisee.

Myös Satakunnan maanviljelijöillä on totiset paikat poikkeuksellisen kuivissa oloissa. Pasi Nummela ProAgria Satakunnasta korostaa, että kuivuuden vaikutukset vaihtelevat huomattavasti viljelijästä riippuen.

- Joillakin tiloilla yrittäjän voitto ohenee useita kymmeniä prosentteja, osalla viljelijöistä kuivuus ei juuri aiheuta ongelmia. Koko maakunnan keskisato ei ole ajautunut katastrofin partaalle, mutta tilakohtaisesti seuraukset voivat olla hyvin dramaattisia, Nummela kertoo.

Kuivuuden aiheuttamiin ongelmiin vaikuttaa ennen kaikkea se, kuinka kostean maalajin alueella tila sijaitsee. Joka puolella Satakuntaa on tiloja, joiden kasvustot kestävät kuivuutta hyvin, mutta myös tiloja, joiden sato kärsii tuntuvasti.
- Paljon on kiinni siitä, miten pitkään kuivuus jatkuu. Kotieläinten rehuomavaraisuus on uhattuna, jos koko kesä jää sateettomaksi.
Maanviljelijöillä itsellään on keinot vähissä, sillä kastelumahdollisuuksia on vain harvoilla alueilla. - Muita toimenpiteitä ei tässä vaiheessa juuri ole. Jälkiviisaasti voi todeta, että kylvöt olisi kannattanut tehdä hyvissä ajoin. Myöhästynyt kylvö on johtanut suurempiin ongelmiin, Nummela pohtii.

Mikko I. Elo

5.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva