Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuntaliitokset mahdollisia mutta eivät yhteistyön edellytys

Kuntaliitokset on kirjattu vain yhtenä mahdollisuutena Porin seutukunnan kuntien tulevaa yhteistyötä hahmottavassa kaupunkiseutusuunnitelmassa, joka on nyt saatu parin kuukauden tiiviin työn tuloksena valmiiksi. Suunnitelman mukaan kuntaliitokset eivät ole toimivan yhteistyön edellytys.
Tänään tiistaina kuntaministeri Mari Kiviniemelle (kesk) annettavassa kaupunkiseutusuunnitelmassa keskitytään maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteistyöhön sekä kuntien rajat ylittävien palvelujen nykyistä joustavampaan käyttöön.

 

Sen sijaan parhaillaan seutukunnassa neuvoteltavat kuntaliitokset ovat niin kuuma peruna päättäjille, ettei suunnitelmassa ole otettu kajottu. Toisaalta kukaan ei tiedä, mitä kuntakentässä tapahtuu 5-10 vuoden tähtäimellä.

Taustalla lienevät myös vuoden takaiset kokemukset, jolloin kaupunkiseutusuunnitelmaa ei saatu aikaiseksi, koska pyrkimyksenä oli samalla laaja kuntaliitos. Siihen oli tuolloin valmis vain Pori, joka muiden seutukunnan kuntien tapaan kuitenkin ilmoitti elokuussa valtioneuvostolle, ettei yhteistä kaupunkiseutusuunnitelmaa laadita.

Tänä keväänä  kaupunkiseutusuunnitelma katsottiin sittenkin tarpeelliseksi, koska valtion todettiin suosivan niitä kaupunkiseutuja, joilla suunnitelma on. Tänään Porin kaupunginjohtajalla Aino-Maija Luukkosella on viemisiä kuntaministerille.

Nauhasta rusetiksi

Maanantaina esitelty kaupunkiseutusuunnitelma menee vielä kesäkuussa kuntien päätettäväksi, mutta nyt suunnitelman uskotaan saavan kaikkien kuntien hyväksynnän.

Kuntien johtavat luottamushenkilöt puivat luonnosta viime torstaina, ja Porin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Mikko Elon (sd) mukaan henki oli tuolloin hyvä. Eilen myös muiden kuntien edustajat uskoivat Porissa pidetyssä esittelytilaisuudessa, että suunnitelma saa kuntien siunauksen.

Suunnitelmassa ovat nyt mukana Pori, Ulvila, Nakkila, Harjavalta, Kokemäki, Huittinen, Vampula, Luvia, Noormarkku, Pomarkku ja Merikarvia. Kun Alvar Aalto aikanaan laati jokilaaksoon nauhakaupunkisuunnitelman, on tätä yhteistyöaluetta laajennettu nauhasta rusetiksi.

Alueen yhteiset tavoitteet on tarkoitus kirjata eräänlaiseksi seudulliseksi yleiskaavaksi, jossa jokilaakson nauhamainen kehittämisvyöhyke sidotaan yhteen rannikon suuntaisen vyöhykkeen kanssa rusetiksi.

Palveluasumista ja joukkoliikennettä kehitetään

Seudullisella yleiskaavalla ja yhdyskuntasuunnittelulla halutaan lisätä Porin seudun vetovoimaisuutta sekä asumisessa että elinkeinotoiminnassa. Suunnitteilla on palvelurakennesuunnitelma ohjaamaan palvelujen sijoitusta.

Konkreettisempaa yhteistyötä on tarjolla asumiseen ja liikenteeseen. Suunnitelmassa puhutaan asuntojen alueellisesta perusparannusohjelmasta, hissiohjelmasta sekä vanhusten ja vaikeavammaisten palveluasuntojen rakentamisohjelmasta.
Liikennepuolella tehostetaan edunvalvontaa liikenneväylämäärärahojen lisäämiseksi ja parannetaan liikenneturvallisuutta. Joukkoliikenteessä pyritään mm. lippujärjestelmän kehittämiseen sekä parannetaan työmatkaliikennettä mm. muodostamalla laatukäytävät Meri-Porin ja Kokemäen sekä Luvian ja Noormarkun välille.

Kuntarajat ylittävissä palveluissa pääpaino on Porin ja naapurikuntien sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminta-alueessa, ammatillisen koulutuksen yhdistämisessä sekä mm. seudullisessa päivähoidon yhteistyössä.

Jukka Vilponiemi

27.5.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva