Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Marelassa esillä harvinaista venäläistä posliinia

Kuva: Marelassa esillä harvinaista venäläistä posliinia

Rauman museo sai näyttelyynsä Marelaan harvoin julkisesti esillä ollutta venäläistä posliinia. Posliiniesineet ovat peräisin raumalaisesta Salme ja Yrjö Kumpuharjun yksityiskokoelmasta, joka taas on yksi Suomen suurimpia ja merkittävimpiä yksityiskokoelmia.
Tässä laajuudessa Kumpuharjun kokoelmat eivät ole ollut aikaisemmin julkisesti näytteillä. Näyttelyn 70 esinettä tuovat esiin kokoelmasta vain pienen osan.

Museoamanuenssi Miina Jokela kertoi museon päätyneen juuri venäläiseen posliiniin, koska se on nyt kovassa huudossa. kumpuharjun kokoelmasta olisi toki löytynyt vanhempaakin esineistöä esimerkiksi Saksasta ja Ranskasta.

Jokela kertoo posliinitöiden valmistuksen olevan peräisin Kiinasta, mistä esineet levisivät Silkkitietä Eurooppaankin. Kesti kuitenkin noin tuhat vuotta, ennen kuin Saksassa onnistuttiin ratkaisemaan kiinalaisten posliininvalmistuksen salaisuudet.

Venäjällä elettiin silloin tavallaan samanlaista aikaa kun nyt. 1700-luvun alussa tsaari pyrki nostamaan aikaisemmin eristyksissä eläneen, takapajuisen valtion Euroopan suurvaltojen tasolle. Tavoitetta tukemaan palkattiin ulkomaalisia posliinitaiteilijoita ulkomailta.

Ensimmäiset laadukkaat posliinituotteet valmistettiin Pietarin lähistölle 1744 perustetussa Keisarillisessa posliinitehtaassa, joka toimi sirpin ja vasaran aikakaudellakin, mutta on nyt saanut takaisin alkuperäisen nimensä.

Katriina Suuren hovin ansiosta tehdas eli loistoaikaansa 1762-1796. Näyttelyssä on esillä juuri tälle ajalle sijoittuva lautanen, joka on näyttelyn vanhin esine.

Pienistä sarjoista arvokkaimmat

Kumpuharju keskittyi posliiniesineiden keräämiseen kolmisenkymmentä vuotta sitten kun huomasi kaikkien keräilijöiden olevan samoilla antiikkiapajilla. Erikoistuminen kannatti silloin, kun posliinista ei kukaan vielä ymmärtänyt mitään. Nyt Kumpuharju on yksi Suomen johtavia posliiniasiantuntijoita.

Keräilijöille arvokkaimpien esineiden hän kertoo syntyneen jostain syystä pieniksi jääneistä sarjoista. Esimerkiksi näyttelyn arvokkaimpana kokonaisuutena hän pitää aamiaisastiastoa, joka on valmistettu Katriina Suuren pojan Paavalin lyhyen hallitsijakauden aikana.

Harvinaisuus on myös Aleksanteri toisen teekuppi, joka on osa isoa astiastoa, jota täydennettiin keisarin kuoleman jälkeen.
Sen lisäksi, että näytteillä on vateja ja astiastoja. Esineitten joukossa on lukuisia fikuureja, jotka erottuvat vastaavista Keski-Eurooppalaisista niiden kömpelömmän tekotavan ansiosta. Esillä on myös upeita uurnia ja kelloja, joiden julkisivut ovat mestarit koristelleet upeilla maalauksillaan, kun taa takapuolen kuvittaminen annettiin apulaisten tehtäväksi.

Näyttely on esillä Rauman museon Marelassa marraskuun yhdeksänteen päivään asti.

JoukoVeijonaho

30.5.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva