Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pätkittyä rehellisyyttä

Kuva: Pätkittyä rehellisyyttä

Aikanaan hyvin näkyvä sosialidemokraatti Yrjö Kilpeläinen, Jahvettinakin tunnettu, vähän pelättykin pakinoitsija, kummasteli kerran, että ” till tidernapas har man levat.” Suotta ei Jahvetti silloinkin ihmetellyt, että onpas aikoihin eletty. Samoin sanoin kummastelen nyt elämää Suomessa minäkin. Aikoihin on eletty ja katumuksen vähäisyydestä päätellen eletään pitkään tästä eteenkin päin.

Meno Arkadianmäellä ja hallituksessa alkaa muistuttaa sitä käsitystä, mikä suurella osalla kansaa poliitikoista yleensäkin on. Ja onhan käsitystä yllä pitämään äänestäjät lähettäneet väkeä Satakunnastakin.

Porvaripuolueiden puheenjohtajia myöten, rahan hajuttomuuteen uskoen, on ilolla vastaan otettu vaaliavustusta mm. kauaksi veroparatiiseihin asettuneilta yrityksiltä. Vastikkeettomalla mielellä annettua, vastikkeettomalla mielellä vastaan otettua ja hyvää tarkoittavalle väelle osoitettua – näinhän meille on kerrottu. Uskoo ken jaksaa!

Miltähän mahtaa nyt tuntua niistä kok- ja kepu-ehdokkaista, jotka vaaleissa jäivät rannalle, vaikka sisimmässään saattoivat tuntea, että ei näissä kisoissa nyt ihan paras voittanut. Moni laittoi omiakin rahojaan peliin mittavasti, jäi tämän sisäpiirin rahoista paitsi, makselee vaalivelkojaan lähivuodet, saattaapa ajatella jonkun kitkeränkin ajatuksen puoluetovereistaan, ehkä koko puolueestaankin.

Kokoomuksen Marja Tiura sai näiltä kylmäkasvoisilta porvariliikemiehiltä rahaa enemmän kuin kukaan muu ehdokas eli 20 000 euroa. Äänestäjiltä hän sai 17 000 ääntä. Tuolla raha- ja äänimäärällä ei hän päässyt ministeriksi. Kokoomuksen sisäistä hierarkiaa tuntematon sitä vähän ihmettelee. Tiura on nyt eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja. Ja me voimme olettaa, mihin suuntaan Suomen tulevaisuus kulkisi, jos siitä pelkästään puheenjohtaja pääsisi päättämään.

Aamuradiossa kepun suurisuinen puoluesihteeri Korhonen yritti kääntää keskustelua tästä kepulle kieltämättä hankalasta asiasta viime presidentinvaaleihin. Tarkoituksen ymmärrän, mutta ei niistä nyt ainakaan kepun kannata elämää pitää. Jäihän kalleimman kampanjan käynyt Vanhanen kolmanneksi. Eivät liehu peltosarkojen päässä enää Matin viirit, taitavat sen sijaan lepattaa Matin housut. Omatkaan kun eivät ole kehuja päästelleet.

Se nyt ainakin on varmaa, että porvaripuolella viimeinenkin kivi ja kanto tullaan kääntämään siinä toivossa, että saataisiin demarit paistumaan yhteiseen kiirastuleen heidän kanssaan. En kuulu kokoomuksen Toivo-kampanjan edistäjiin, mutta semmoista toivon, että porvarien toivo tässä asiassa pettäisi meidän kohdaltamme. Toivotaan, toivotaan!

Vennamo aikanaan puhui seteliselkärankaisista. Maapallon ilmastonmuutoskaan ei sitä eläinlajia ole hävittänyt. On ollut Maskun aika – on tullut maksun aika!

* * *

Jokohan muuten nyt alkaisi gallupin viisari värähtää tänne meillekin päin?

Yksi hyvän tuloksen odottaja on myös perssuomalaisten Timo Soini. Kovasti hänen ei kannattaisi puolueellaan keekoilla. Puheenjohtajan takana kun ei kovinkaan kummoisia perintöprinssejä tai prinsessoita ole pilvin pimein. Leveitä kyllä näkyi kirjoitelleen muistelmiinsa, kuten ”kertaakaan en ole hävinnyt puolueen äänestyksessä.” Maisterismiehen tietomäärän tasoa kuvaa hänen arvionsa, että vasemmistopuolueet eivät korosta kansanvaltaa, sillä ne eivät viime kädessä luota joukkoihin ja kansaan. Nin aina, sanoisi tähän tyrvääläinen.

* * *

Naantalin työväenyhdistys esittää puoluekokousaloitteessaan näin: Palkansaajien tuloveron alentaminen pääomatulojen saajien verotasolle, pääomatuloista kunnalle veroa kunnan veroprosentin mukaisesti. Toivottavasti tästä aloitteesta mahdollisimman paljon tulee kokouksen päätökseksi. Sekin todistaisi, että sdp on todella palkansaajien ja eläkeläisten asialla. Pieni- ja keskituloisten verotuksen keventäminen olkoon tavoitteemme tulevien vaalien jälkeenkin.

* * *

Vihreät ovat kiivaasti vaatimassa vaalirahoituksen avaamista. Sehän kyllä sopii. Sopisi saman tien kertoa meille, kuka tai mikä rahoittaa vihreille rakasta Greenpeacea. Tätä, jonka ahkeroinnin ansiosta mm. metsäteollisuutemme on välillä todella vaikeuksissa.
Vihreä oikeusministeri ei ole saanut aikaan lakiesitystä, jolla maamme maine palautettaisiin lahjomattoman politiikan maana. Mikä tässä hommassa nyt pätkii?

Timo Roos

27.5.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva