Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kevään kohinoita

Kuva: Kevään kohinoita

Nykyinen eduskunta ja hallitus ovat saaneet aikaiseksi eriskummallisia kohinoita. Ensin oli ahdistelu- ja koskettelukohu, sitten tekstiviestisekoilu ja pääministerin naishuolet ja nyt vaalirahoitusunohdukset. Uskokoon ken tahtoo, että kansanedustaja ei muka tiedä, mitkä tahot tai henkilöt ovat häntä tukeneet. Minä en ainakaan usko.

Uskomattomalta kuulosti, kun lainsäätäjä kirkkain silmin sanoo, että ei sellaista lakia tarvitse noudattaa, josta ei ole säädetty rangaistusta. Kyllä kansanedustajan tulee olla esimerkkinä lainkuuliaisuudesta kansalaisille ja varsinkin nuorille ja lapsille. Kaikki nämä tapahtumat ovat taas laskeneet kansanedustajien arvostusta ja kansalaisten uskoa poliittiseen päätöksentekoon. Heijastuukohan tämä myös kunnallisvaalien ilmapiiriin ja äänestysvilkkauteen.

Mitä päätöksiä eduskunta sitten on saanut aikaiseksi, eipä nyt tule mieleen muuta kuin sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksujen korottaminen 17 prosentilla. Maksujen korotuksilla ei hoideta kuntoon sosiaali- ja terveydenhuollon resurssivajetta. On tutkittu, että vaikka maksut kaksinkertaistettaisiin, niin näin saatavilla rahoilla terveydenhuolto toimisi 17 päivää. Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut – neuvolat, päivähoito, sosiaali- ja terveysasemat, sairaalat, mielenterveys- ja päihdepalvelut, kotipalvelu, vanhainkodit, vammaispalvelut jne. – ovat kaikkien käytettävissä elämänsä jossakin vaiheessa. Näillä palveluilla edistetään koko kansan terveyttä ja toimintakykyä. Riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kaikkien perusoikeus varallisuudesta riippumatta. Jatkuvat maksujen korotukset vaarantavat kansalaisten tasavertaisuuden.

* * *

Vihreäliitto on sitä mieltä, että Tasavallan presidentin valtaa tulee kaventaa ja rutkasti. Presidentistä tulisi tehdä vain seremoniamestari tai jokin jalustalle nostettava kansakunnan viisas. Suomelle on ollut siunaukseksi se, että on ollut vahvoja presidenttejä silloin, kun heitä on tarvittu. Ja kyllä nykymenokin siltä vaikuttaa, että tarvitaan presidenttiä, jolla on myös valtaa sekä ulkopolitiikassa että kotimaan asioiden hoidossa. En minä ainakaan antaisi kaikkea valtaa nykyiselle eduskunnalle tai tuleville nappulaliigoille. Vihreäliitto esittää myös neuvoa-antavien kansanäänestysten käyttöönottoa. Ensimmäiseksi kansalta voitaisiin sitten kysyä Tasavallan presidentin valtaoikeuksista. Mutta jos tulevaisuudessa päädytään riisumaan presidentin valtaa, niin sen jälkeen presidentin suorasta kansanvaalista on myös luovuttava ja siirryttävä eduskunnan suorittamaan valintaan.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on päättänyt luopua Tupoista. Jatkossa työehtosopimukset neuvotellaan toimialakohtaisesti ja työpaikoilla. Tuleva EK:n työmarkkinajohtaja Eeva- Liisa Inkeroinen riemuitsee prosenttipainotteisuuden lisääntymisestä palkankorotuksissa. Samalla hän sanoo, että palkkakilpailun estämisestä päävastuun kantaa palkansaajapuoli. Miten niin kantaa? EK:n valitsema mallihan tarkoittaa, että mennään palkkakilpailun suuntaan. Kilpailukykyisillä toimialoilla palkat pystytään korottamaan sopuisasti neuvotellen, muut alat hakevat korotuksia erilaisten painostuskeinojen avulla. EK siis hylkää keskitetyn ratkaisun ja solidaarisen palkkapolitiikan. Kyllä Tupot 40 vuotta kestäneen historiansa aikana ovat taanneet Suomen vaurastumisen ja ennustettavan kehityksen työehtosopimusasioissa.

Nyt sitten mennään suuntaan, jossa palkkaerot kasvavat ja levottomuus lisääntyy. Tämä lienee myös nykyisen Vanhasen hallituksen halu. Ennustan, että vielä tulee tupoja ikävä.

* * *

Seuratkaa ihmiset luonnon heräämistä keväällä. Luonnon väriloisto on nyt runsas. Erisävyiset vihreät lehdet ja ruohot luovat upeata katseltavaa. Keltainen on päävärinä kevään kukkasissa, valkoinen monissa pensaissa. Keväinen äänimaailmakin on todella runsas, käki kukkui jo huti- toukokuun vaihteessa, lehtokurppa lentelee iltaisin pihan ylitse ”kurnuttaen”. Laulurastas on jo monena keväänä palannut saman kuusen latvaan livertämään ja matkimaan muita. Ja voi sitä muiden laulajien iltaista ja aamuista moniäänistä konserttia.

Pari kurkipariskuntaakin viivähti lähipellolla kuhertelemassa ja kiljumassa. Palokärki ja käpytikka säikäyttävät välillä hakatessaan sähkötolppien peltisiä päitä. Rohkea ja peloton mustarastaspariskunta pesii pihapensaassa, koirasta ja muusta toiminnasta välittämättä. Kyykäärmekin on jo tullut esiin kiviaidasta ja paistattelee päivää alapihalla.

Kyllä maalla on ihanaa vaikka onkin kaupungissa. Puoluekokousta odotellessa hyvää kesää Uuden Ajan lukijoille.


Rauno Vesivalo

23.5.2008 08:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva