Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin vaalirahoituksen ilmoitussotkusta tehdään rikosilmoitus

Porin kaupunginhallitus päätti maanantaina jättää Porin poliisille tutkintapyynnön selvittääkseen, onko Porin viime kunnallisvaalien vaalirahoitusilmoitusten katoamisjupakassa rikottu virkavelvollisuutta.
Kaupunginhallitus sai eilisessä kokouksessaan keskusvaalilautakunnan sihteeriltä Pasi Lehikoiselta selvityksen ilmoitusten katoamisesta, mutta kaupunginhallituksen mielestä selvitys ei ollut riittävä. Kh päättikin pyytää vielä toisen selvityksen keskusvaalilautakunnalta.

 

Kh oli päätöksessään yksimielinen, joskin se keskusteli pitkään erityisesti poliisitutkinnan aloittamisesta.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Mikko Elon (sd) mukaan poliisin tutkintapyyntö nähtiin ainoaksi mahdollisuudeksi saada selville, mitä on tapahtunut, ja kuka on lainannut ehdokkaiden vaalirahoitusilmoitukset.

Poliisitutkinnan aloittamista ajoi erityisesti kh:n sosialidemokraattinen ryhmä, mutta sitä esitti omassa päätösesityksessään myös  kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

Elon mukaan on kaikkien etu, että asiakirjojen lainaaja saadaan selville.

- On poliittisesti mielenkiintoista tietää, mitä ovat olleen lainaajan tarkoitusperät. Asiakirjoista on saatettu etsiä esimerkiksi sellaista tietoa, jota olisi voitu käyttää ensi syksyn kunnallisvaaleissa.

Elon mielestä asiakirjojen lainaaja ei ole kuitenkaan syyllistynyt rikokseen.

Ilmoitukset ovat olleet kadoksissa ainakin vuoden, kunnes ne viime viikonloppuna palautettiin salaperäisesti pudottamalla asiakirjat Porin veteraanijärjestöjen toimiston ja kaupungin edunvalvontatoimiston yhteiseen aulaan Porin Teljäntorissa. Pasi Lehikoinen toimii päätyönään kunnallisena edunvalvojana.

Kaupunginhallitukselle antamassaan kirjallisessa selvityksessä Lehikoinen ei muistanut, kuka asiakirjat on lainannut.  Suullisesti hän sanoi kuitenkin kaupunginhallitukselle, että lainaaja oli sataprosenttisesti mies.

Rikosilmoitus koskee lähinnä juuri Pasi Lehikoista, jonka olisi pitänyt keskusvaalilautakunnan ainoan viranhaltijana vastata asiakirjojen arkistoinnista.

Kaupunginlakimies Leena Tuomisen mukaan jupakassa on rikottu komea lainkohtaa, joissa määrätään virallisten asiakirjojen säilyttämisestä, arkistoinnista ja luovuttamisesta.

Selityksessään Lehikoinen tarjoutui eroamaan lautakunnan sihteerin virasta, mutta kaupunginhallitus ei ottanut tähän kantaa.

- Nyt selvitetään poliisin avulla, mitä on tapahtunut, ja vasta sen jälkeen on johtopäätöstä aika, huomautti kaupunginjohtaja Luukkonen.

Jukka Vilponiemi

3.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva