Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Riku Aalto ymmärtää jäsenistön korpilakot

Metallityöväen uusi puheenjohtaja Riku Aalto asettelee sanansa tarkkaan ja vastaa rauhallisella äänensävyllä. Aivan toisin kuin Tampereella kokoussalissa äänessä olleet metallimiehet ja -naiset.

Jäsenistön tunteet näkyivät myös päättyneellä liittokokouskaudella. Komennusmiehet lakkoilivat, ja eri puolilla maata marssittiin työpaikoilta ulos vastalauseeksi tamperelaisen pääluottamusmiehen irtisanomiselle. Molemmat lakot olivat laittomia.

Aalto ymmärtää jäsenistön toiminnan.

 

- Päätökset tehdään aina siinä hetkessä. Kyllä ihmisellä pitää olla mielipiteen ilmaisun vapaus. Kun ajatellaan pääluottamusmiehen erottamista, ihmiset reagoivat siihen tunteella. Sellainen oikeus meillä pitää olla.

 Entä jos vastaavia tilanteita tulee omalla puheenjohtajakaudellasi?

- Neuvottelut ovat ensisijainen keino hoitaa asioita. Mielipiteen saa ilmaista, mutta vastuullisina ay-liikkeen ihmisinä hoidamme kiistat järjestäytyneellä tavalla.

Paremmat eväät paikallisneuvotteluihin

Metallin jäsenet ovat ruotineet kovin sanoin alan työehtosopimusta, joka toi paikalliset palkkaneuvottelut työpaikoille. Korotus oli suurempi, jos siitä pystyttiin sopimaan. Monin paikoin ei pystytty.

 - Meillä kaikilla oli sopimusta tehtäessä sellainen käsitys, että tämä oli hyvä sopimus. Koska teimme sen ensimmäisten joukossa, osa liitoista sai paremman tuloksen, Aalto toteaa.

 Seuraava paikalliserä on neuvoteltavana syksyllä. Aalto aikoo katsoa homman maltilla loppuun. Työpaikkoja ohjeistetaan paremmin neuvotteluihin.

- Arvioinnin aika ei ole vielä. Olemme tehneet vasta yhden paikallisen kierroksen.

 Sopimusta Teknologiateollisuuden kanssa voidaan jatkaa myös ensi vuoden syyskuun jälkeen. Aalto ei ota kantaa, käyttääkö Metalli tätä optiota.

 SAK on vaatinut ohjeistusta tulospalkkauksesta. Aalto suhtautuu aikeeseen varauksellisesti.

- Tulospalkkiosta on paljon yrityssopimuksia. Yleensäkin kentällä tehtyjä hyviä ratkaisuja tulisi voida nostaa yleissitovaan työehtosopimukseen. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse ohjeistaa.

Yhteiset tavoitteet etsintään TU:n kanssa

Metallin liittokokousta jakanut kiista TEAM-hankkeesta kilpistyi lopulta vasemmisto- ja demariryhmän väliseksi.
 Mikä käänsi fuusiohanketta vastustaneiden demareiden päät?

 - Meillä on vastuullinen näkökulma, katsomme prosessin loppuun saakka. Kun tiedämme uuden liiton säännöt ja toimintatavat, teemme päätöksen, lähdemmekö mukaan. Valmisteluun on käytetty 2-3 vuotta, ei sitä kannata hukkaan heittää, Aalto sanoo.
 Yksi työpaikka ja yksi sopimus -periaatteella myös STTK:laisen Toimihenkilöunionin pitäisi liittyä TEAM-liittoon. Haluatteko te TU:n kanssa lyödä hynttyyt yhteen?

 - Pitkällä ajanjaksolla sellaista voi ajatella tapahtuvan. Ensisijaisesti toivomme, että voisimme koordinoida TU:n kanssa tavoitteita yhteen. Mutta nyt katsotaan ensin TEAM-hanke, Aalto sanoo.

UP/Birgitta Suorsa

29.5.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva