Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kahden kastin Kepu

Kuva: Kahden kastin Kepu

Vaalirahoitusmyrskyn silmään joutuneen keskustan riveissä on jo kaivettu esiin paniikkinappula.
Vaikka puolueen puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen on kuinka suivaantunut häntä kohtaan esitetyistä epäilyistä, hän ei ole kuitenkaan pystynyt antamaan tyhjentävää selvitystä omasta roolistaan Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen rahanjaossa kansanedustajaehdokkaille. Vanhanen ei ole suostunut opposition vaatimukseen pääministerin ilmoituksesta. Sen sijaan hän lähti viikoksi itämaille.

Kepun puoluejohdosta yksi toisensa jälkeen yrittää pestä nyt itseään pois KMS:stä, mutta samaan aikaan alkavat puolueen rivit rakoilla. Eduskuntaryhmässä ilman liikemiesten tukirahaa jääneet kyräilevät niitä, jotka rahaa saivat. Kepun kansanedustajat on jaettu kahteen kastiin, ja kyse on vain siitä, kuka jaon on tehnyt; Nova Groupin Tapani Yli-Saunamäki vai oma puoluetoimisto.
Matti Vanhasen asemaa puolueen johdossa ei ole ainakaan vielä asetettu julkisesti kyseenalaiseksi, mutta puoluesihteeri Jarmo Korhosen toiminta on saanut yhä enemmän arvostelua ja epäilyjä myös keskustan eduskuntaryhmästä, vaikka hän keskiviikkona sanoutuikin jyrkästi irti KMS:n toiminnasta ja yhdistyksen perustamisesta.

Pienoisen paniikin merkki on myös Korhosen ja hänen haastajakseen ryhtyneen kansanedustaja Kimmo Tiilikaisen keskinäinen torailu, joka on jo mennyt mutapainin puolelle. Kimmo Tiilikaista ei ainakaan aluksi pidetty kovin kummoisena haastajana kiistanalaisena järjestöjyränä tunnetulle ja kenttäväen tukemalle Korhoselle, mutta viime päivien tapahtumat ovat saattaneet nostaa hieman Tiilikaisen asemia.

Lieneekin selvää, että kepulaiset astelevat tulevaan puoluekokokseen ristiriitaisissa tunnelmissa varsinkin, kun puolueen kannatus on eduskuntavaaleista lähtien ollut koko ajan laskussa - niin kuin pääministeri Matta Vanhasen suosiokin.

Keskustan tilanne on nyt aivan toinen kuin tänään oman puoluekokouksensa aloittavassa SDP:ssä.

Demarit aloittavat Hämeenlinnan kokouksensa yhtenäisenä puolueena huolimatta siitä, että edessä on sekä uuden puheenjohtajan että puoluesihteerin valinta.

Jännitteitä ehdokkaiden ja heidän kannattajiensa välillä on, mutta koska nyt ei tehdä vallankumousta, uutta puoluejohtajaa ollaan valitsemassa rehdissä hengessä. Sen osoitti mm. puoluekokouksen alla pidetty laaja ehdokaskiertue maakunnissa.

Puheenjohtajaehdokkaiden välillä ei ole suuria linjaeroja, joten valinnassa kiinnitetään enemmän huomiota heidän henkilökohtaisiin ominaisuuksiinsa. Uusi puheenjohtaja valitaan todennäköisesti kärkikolmikosta Erkki Tuomioja, Jutta Urpilainen ja Tarja Filatov. Ehdolla on kokemusta, nuoruutta ja kumpaakin sukupuolta.

Demarit odottavat uudesta puheenjohtajasta uudistajaa, mutta yksikään ehdokas ei ole kuitenkaan tuonut esiin mullistavia uudistuskeinoja. Enemmän uudistusmieltä taitaa sittenkin löytyä puoluekokouksessa esille tulevista ohjelma-asiakirjoista, joiden mukaan SDP on jatkossa mm. nykyistä enemmän myös ympäristöpuolue ja toimihenkilöpuolue.

Onpa uusi SDP:n puheenjohtaja kuka tahansa kilpailussa jäljellä olevasta kahdeksasta ehdokkaasta, niin hän saa johdettavakseen viime eduskuntavaalien jälkipyykistä huolimatta varsin hyvässä terässä olevan puolueen.

Tuoreimman HS-gallupin mukaan SDP on tällä haavaa suurin puolue 22,3 prosentin kannatuksella. Ero toisena olevaan kokoomukseen ja kolmantena pyristelevään keskustaan ei ole suurin suuri. Erot mahtuvat virhemarginaaliin, mutta lukemat osoittavat kuitenkin suunnan.

Sosialidemokraattien nykytilasta iso ansio kuuluu lähtevälle puheenjohtajalle Eero Heinäluomalle, josta on opettelun jälkeen ja joidenkin epäilyksistä huolimatta kasvanut kelvollinen oppositiojohtaja. Hän on sanakäänteillään ylittänyt ajoittain jopa virtuoosimaisen kollegansa Timo Soinin (ps), mitä voidaan pitää jo sinällään saavutuksena.

Jukka Vilponiemi

5.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva