Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yleisurheilukausi on avattu

Kuva: Yleisurheilukausi on avattu

Jotenkin tuntuu siltä, että Euroopan yleisurheilukausi lähtee tosimielellä käyntiin vasta sitten, kun Kultaisen liigan ensimmäinen osakilpailu on käyty. Kuusi osakilpailua käsittävän Kultaisen liigan miljoonan dollarin pääpotin voittaminen edellyttää kaikkien osakilpailujen voittoa, joten Berliinissä toiseksi jääneet ovat jo ulkona miljoonajahdista. Melkoinen paukku siis oli, että USAn Jeremy Wariner jäi toiseksi 400 metrillä, Panaman Irving Saladino pituudessa jäi vasta seitsemänneksi. Suuri yllätys ei ollut, että Norjan Andreas Thorkildsen jäi sentillä toiseksi, mutta yllätyksen siemen oli siinä, miten Andreas kakkoseksi tuli. Kerrataan tapahtumien kulkua miesten keihäänheitossa.

Ensinnäkin Berliinin keihään vauhtirata tuntui tuottavan vaikeuksia. Yliastuttuja tuli huikea määrä. Lisäksi jo ennen kilpailua kommentaattori Jukka Härkönen näki Tero Pitkämäen olemuksessa olevan jotain pielessä, Tero kun piteli kylkeään joka harjoituskiskaisun jälkeen. Oikeaan Jukka osui: kramppi vaivasi.
Tässä mielessä Pitkämäen kisan ainoa kiskaisu, 85,20, oli uskomaton sisun näyte, mutta myös melkoinen riskinotto. Heittonsa jälkeen Pitkämäki oli pitkään kontillaan heittoradalla ja onneksi lopetti riskeeraamisen heti perään. Voitto tuli, vaikka Thorkildsenin kuudes näytti menevän jopa pitemmälle. Mutta mittaus oli armoton – senttiä vajaaksi jäi! Muistutettakoon, että Pitkämäen voittotulos oli siten hänen kaikkien aikojen heikoimpansa Kultaisessa liigassa.


Kumma juttu puolestaan oli, että kolmanneksi heittänyt Tero Järvenpää ei omin tiedoin olisi kiskaissut tulosta 84,07 – ja kohtuullista rahapottia – elleivät Pitkämäki ja Teemu Wirkkala olisi opastaneet kokenutta heittäjää. No, kolmas sija tuli ja paikka perjantaiseen Oslon Kultaisen liigan kisaan.


Yksi urheilija korkkaa potin


Tällä hetkellä näyttää siltä, että Kultaisen liigan kuuden osakilpailun voittajaksi on yksi suosikki. Kaikki tosin riippuu siitä, miten paha tuo Tero Pitkämäen selkä- ja kylkikramppi on.


Tuo miljoonan potin kuittaaja on Kroatian korkeushyppääjä Blanka Vlasic, mikäli terveenä säilyy. Hän on niin ylivoimainen lajissa, etteivät edes kilpasiskojen ”onnenkantamoiset” hetkauta.


Miesten puolella Pitkämäki lie nyt ainoa ehdokas (vielä maanantaina), koska LaShawn Merritt voitti Jeremyn.
Eli paljon ratkaisi jo ensimmäinen Kultaisen liigan kilpailu, mutta muistetaan sittenkin, että jokaisen järkevän urheilijan tavoite on voittaa olympiakultaa. Kultamitalia ei historian kirjoista pois pyyhitä, mikäli on tullut puhtain konstein.


Berliinissä huomion kiinnitti kuitenkin luonnonlapsi; Pamela Jelimo, Kenia, ei itse tiedä kuinka vanha hän on, veikkaa 19 vuotta, mutta dokumentit kertovat hänen olevan vasta 18-vuotias! Ja menee radalla kuin gaselli. Sukunimikin kirjoitetaan toisissa yhteyksissä Chelimo. Yhtä kaikki, tyttö on sama. Hän juoksi 800 metrillä soolona ajan 1.54,99.


ME-tulos on Jarmila Kratochvilovan 1983 douppaama aika 1.53,28. Helsingin MM-kisoissa 1983 tapasin ”kaimapoikani”. Ei tullut heti mieleen hakea häntä tanssilattialle.


No, oli siellä muitakin luonnonihmeitä – siis muualla kuin Korkeasaaressa.


Maailmanennätys ”vahingossa”


Jos urheilija ihan tosissaan kisan jälkeen toteaa, että maailmanennätys tuli ikään kuin vahingossa, niin mihin pystyykään, kun tosissaan yrittää ME-tulosta. Luultavasti jää siitä runsaasti?


Nimittäin Jamaikan Usain Bolt kiskaisi New Yorkissa etusuoran aikaan 9,72. Kyseessä on miesten 100 metrin huikea uusi ME-tulos. Entinen ennätys oli Boltin maanmies Asafa Powellin nimissä lukemilla 9,74.


Bolt on 200 metrin erikoismies, joten satanen juostiin tarkoituksena löytää lisävauhtia päämatkalle. Siinä lisävauhdin etsinnässä meni satasen ME-tulos kuin sivutuotteena. Kaksinkertainen maailmanmestari, USAn Tyson Gay, jäi 13 sadasosan päähän Boltista.
Nyt Jamaikan 196-senttinen ”salama” aikoo juosta Pekingissä 200 metrin lisäksi myös 100 metriä. Ellei muuta, niin ainakin kummankin matkan ennakkosuosikiksi hän pinkoi. Mutta pitää muistaa kaikki karsintaerät ja mahdolliset vilppilähdöt.
Helpolla ei Pekingissä tuplakultaa pinkaista.


Velvollisuudet kutsuvat


Pituushyppääjä Tommi Evilä, Tampereen Pyrintö, avasi kilpailukautensa varsin lupaavalla tuloksella 791.
Tommin seura järjestää Tampereen Ratinassa 11. kesäkuuta 4 athletics GP-sarjan osakilpailun. Ovat muuten keksineet kisasarjalle älykkään nimen, josta jokainen mökin mummo heti tajuaa mistä on kyse.


Mutta Evilä ei oman seuransa kisoissa kilpaile, vaikka kyseessä on uuden mondoalustan vihkiäiskisat. Syy on erikoinen: Suomen urheiluliitto ja Eliittikisasarja tekivät sopimuksen, että Evilä ja kiekonheittäjä Frantz Kruger ovat velvollisia osallistumaan kaikkiin Eliittisarjan kisoihin.


Evilä kilpailee kolme päivää ennen Tampereen kisaa Lapuan Eliittikisoissa, joten oman seuran kisa jää väliin.
Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja Jarmo Hakanen kiteytti homman, että nyt yleisurheilu muuttaa maalle. Aivan kuin Uuno Turhapuro aikoinaan. Hakasen mukaan suuret kaupungit jäävät urheilullisesti vähemmälle huomiolle ja tärkeimmät kisat järjestetään paikkakunnilla, joissa on enemmän lehmiä kuin ihmisiä!


Tuohon on ehkä viisainta olla ottamatta kantaa, ettei jää vaaliavustukset saamatta.


Eremenko ei itse ymmärrä


Suomen Palloliitto pisti maajoukkuepelaaja Alexei Eremenko juniorin väliaikaiseen edustuskieltoon, koska pelaaja jo toistamiseen ”urheili” auton sekä alkoholin kanssa. Homman tekee ikäväksi se, että Junior harrasti kumpaakin lajia samanaikaisesti.
Jo taannoin Eremenkon auto oli liki Helsingin kauppatorin kolera-altaassa, mutta silloin löytyi kuskiksi tyttöystävästä.
Nyt käry kävi Isä-Eremenkon kotimaisemissa Pietarsaaressa ja vaikka kyse onkin vasta epäilystä (tuomio puuttuu), niin Suomen Palloliitto teki päätöksen, että eilen Turussa pelattu A-maaottelu Valko-Venäjää vastaan jää Alexeilta väliin. Valkovenäläiset oli nautittu liian aikaisin!


Maajoukkueesta putoaminen suututti Juniorin. Nyt hän uhkaa itse ottaa tauon maajoukkuepeleistä. Ajatusmaailma on kummallinen, sillä SPL ei ole edes vielä päättänyt oman hyllytyksensä pituutta, mutta teki homman täsmälleen oikeassa järjestyksessä.
Eipä eilinen peli Veritas-stadionilla olisi muutenkaan onnistunut, sillä päävalmentaja Stuart Baxter vaatii ehdottomasti maajoukkuepelaajilta moitteetonta käytöstä. Eli peliaikaa ei olisi tullut ilman Palloliiton päätöstäkään.


Myös Losan pääsponsori, Adidas, harkitsee yhteistyön lopettamista. Voi olla, että vasta sitten Losa itse tajuaa, kun homma näkyy lompakon vahvuudessa?


Porin juhlaa


Porin Pesäkarhut pelaa tänään kaupungin 450-vuotisjuhlallisuuksiin kuuluvan juhlaottelun Porin Pesäpallostadionilla. Urheilukanavan lähettämään otteluun saapuu kova vastustaja, sillä Seinäjoen PeTo-Jussit kuuluu naisten Superpesiksen mestarisuosikkien kastiin.
Vastustajan erikoinen seuranimi juontaa fuusiosta, jossa Peräseinäjoen Toive ja Seinäjoen Maila-Jussit yhdistivät naisten pesäpallotoiminnan. Toki kummankin piti saada nimeen puumerkkinsä, joten se on nyt Seinäjoen PeTo-Jussit. Peräseinäjokihan liitettiin Seinäjoen kaupunkiin.


Ainakin seuranimi herättää yhtä paljon kysymyksiä, kuin aikoinaan Poriin perustettu FC Jazz. Nyt on olemassa Blues ja Vuokatti Ski Team ja Jyväskylästä löytyy sellainen Kakkosen jalkapalloseura kuin Football Club Jyväskylä Blackbird. Jos vakiokupongilla ihmettelette lyhennystä FCJ, niin jäljet johtavat Jyväskylään. Taustalta kai löytyy jokin seuranimen perustekin?


Urheilutoimenjohtaja Petri Kaijansinkko johtaa Pesäkarhut ensi lauantaina historialliseen Superin otteluun Viipuriin. Siellä emäntäseura on Lappeenrannan Pesä Ysit ja Pesäkarhut on vierasjoukkue. Pesistä Viipurissa, siinä ajattelemista. Ensi lauantaina tuo ottelu nähdään Urheilukanavan välityksellä myös Suomeen, joten jälleen näkyvät Yyteri-merkit Pesäkarhujen peliasuissa.
Muuten Hanna Hirvikoski, Pesäkarhut, valittiin naisten Superpesiksen toukokuun pelaajaksi.


Tänään kapteeni Niina Mäkiviita juoksuttaa Pesäkarhut kiilaan.


Viipurin ottelu kiinnostaa myös itärajan takana. Sen kiinnostuksen takana on Venäjällä käsittämättömän suosittu näyttelijä Ville Haapasalo, joka markkinoi ottelua värikkääseen tapaansa!


Säteitä


Eilen on urheilugaalassa valittu vuosien ja vuoden mittaan ansioituneita urheilun taustavaikuttajiamme. Kyllä Suomeen kuuluu ehdottomasti tällainen urheiluun liittyvä tapahtuma. Voidaan sano, että jo oli aikakin!

Eilen on urheilugaalassa valittu vuosien ja vuoden mittaan ansioituneita urheilun taustavaikuttajiamme. Kyllä Suomeen kuuluu ehdottomasti tällainen urheiluun liittyvä tapahtuma. Voidaan sano, että jo oli aikakin!


Turussa Stuart Baxter on johtanut A-maajoukkueemme Valko-Venäjää vastaan. Baxterin valinnoissa on yllätys. Jari Litmanen on avauksessa ja toivottavasti Hannoveriin kolmen vuoden sopimuksen saanut Mikael Forssell löysi myös maalijyvänsä.


Chelseassa kukkopojan valmentajamaineen saavuttanut José Mourinho on seuraavat kolme vuotta Interin valmentaja. Ei toki tämän turkulaisen Interin, vaan ihan sen kuuluisan Inter Milanin. Piti selventää ettei tule väärinkäsityksiä!


Sitten vielä vaikkapa Porin Ässille tiedoksi, että Sami Kapanen palaa omistamansa seuran, KalPan Kuopiosta, riveihin. Ja uhkaa kuulemma pelatakin SM-liigassa!


Ja viimeksi tältä paikalta: on melko todennäköistä, että Valtteri Filppula on seitsemäs suomalainen kiekkoilija joka kannattelee Stanley Cupin voittopystiä.

Jarmo Liuhala

3.6.2008 09:58

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva