Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ostettiinko maahan porvarihallitus?

Kuva: Ostettiinko maahan porvarihallitus?

Otsikon kysymystä on pohdittu viime päivinä monella suunnalla, eikä ihme. Se tulee helposti mieleen, jos kerran liikemiesten rahoittama Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistys on tuupannut rahaa pääasiassa porvarillisten kansanedustajien kampanjoihin arviolta 400 000 - 500 000 euroa.

Ensisijaisesti keskustan ja kokoomuksen edustajat ovat saaneet summan lähes kokonaan, ja liikemiesten Toivo Sukarin sekä Kyösti Kakkosen anteliaisuudesta ovat päässeet nauttimaan Satakunnassakin oman ilmoituksensa mukaan niin Sampsa Kataja (kok), Juha Korkeaoja (kesk), Oiva Kaltiokumpu (kesk) kuin koko vaalirahoituksen pyykinpesun tahtomattaan aloittanut Timo Kallikin (kesk).
Onko tuki ollut vastikkeetonta? Ehkä liikemiehille on riittänyt, että maassa toteutetaan porvarillista politiikkaa, ja se toive on jo toteutunut konkreettisesti.

Se, että Kehittyvien maakuntien Suomen tukilistalla on myös pari demaria ja yksi vihreä, vain vahvistaa poikkeuksena säännön, että porvaria on tuettu nyt raskaimman jälkeen.

Se, kuinka monta lisä-ääntä vaikkapa 5 000 euron tukirahalla yksittäinen kansanedustaja sai, jää tietysti spekuloinnin varaan. On kuitenkin selvää, että mitä näkyvämpi vaalikampanja on, sitä enemmän tulee ääniä, mikäli ehdokas on edes jollakin tavalla järkevän ihmisen maineessa. Vaikka onhan esimerkkejä sellaisistakin ehdokkaista, jotka eivät ole päässeet eduskuntaan edes isolla rahalla.

Kaiken kaikkiaan tuntuu uskottavalta väitteeltä, että keskusta ja kokoomus saivat liikemiesten rahoista kampanjoilleen sellaista potkua, joka mahdollisti porvarihallituksen syntymisen tähän kehittyvien maakuntien maahan.

Näyttävä kampanja tuskin vaikuttaa puolue- saati ehdokasuskolliseen äänestäjään, mutta liikkuvien äänestäjien määrä kasvaa vaali vaalilta, ja heihin kampanjointi varmasti vaikuttaa.

***
Rahoitusilmoitustaan täydentäneet kansanedustajat ovat sanoneet, etteivät he ole tienneet, mistä heidän omat tukiyhdistyksensä tai tukiryhmänsä ovat rahoja saaneet.

Se tuntuu merkilliseltä ja kovin hölläkätiseltä. Luulisi, että jokaista kiinnostaa se, mistä hänen käytössään olevat rahat ovat peräisin. Pääministeri Matti Vanhanen on sanonut, että hänelle riitti aikanaan se tieto, etteivät rahat ole peräisin ulkomailta.

Selittelyn makua on viime viikkoina ollut ilmassa paljon. Olisi luullut, että koko vaalirahoitusjupakka olisi heikentänyt kansalaisten luottamusta poliitikkoihin. Ylen eilen julkaisema selvitys kertoo, että jupakan vaikutus on sukupolvikysymys.

Me yli viisikymppiset jäärät suhtaudumme politiikkaan paljon vakavammin kuin nuoret, joista vain neljännes ilmoittaa luottamuksen heikentyneen. Yli viisikymppisistä lähes puolet ilmoitti, että luottamus on heikentynyt..

Suomalaisten äänestysinto on pudonnut niin alas, ettei poliitikoilla ei olisi enää yhtään varaa omilla toilailuillaan heikentää politiikan uskottavuutta. Vanhasen hallitus ja sen ministerit ovat kulkeneet kuitenkin kriisistä kriisiin omaa syytään, joten tiukoilla erityisesti hallituksen uskottavuus on.

***
Porin omassa vaalirahoitussotkussa, jossa vuoden 2004 kunnallisvaalien vaalirahoitusilmoituksia on turhaan etsitty, lienee ratkaisun paikka ensi maanantaina.

Silloin keskusvaalilautakunnan sihteerin Pasi Lehikoisen on määrä antaa kaupunginhallitukselle selvitys ilmoitusten katoamisesta. Selvityksen sisällöstä ilmeisesti riippuu se, jätetäänkö asiasta rikosilmoitus ja vaihtuuko keskusvaalilautakunnassa sihteeri.

Ilmoitukset ovat olleet hukassa ainakin viime eduskuntavaaleista lähtien. Tai hukassa ja hukassa. Kulmilla juorutaan, että asiakirjat olisivat ainakin jossakin vaiheessa olleet erään kokoomuslaisen virkamiehen kotona. Toisen huhun mukaan ne olisivat Satakunnan Kansan toimituksessa, mutta tätä voidaan pitää varmasti perättömänä.

Totta on kuitenkin se, että vaalirahoitusilmoitukset ovat virallisia asiakirjoja, eikä niiden pitäisi olla kaupungin arkistojen ulkopuolella. Joku on tehnyt virheen.

Jupakkaa on yritetty kääntää taas kerran Porin demarien syyksi, mutta kaikki merkit viittaavat nyt siihen, että yrittäjät vetävät vesiperän. Näin siitäkin huolimatta että kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen meni kipsiin tv-kameran edessä.

 Jukka Vilponiemi

 

30.5.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva