Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain punaista…

Kuva: Jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain punaista…

Tällä viikolla koulujen ja oppilaitosten saleissa kajahtaa ilmoille suvivirsi. Muistan elävästi omasta lapsuudesta Väinölän koulun koivuntuoksuisen jumppasalin puolapuineen ja puhujanpönttöineen. Siistit penkkirivit odottivat pieniä ja vähän suurempiakin koululaisia. Muistan perhoset vatsanpohjassa miettiessäni pian saatavan todistuksen arvosanoja. Suvivirren aikana saattoi kyynel kimmeltää monen juhlijan silmäkulmassa. Ilmassa oli juhlan ja jäähyväistenkin tuntua.Nuo lapsuuden aikaiset koivuntuoksuiset muistot olen kätkenyt sydämeeni. Tänä keväänä katson kerholaisten kevätjuhlaa pienen pojan äidin silmin. Näenköhän juhlassa maitopurkeista rakennetun satulinnan? Jo pelkkä ajatus pienten kerholaisten valmistelemasta juhlasta saa herkistymään.

Työpaikallani saattelemme ammattiin valmistuneet nuoret työelämään tai jatko-opintoihin suvivirren soidessa. Tunnelma on yleensä hieman haikea mutta aistittavissa on myös helpotusta erään tärkeän päätepisteen saavuttamisesta elämässä. Kolmen vuoden opiskeluaika on kasvattanut teineistä nuoria aikuisia.

Keväällä katsotaan taaksepäin ja tehdään tilinpäätöstä menneestä. Parhaimmat muistot kätketään sydämiin. Toisaalta on aika katsoa avoimin silmin myös tulevaisuuteen.

Suomen sosialidemokraattinen puolue viettää omaa "kevätjuhlaansa" kesäkuun alussa Hämeenlinnassa. SDP uudistuu -ohjelmassa todetaan, että ihmiset tekevät yhä harvemmin elinikäisiä ideologisia valintoja, yksilöllisyys lisääntyy ja kansalaisvaikuttaja haluaa itse valikoida asiat, joiden puolesta tehdä politiikkaa.

On aika tehdä konkreettisia linjauksia tulevaan. Edellisestä Jyväskylän puoluekokouksesta on mieleeni jäänyt hetki, jolloin Paavo Lipponen luovutti puheenjohtajuutensa Eero Heinäluomalle. Salissa oli hiirenhiljaista ja ikään kuin aika olisi hetkeksi pysähtynyt. "Olen saanut vastinetta jäsenmaksulleni. Olen saanut puolueelta melkein kaiken", totesi Lipponen silminnähden liikuttuneena.
Hämeenlinnassa ei todennäköisesti kuulla aivan samankaltaista jäähyväispuhetta Eero Heinäluomalta. Olen valmistautumassa puoluekokoukseen ja työpöydälläni on viisi tulevaisuusohjelmaa sekä satoja sivuja aloitteita puoluekokoukselle. Lisäksi puheenjohtajaehdokkaat ovat lähestyneet puoluekokousedustajia erilaisin julkaisuin ja kirjein.

Sosialidemokraattiset arvot ovat edelleen liikkeemme perusta. Pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnan mallista ja arvostuksista ei voida luopua tulevaisuudessakaan. Ei vain leivästä - kohti henkistä hyvinvointia -ohjelmassa todetaan, että tavoitteena on henkisiin kysymyksiin ja arvoihin pohjautuva hyvinvointi: oikeudenmukaisuus, läheisyys ja yhteisöllisyyden uusi arvostus.
Samaisessa ohjelmassa todetaan, että emme voi tavoitella sellaista yhteiskuntaa, jota leimaa rikkaiden pelokkuus ja köyhien epätoivo ja jossa voittajat sulkeutuvat muuriensa taakse turvaan lisääntyvänä rikollisuutena ilmenevän pahoinvoinnin tieltä.
Uusi puolueen puheenjohtaja on suuren haasteen edessä. Hänen tulee näyttää suunta kohti nykyaikaista puoluetta. Hänen tulisi omata vahvat arvot ja pystyä vastaamaan maailman ja yhteiskuntamme vaatimiin haasteisiin poliittisen liikkeemme kannalta. nykyaikainen ja uudistunut puolue ei ole pelkästään uusi logo tai pinssi.

SDP uudistuu -ohjelma tarvitsee matkalleen ainakin jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain punaista. Uutta on puheenjohtaja, nuori tai vanha. Vanhaa ovat sosiaalidemokraattiset arvot. Vapaus, solidaarisuus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat asioita, joista ei voida luopua. Jotain punaista ja samalla isänmaallistakin ovat 1800-luvulla syntyneen Oskar Merikannon säveltämän Työväen marssin sanat.

Puolueen kesäisen juhlan päättää tuo laulu, jonka ajatusten siivittämänä haluan suunnata sosialidemokraattisen väen huomion tulevaan puoluekokoukseen. Ilmassa on juhlan ja jäähyväisten tuntua.

"Käy eespäin väki voimakas,
äl' orjajoukko halpa
täst' alkain ole. Tarmollas
sä särje tieltäs salpa.
Mink' kuntos keksii kirvees lyö,
se olkoon vapauden työ,
jonk' eestä poistuu sorron yö,
jonk' eestä poistuu sorron yö. "
 
"Työ käsiemme, hengenkin
on ylevätä työtä
Työ tehty kourin jäntevin
voi poistaa hengen yötä
Tok' kunnian ei halu vaan
saa meitä työhön, toimintaan,
mut' myöskin onni synnyinmaan,
mut' myöskin onni synnyinmaan."

Diana Bergroth-Lampinen

29.5.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva