Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kauppaneuvos Paukun kabinetti

Kuva: Kauppaneuvos Paukun kabinetti

Kun makkaranteolla rikastunut kauppaneuvos Paukku aikoinaan televisiofiktiossa osteli poliitikkoja ja järjesteli mielensä mukaisia hallituksia, kansaa huvittivat neuvoksen viinanhuuruiset puuhailut saunakabinetissaan.
Kun nyt on paljastettu oikeitten bisnesmiesten vaalitukijärjestelmä porvarihallituksen aikaansaamiseksi, kansaa ei enää huvitakaan.

Viime eduskuntavaalien alla herätti kummastusta, että joillakin porvarillisilla ehdokkailla oli käytössään mainosrahaa niin että taskut repesivät. Eipä kannata kummastella enää. Taustalla häärivät suuren luokan liikemiehet.

Pari järeän luokan yrittäjää Maskun ja Ideaparkin isäntä Toivo Sukari ja Tokmannin Kyösti Kakkonen mm. tukivat Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen kautta ”sopivien” kansanedustajien vaalityötä. Eivätkä nämä kaksi ökyliikemiestä suinkaan olleet ainoita, vaan rahaa porvariehdokkaille valui myös veroparatiisiyhtiöistä Neitsytsaarilta ja Luxemburgista.

Vastinetta Sukarin ja Kakkosen rahoille tuli, kun heidän avustamistaan kansanedustajista peräti kahdeksan valittiin ministereiksi.
Eivät kauppaneuvos Paukut turhaan rahapussiaan kilistelleet.

Nykyisistä huippupoliitikoista Maakuntien Suomen vaalitukea sai mm. puhemies Sauli Niinistö ja seitsemän hallituksen ministeriä: Paula Lehtomäki, Matti Vanhanen, Paavo Väyrynen, Anu Vehviläinen, Jyrki Katainen,  Jyri Häkämies ja Suvi Linden. Kun tähän joukkoon lisätään vielä ex-ulkoministeri Ilkka Kanerva, niin hallituksesta miltei puolet kuului ”kauppaneuvos Paukun kabinettiin”.
Kansa on kysellyt, ovatko vaalitukea saaneet poliitikot mahdollisesti joutuneet tekemään joitakin vastapalveluksia rahoittajilleen. Vastaus on tietysti ollut tiukka ei. Tukea saaneet ovat vaivoin tunnustaneet edes tuntevansa rahoittajiaan.

Soppii eppäillä.

Tiistainen Iltalehti tiesi kertoa, että Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistystä rahoittaneelle Kyösti Kakkoselle haettiin vuorineuvoksen titteliä vain viisi päivää eduskuntavaalien jälkeen. Anomuksen allekirjoittajien joukossa vilahtelee mm. joukko tukea saaneita ministereitä.

Poliitikkoja rahoittaneet liikemiehet edustavat perheyrittäjiä. Joku saattaa muistaa, että Vanhasen hallitus miltei ensi töikseen ilmoitti perintöverotuksen uudistamisesta. Esityksen ydin on, ettei suurten perheyritysten perillisten enää tarvitse maksaa perintöveroa. Näillä asioillahan ei ole yhteyttä toisiinsa.

Vaalitukipaljastukset ovat nyt johtaneet poliittiseen kriisiin eikä Vanhasen hallitus selviä pelkillä selittelyillä. Kaiken kaikkiaan on kysymyksessä koko poliittisen järjestelmän uskottavuus eikä uskottavuutta saavuteta takaisin pelkillä puheilla kansanedustajien vaalirahoituksen valvonnan tiukentamisesta.

Uskottavuuden palauttamiseksi tarvitaan koko vaalijärjestelmän uudistamista.

Vanhasen hallitus on kulkenut skandaalista toiseen. Vanhasen naisjutut, eduskunnan seksuaalinen häirintä ja Kanervan tekstiviestiskandaali ovat nakertaneet jo politiikan uskottavuutta. Nyt ajankohtaisen poliittisen kriisin rinnalla edelliset skandaalit ovat hyttysen ininää.

Ei kuulostanut hyvältä, että lausunnollaan poliittisen pommin heittänyt Timo Kalli myöntää julkisesti, ettei hän katsonut tarpeelliseksi noudattaa vaalitukien ilmoittamiseen velvoittavaa lakia. Kenen sitten pitäisi noudattaa lakia, ellei lakeja laatineiden kansanedustajien?

Rahankäyttö vaaleissa paisuu, ja jokin jarru sille on demokratian toteutumisen nimissä saatava. Henkilövaalijärjestelmämme on nykyisellään sellainen, ettei köyhän kannata eduskuntaan eikä kohta kunnallisvaltuustoonkaan yrittää. Näin useimmat joutuvat hakemaan kampanjaansa taloudellista tukea muualta.

Keskusteluun on nostettu taas Ruotsin mallin mukainen pitkälistajärjestelmä, joka saattaisi auttaa meidänkin amerikkalaistuneen järjestelmämme terveemmälle pohjalle.

Siinä puolueet valitsevat ehdokaslistan ja äänestäjä vaaleissa antaa äänensä sille puolueelle, joka tavoitteiltaan vastaa omia näkemyksiä. Listalta nousee eduskuntaan sitten niin monta kansanedustajaa, mihin puolueen saama äänimäärä yltää.
Olen aina ollut pitkien listojen kannattaja, koska näen tällä vaalitavalla monia hyviä puolia.

Ensinnäkin silloin vaaleissa korostuvat asiat, tavoitteet ja harjoitettava politiikka. Myös vaalimainonta pysyy järkevissä taloudellisissa rajoissa ja keskittyy asiakysymyksiin enemmän kuin meillä, jossa esillä ovat vain henkilöt.

ULLA TURKKI

22.5.2008 08:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva