Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ulvilan ainut suuntautumisvaihtoehto on Pori

Kuva: Ulvilan ainut suuntautumisvaihtoehto on Pori

Kun asuu muutaman sadan metrin päässä Porin rajasta, ja kun on leipänsä tienannut aina Porista, ei paljoa haikaile Jokilaakson nauhakaupungin perään. Ulvilan Sunniemessä asuvalle ulvilalaiselle valtuutetulle ja kaupunginhallituksen jäsenelle Seppo Virtaselle Pori on luonnollinen suuntautumisvaihtoehto silloin, jos Ulvila aikanaan päättää johonkin liittyä.

Jokilaakson nauhakaupungissa Virtanen ei näe Ulvilan kannalta järkeä. Hän uskoo, että ulvilalaiset tulevissa kuntavaaleissa näyttävät sekoileville päättäjille suunnan, mistä he haluavat palvelunsa tulevaisuudessa haettavan.

Ulvilan kunnallispoliitikkojen joukossa toisinajattelijaksi osoittautunut Virtanen kuuluu niihin sosialidemokraatteihin, jotka vastustivat nauhakaupunkiselvitystä, olivat omassa ryhmässään kylläkin selkeästi enemmistönä, mutta jäivät vähemmistöön, kun valtuuston enemmistö päätti selvittää Kokemäen, Harjavallan, Nakkilan ja Ulvilan kuntaliitosta vuoden 2011 alusta.

Virtanen kummastelee päätöstä. Ulvilalaisista 48 prosenttia käy työssä Porissa ja 36 prosenttia Ulvilan kaupungissa. Ulvilalla on jo tällä hetkellä laaja yhteistyö Porin kanssa muun muassa terveyspalveluissa ja perheneuvonnassa. Nyt lisäksi suunnitellaan laajaa yhteistyötä perusturvassa.

Hänen mielestään päättäjien tulisi keskustella enemmän palvelujen käyttäjien, tavallisten kuntalaisten kanssa eikä räknätä vain omia luottamuspaikkojaan. Näin moni asia selviäisi.

Virtanen ei pidä siitä, että toisella kädellä muka neuvotellaan perusturvayhteistyöstä Porin kanssa ja toista kättä ojennetaan Jokilaakson kuntaliitoksen suuntaan.

Jos ulvilalaiset menevät mukaan Jokilaakson kuntaliitokseen, päätös on peruuttamaton. Silloin palvelut haetaan uudesta kunnasta, ei Porista. Ei kunnanosa enää mitään itsenäisiä päätöksiä suuntautumisestaan tee, sanoo Virtanen. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että kuntalaisten pitäisi saada kunnalliset palvelut normaalin asiointinsa ja työssäkäyntinsä yhteydessä. Ongelmaksi muodostuu kuntalaisille, jos palveluita joudutaan hakemaan erikseen. Tarkoitan tässä myös Ulvilan yrittäjiä, Virtanen sanoo.
Koko kuntauudistuksen taustalla on ollut tieto siitä, etteivät kunnat tällä kustannus-, työvoima- ja väestörakenteella pysty tulevaisuudessa kuntalaisten palveluja järjestämään. Tarvitaan laajempia ja vahvempia alueita. Paras-hankkeen puitelaissa lähdettiin siitä, että työssäkäyntialue on kuntayhteistyön tai kuntaliitoksen perusta, sanoo Virtanen.

Myös Ulvilassa väestö vanhenee ja palvelutarve lisääntyy entisestään, eikä kunnan talous ole niin vahva kuin yleisesti vielä uskotaan. Siksi Ulvila tarvitsee suurempaa kumppania.

Koko Satakunnan etu olisi, että maakunnassa olisi vähintään 100 000 asukkaan kunta.

Virtanen näkee, että luottamushenkilöiden pitäisi nyt nähdä laaja kokonaisuus eikä varjella vain omia paikkojaan.

Uvilan päätöksenteossa on ollut selvästi nähtävissä, että valtuutetuilta on puuttunut rohkeus tehdä päätöksiä. Selvitetään ja selvitetään ja selvitetään. Kaupungin virkamiesjohto näkee pääosin Porin Ulvilan ehdottomana yhteistyökumppanina.
Virtanen on viime aikoina havainnut muutoksen Ulvilan poliittisessa kulttuurissa. Muilla puolueilla tuntuu olevan kovasti halua puuttua varsinkin sosialidemokraattien tekemisiin.

Nyt tekeillä olevassa selvityksessä mahdollinen kuntaliitos joudutaan selvittämään pohjamutia myöten. Missä on kuntakeskus? Maantieteellisesti ajatellen se tulee sijaitsemaan Harjavallassa. Siinä selvitetään myös muut palvelurakenteet, kuten mm. mikä lukio tai koulu pitää lopettaa.

Pitkään Ulvilan kunnallispolitiikassa vaikuttanut Virtanen näkee, että epäluuloa Poria kohtaan kylvetään turhaan ja että yhteistyöasioissa joku vetelee naruja päättäjien taustalla. Puskista on aina helppo ampua selkään, kun ei ole vastuunkantaja.
Tällä hetkellä Ulvilan päättäjien keskuudessa vallitsee suuri hämmennys. Jokilaakson kuntaselvityksen taakse on helppo mennä. Mutta entäs jos valtuutetut olisivat tosissaan joutuneet äänestämään Jokilaakson kuntaliitoksesta?
Virtanen epäilee, että tulos olisikin ollut toisenlainen.

UA

5.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva