Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Raju muutos kiintiöihin

Kuva: Raju muutos kiintiöihin

Jääkiekon SM-liigassa tulee ensi kaudeksi voimaan kolmen ulkomaalaispelaajan kiintiösopimus, joka on päätetty liigan johtoryhmän keskeisellä ”herrasmiessopimuksella”. Nämä SM-liigan sisäiset sopimukset ovat aikaisemmin monessa kohtaa menneet aivan männikköön siitä syystä, etteivät seurat noudata itse päättämäänsä sopimusta. Esimerkkinä vaikka se, ettei vastapuolen seuran pelaajien kanssa saisi edes neuvotella, ennen kuin sen pelit liigassa loppuvat. Se ei ole toiminut alkuunkaan, joten esimerkiksi Hannu Aravirta joutui punaposkisena Isomäen hallissa selittämään, etten minä mutta kaverit neuvottelivat Leo Komarovin kanssa nuorten MM-turnauksen aikana.

Eikä siinä vielä kaikki. Täysin vastaava tilanne toistui, kun nuorten maajoukkueen valmentajana toimi ja toimii edelleen Jukka Rautakorpi. Nyt Jukkis valmentaa Kerhoa SM-liigassa, mutta haki seuraan, omalta nuorten maajoukkueen näköalapaikaltaan, Porin Ässien liigapelaajaksi kasvattaman Joonas Kemppaisen.

Ainoa tapa saada tuo homma kuriin on se, ettei 21-vuotiaiden maajoukkuevalmentaja saa toimia tämän Leijonapestin aikana minkään SM-liigajoukkueen päävalmentajana.

Mutta kiintiöihin. Ensi kaudella SM-liigassa pelataan kolmen ulkomaalaisen kiintiöllä, mutta jo seuraavalla kaudella, 2009 – 2010, jokaisessa liigajoukkueessa saa pelata rajoittamaton määrä ulkomaalaisia per ottelu.

Muutos on suorastaan huikea, mutta jopa pakollinen, koska EU sotkeutuu tähän asiaan varmemmin kuin auringon nousu!
Siksi on viisaampi itse vapauttaa kiintiöt ennen kuin Brysselistä kajahtaa pakkoukaasi.

Uloshinnoittelu

Tähän on SM-liigassa tultu tasan tarkkaan sen takia, että nykyään keskivertopelaaja saa jopa itse hinnoitella itsensä. Kun ulkomaille ei pääse, niin meriittinä on viime kauden vakiopaikka liigaseuran kolmoskentällisessä ja sehän tietää palkkapyyntöön noin 20 000 euron lisää.

Tällä hetkellä pienempien seurojen kohdalla on niin, että joko suostut tai jäät ilman tätä keskitason tallaajaa(kin)! Mutta kun markkinat avautuvat, niin tällaiselle pelaajalle tulee seinä eteen.

On täysin takuuvarma, että nyt lisäpalkkaa pyytävä keskitien kulkija joutuu ensi kaudella huomaamaan olevansa alemmassa palkkaluokassa. Sittenkään ei ole varmaa, että joku liigaseura ottaa pelaajan, koska vastaavan tasoisia pelaajia – mutta vielä halvempia – löytyy MM-kisojen näyttöjen perusteella Tanskasta, Norjasta sekä Latviasta – miksei jopa Sloveniasta.

Heille pelaaminen Suomen SM-liigassa on jopa ponnahduslauta suurempiin ympyröihin, kun taas tämän keskitason Matti Tanelin (nimi muutettu) suunta saattaa johtaa ensin Mestikseen ja siitä onkin toisena vaihtoehtona siirtyä Italiaan kiekkoilemaan.

Kun ulkomaalaispelaajien kiintiötä ei enää rajoiteta, niin keskitason suomalaispelaajan palkka putoaa varmasti. Siinä voi itää myös uuden tulemisen alku – pelata SM-liigaseurassa niin hyvin, etteivät ulkomaalaiset hypi silmille. Ja taas kehittymisen myötä palkka nousee.

Ihmeellinen yhtälö, mutta ei kuitenkaan estä nuorten suomalaispelaajien nousua SM-liigaan. Pudottaa hetkeksi jään pinnan tasolle ja antaa riittävän sisulatauksen. Mikäli taidot riittävät, on tie auki, mutta se vaatii töitä, töitä ja taas töitä.

Peräti neljä osallistujaa

Sunnuntaina alkaa yleisurheilun Kultainen liiga Berliinin olympiastadionilla.

Suomalaisittain alkaa kausi Kultaisen liigan osalta, sillä koskaan aikaisemmin ei neljää suomalaista ole nähty kilpailemassa samassa lajissa, kun mukana ovat todelliset yleisurheilumaailman huiput. Ja kyse on jopa suurista rahapalkinnoista.

Sunnuntaina Berliinissä nähdään tämä ihme miesten keihäänheitossa, joka kaiken lisäksi on vielä Kultaisen liigan laji, jossa voittamalla kaikki kuusi osakilpailua, on miljoonan dollarin urheilija!

Kolmonen lähettää suoran lähetyksen Berliinistä sunnuntaina. Toivottavasti selostajat ovat ajan tasalla, ettei samanlaista tuskaa kuulla kuin viime kesän tietoiskuissa?

Suomesta mukana miesten keihäässä ovat Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen, Tero Järvenpää ja Teemu Wirkkala. Eivätkä ole ilman näyttöjä, sillä kaikki neljä ovat maailmantilaston kahdeksan parhaan joukossa.

Suomalaista yleisurheiluhistoriaa tällä saralla siis tapahtuu. Ihan tosissani uskon, että Tero Pitkämäki kiskaisee maailman kärkeen – ja saa se keppi lentää yli yhdeksänkymmentäkin!

Sykähdyttävin hetki

Ensimmäisessä Suomen Urheilugaalassa ensi maanantaina palkitaan viime kauden menestyneitä urheilijoita sekä urheiluvaikuttajia monessa eri kategoriassa.

Valitaan muun muassa esikuvaurheilija ja ehdokkaina ovat Kiira Korpi, Tanja Poutiainen ja Jarkko Nieminen. Ei taida olla yllätys ettei Jere Karalahti päässyt esikuvien listalle?

Äänestävä yleisö saa asettaa ehdokkaansa vuoden Sykähdyttävimmän hetken listalta. Listalla on 12 eri lajin tapahtumaa, joista voi äänestää itseään eniten vuoden mittaan sykähdyttäneen suomalaisen urheilijan saavutuksen.

Nyt kun viime hetken listaa katsoo, niin sinne on nostettu numerolla 12, luultavasti Petteri Sihvosen vaatimuksesta, Suomen jääkiekkomaajoukkueen 4-0-voitto Ruotsista MM-kisoissa 2008.

Listan sykähdyttävämmät hetket on hyvin valittu, ja jokaisen makuun löytyy ehdokas. Eikä taustalta löydy Toivo-kampanjaa.
Äänestyslista sekä ohjeet löytyvät teksti-tv:n sivulta 287.

Suomi on viimeinen saanut oman Urheilugaalansa, eikä tämä haittaa sitten pätkääkään, kun vuoden lopussa valitaan taas kauden parasta urheilijaa. Pikemminkin nämä tilaisuudet täydentävät toisiaan. Aina joku tapahtuma suomalaisittain vuoden kuluessa jäi ehkä mieleen – urheilusta on siis kysymys, joten ei kannata nyt sotkeutua politiikan niin ihmeelliseen maailmaan. Toki nyt siitäkin alkaisi löytyä ainakin tusina ehdokasta, joten ei muuta kuin joku pistämään tästä äänestys pystyyn.

Satakunnan paras mukana

Tuolla sykähdyttävien listalla on myös Porin sekä Satakunnan parhaaksi urheilijaksi valittu suunnistaja Heli Jukkola.

Hän jakaa listalla ehdokkuuden yhdessä Minna Kaupin kanssa. Hyvä niin, koska Jukkola sekä Kauppi jakoivat myös suunnistuksen MM-tittelin Ukrainassa pidetyissä kisoissa. On melko harvinaista, että molemmat urheilijat saavat maailmanmestaruuden, vaikka loppuaika olisikin sama. Yleensä tällaisen jälkeen aletaan hakea eroja sekunnin kymmenesosista.

Hyvä ettei näin tehty.

Heli Jukkola on edelleen huippukunnossa. Siitä osoituksena taas tämän vuoden arvokisojen hopeamitali.

Hannu Mannisesta porilainen

Yhdistetyn viime vuosien kiistaton valtias, Hannu Manninen valittiin vielä Vancouverin valmennusryhmään, mutta myös Ilmailuopisto valitsi miehen.

Tämä valinta tietää sitä, että Manninen aloittaa Porissa liikennelentäjän opinnot ja kun perheeseen on syntynyt poikalapsi, niin hän haluaa viettää myös enemmän aikaansa perheen parissa.

Kova kolmikko Poriin saapuu, sillä isä-Hannu voitti yhdistetyn maailmancupin neljästi peräkkäin (2004–2007). Hienon uran kruunuksi tuli vielä henkilökohtainen MM-kulta vuoden 2007 Sapporon MM-kisoissa.

Tervetuloa tänne Porin suuntaan. Täällä on kyllä hieman Rovaniemeä aakeemmat laakeet, mutta ilmasta kaikki näyttää kauniimmalta?

PoPa tänään nylkypuuhissa

Jalkapallon Kakkosen lohkossa B pelataan tänään sarjaottelu Porin Stadionilla.

Lohkon kärkijoukkue – puhtaalla pelillä – Porin Palloilijat, saa vastaansa Tampereen Ilveksen. Sikäli erikoinenkin sattuma, että eilen naisten Liigassa NiceF pelasi samalla stadionilla myös Tampereen Ilvestä vastaan.

Viime kaudella PoPa oli melkoinen muukalaislegioona, mutta tällä kaudella ei vastaavaa voi seurasta sanoa. Vaikka joukkueessa on mukana Piracaia, niin hän on niin porilainen kuin olla voi. Samaa ei voi sanoa niistä, sukupuoleen katsomatta, jotka ovat päässeet muuttamaan vaikka ihan ”Vorssan” korkeudelle Porista!

Mutta kyllä viime vuoden ulkomaalaispelaajissa oli paljon hyvää. Esimerkiksi Nuri Mustafin kanssa seura teki pitemmän sopimuksen ja nyt nähtiin, että Porista pääsee jalkapallossa korkeammalle kuin Suomen Ykkösdivari.

Nuri Mustafi on saanut sopimuksen Ruotsin Allsvenskan-seura GIF Sundsvallin kanssa, ja myös PoPa sekä pelaaja hyötyivät. Kumpikin vieläpä rahallisesti, ja Ruotsissa Nurilla on tie auki kohti Euroopan huippua.

Mutta PoPa kohtaa kotimaisella miehistöllään tänään kello 18.30 stadionilla Ilveksen.

Näitä PoPan pelejä on mukava käydä seuraamassa, sillä niistä huokuu – liki joka kolkalla joukkuelajissa puuttuva – peli-ilo. Kun sitä on mukana, niin katsojankin on paljon viihtyisämpi seurata ottelua.

Silloin hyväksyy pienet virheetkin helpommin.

Tätä samaa peli-iloa oli nähtävissä myös Pesäkarhujen keskiviikon kotiottelussa Turku Pesistä vastaan. Tiistaina Porissa ovat tv-kamerat paikalla, kun vastustajaksi tulee Peräseinäjoen PeTo-Jussit.

Pelit ovat parasta ajankäyttöä pelipaikalla itse seurattuna.

Se on siinä.

 Jarmo Liuhala

30.5.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva