Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin lentokoneasentajat saavat toimia koko Euroopan alueella

Kuva: Porin lentokoneasentajat saavat toimia koko Euroopan alueella

Porin ammattiopisto on saanut ensimmäisenä Suomessa lentokoneasentajakoulutukseensa EASA Part 147 peruskoulutusluvan. EASAn eli European Aviation Safety Agensyn ja EU:n säännösten tavoitteena on yhdenmukaistaa alan toiminnot ja menettelytavat kaikissa Euroopan maissa. Nyt siis Porin ammattiopiston antaman koulutuksen ja Part 66 huoltohenkilöstön B1.1 -lupakirjan saanut henkilö voi halutessaan työskennellä missä tahansa Euroopassa.
Kuva: Eurasta kotoisin oleva Lotta Kallionsivu aloitti lentokoneasentajan koulutuksen Porin ammattiopistossa 2007.

Porin ammattiopiston saama lupa antaa myös Suomen eri lentoyhtiöille mahdollisuuden rekrytoida saman koulutusstandardin mukaisesti peruskoulutettua huoltohenkilöstöä. Part 147 -hyväksynnän myötä Porissa voidaan lisäksi toteuttaa aikuiskoulutusta, joka osaltaan tulee poistamaan alalla vallitsevaa hyväksytyn huoltohenkilöstön pulaa.

Part 147 -hyväksynnän hakeminen ja saaminen on pitkä ja vaativa prosessi, jota on Porissa toteutettu yhteistyössä Ilmailuhallinnon koulutustarkastajien ja apulaisjohtaja Kari Ollilan kanssa.

- Jotta oppilaitoksen tarjoama koulutus saadaan vastaamaan Part 147:n vaatimia normeja, on esimerkiksi rakennettava asianmukainen toimintakäsikirja, koulutusohjelmat ja laatujärjestelmät. Koulun on myös saatettava organisaationsa vaaditulle tasolle ja vastattava opettajien pätevyydestä, Ilmailuhallinnon lento- ja lupakirjaosaston johtaja Reijo Lamberg selvitti.
Ennen kuin lupa saatiin Poriin, tekivät Ilmailuhallinnon tarkastajat monta käyntiä ja arvioivat muun muassa teoriakysymysten sekä käytännön harjoitusten tason, koulutustilat ja -välineet sekä ohjekirjallisuuden.

Lentokoneasentajakoulutusta annetaan Porin lisäksi Vantaalla, Kouvolassa, Tampereella, Kuopiossa ja Rovaniemellä sekä lisäksi aikuiskoulutuksena Mäntän aikuiskoulutuskeskuksessa. Reijo Lambergin mukaan muutkin ammattiopistot, Vantaata lukuun ottamatta, ovat hakemassa Part 147 -hyväksyntää. Kesän aikana sen tulevat todennäköisesti saamaan Rovaniemi ja Kuopio.
Ilmailualan koulutustoimikunnan puheenjohtajan Kalevi Sirenin mukaan alan työvoiman tarve on noin 40-100 lupakirjamekaanikkoa vuodessa. Suomalainen työelämä on selkeästi odottanut Porin saavuttamaa merkittävää koulutusaskelta.

Porin ammattiopiston koulutuspäällikkö Jarkko Laine puolestaan kertoi, että vuosittain maailmalle lähteneistä noin 15 opiskelijasta, on noin 10 lähtenyt lentokonetöihin ja lopuista iso osa on jatkanut opiskeluaan pidemmälle.

- Nyt, kun koulutus on luvanvaraista ja laatustandardien mukaista, opiskelijoiden työllistymis- ja jatko-opiskelumahdollisuudet paranevat entisestään, Laine summasi.

Maarit Kautto

27.5.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva