Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pori hakee valtiolta 5,3 miljoonan euron tulva-avustusta

Porin viime kesän sadevesitulvan kokonaisvahingot noussevat 20 miljoonaan euroon, mutta aivan kaikkea ei haluta maksaa kaupungin ja kaupunkilaisten pussista. Kaupunki pyytää valtiolta 5,3 miljoonan euron tukea.
Tähän mennessä dokumentoituja vahinkoja on yhteensä 13 miljoonaa euroa, josta vakuutusyhtiöiden maksamat korvaukset ovat lähes kahdeksan miljoonaa euroa, mutta summassa eivät ole mukana evätyt vahinkoilmoitukset eivätkä kaupungin toimitilojen vielä tekemättä olevat tulvavahinkokorjaukset.

 

On myös paljon tapauksia, joissa vahingoista ei ole ilmoitettu ollenkaan, vaan ne kärsitään hiljaa omissa nahoissa.
Kaatosade kesti kolme tuntia, ja se osui vain kolme kilometriä leveälle alueelle ja vettä ehti tulla 140 millimetriä. Pintavedet tulvivat kaduilla ja asuntoalueilla, alikulkutunnelit täyttyivät, mikä jakoi kaupungin kahtia ja haittasi muun muassa pelastustoimen töitä. Pahinta oli se, että rakennusten kellareihin tulvi viemäröinnin kautta myös jäte- ja hulevesiä.'

Porissa vahinkoja tuli 1 150 kiinteistöön ja päälle vielä lukuisiin kaupungin omiin kiinteistöihin.'

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen mukaan valtion tuki olisi oikeus ja kohtuus, koska Porin sadevesitulva oli poikkeuksellinen luonnonkatastrofi ja vahinkojen määrä massiivinen.

Elokuun 12. päivä 2007 sattunut sadevesitulva oli vahingoiltaan yksi suurimpia, ehkä suurin yhden kunnan alueelle osunut luonnonkatastrofi.

Lainsäädäntö ei velvoita tukeen, mutta poliittisella päätöksellä on mahdollisuus saada erilliskorvausta.
Porissa järjestettiin torstaina sadetulvaseminaari, jossa käsiteltiin paitsi tulvan aiheuttamia taloudellisia menetyksiä myös teknisiä ratkaisuja, joilla viime elokuun kaltaisiin tilanteisiin voitaisiin edes jollain tavalla varautua.

Esillä olivat myös katastrofitilanteiden johtaminen, tiedottaminen ja muut käytännön johtopäätökset.
Kaupungin johto myönsi, että tiedonkulussa ja tiedottamisessa on parantamisen varaa. Katastrofi sattui iltapäivällä, mutta Kari Hannuksen mukaan vasta illalla kymmenen yhdentoista aikaan alkoi päättäjille valjeta, mistä on kysymys.

Seminaarissa korostettiin oikean ja nopean tilannearvion tekemisen tärkeyttä, eli päivystyshenkilökunnan hereillä oloa ja ripeyttä ottaa yhteyttä ylöspäin organisaatiossa.

Seminaarissa kuitenkin todettiin, että vastaavanlainen sadetulva olisi voinut sattua muuallakin ja että kaupungin järjestelmät ovat kuitenkin suhteellisen hyvässä kunnossa.

Yhtä paljon on Suomessa satanut muuallakin, mutta ei kaupunkialueella, jossa on paljon läpäisemättömiä pintoja ja vahingoille herkkiä kiinteistöjä.

Kun vettä tulee kolmessa tunnissa melkein puolitoista metriä, ei vahinkoja pystytä Porin Veden johtajan Ilkka Mikkolan mukaan täysin torjumaan millään viemäröinnillä, ojilla tai kuivatusjärjestelmillä.

– Kaikkea vettä ei joka tilanteessa voi johtaa putkiin.

Aivan kaikkea syyllisyyden taakkaa ei kaupungin johto suostu kantamaan.

– Emme me sentään sateentekijöitä ole, Hannus sanoi.

Osa vastuusta sälytettiin myös kiinteistönomistajien kontolle. On paljon kiinteistöjä, joissa on puutteellinen vedenerottelu, eli jätevesi ja hulevesi sekoittuvat. Samoin on paljon taloja, joissa ”padotuskorkeuden alapuolisiin tiloihin” eli kellareihin sijoitetaan arvokasta tavaraa. Aina eivät myöskään rakennusluvat ole olleet kunnossa.

Myös tulvan alkuvaiheen toimien tärkeyttä korostettiin, ja muistutettiin, että kiinteistönomistajien omat toimet ovat ratkaisevia.


Heli Kokko

30.5.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva