Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Olkiluodon vuosihuollot viedään läpi rutiinilla

Eurajoen Olkiluodossa on harjoiteltu jo 29 vuoden ajan ydinvoimaloiden huoltamista. Huoltoja tehdään vuosi vuoden perää pitkälti samalla ydinosaajien joukolla. Tämänkin vuoden huoltotöissä on mukana sellaisia jotka ovat olleet mukana myös ensimmäisessä seisokissa.

 

Molempien laitosten yhteenlaskettu ulkopuolisten työntekijöiden määrä liikkuu 900 paikkeilla. Toisin kuin ydinvoimalan rakennustyömaalla, huoltotöissä suurin osa – noin 90 prosenttia – on suomalaisia.
Vuosi vuoden perään tehdyt huoltoseisokit ovat vuosien mittaan lyhentyneet, mutta nyt uskotaan lyhenemisen jo loppuvan, ellei muuteta polttoainesauvojen vaihtomenetelmää kokonaan toisenlaiseksi. Lyhentyneen ajan myötä myös työkustannukset ovat laskeneet. Tänä vuonna molempien laitosten yhteenlasketut vuosihuollon kokonaiskustannukset nousevat 30 miljoonaan euroon.

– Meidän strategiamme on pitää jatkuvasti huoltaen laitosten käyttöaika koko ajan 40 vuodessa. Jossain päin on valittu menetelmä, jossa huoltoja tehdään harvemmin, mutta sitäkin suurempia, kertoo tuotantojohtaja Mikko Kosonen.

Tänä vuonna kakkosyksikölle tehtiin reilun viikon mittainen polttoaineen vaihtohuolto, mihin liitettiin vuosittaiset huoltotyöt ja koestukset.

Ykkösyksikkö seisoo tänä vuonna pari viikkoa, minkä aikana tehdään ykkösen kaltaisten toimenpiteitten lisäksi muun muassa reaktorin jäähdytysjärjestelmän venttiilin vaihto, reaktorin suojarakenteen tiiviyskoe, kahden matalapaineturpiinin avaus ja tarkastus sekä putkiston vaihdot turpiinilaitoksen väliottohöyryjärjestelmässä.

Säteilymäärät vähentyneet

Viime vuosien modernisointityöt ovat tuoneet tehon nostamisen lisäksi mukanaan sen, että vuosihuollon aikaiset säteilymäärät ovat alentuneet.

Kosonen kertoo säteilymäärän alittaneen huoltotyöt ohittaneessa kakkosyksikössä ennakkoarvion ja sama näyttäisi toteutuvan myös ykkösyksikön kohdalla.

– Säteilymäärä on jäänyt kakkosyksikössä ensimmäisien vuosien huoltoseisokkien jälkeen matalimmalle tasolle.

Suurin esiin nostettu ongelma huoltoseisokissa tuntui olevan ulkopuolisen työvoiman majoittaminen, kun TVO on vuokrannut omat majoitustilansa kolmannen laitosyksikön rakentajille.

– Me olemme joutuneet hankkimaan majoitusta Rauman, Eurajoen ja Porin majoitusliikkeistä. Majoituksen saamisessa ei ollut vaikeuksia, mutta kaikki eivät tykkää pitkistä työmatkoista, kertoo toimistopäällikkö Mauri Hakola.

TVO:n majoitustiloihin Olkiluotoon on saatu sijoitettua vain 25 henkilöä.

Tulevaisuutta ajatellen TVO on rakentamassa nykyisten vuosihuoltoparakkien tilalle nykyaikaiset vuosihuoltorakennukset laitosten pohjoispuolelle, laitosten väliin.

Noin 10 miljoona euron investoinnilla saadaan 4 000 neliömetriä vuosihuoltotiloja, jossa sijaitsevat muun muassa sosiaali- ja toimistotilat vuosihuoltojen urakoitsijoille. Nämä tilat pitäisi olla käytössä jo ensi vuoden vuosihuollon aikana.

Jouko Veijonaho

22.5.2008 08:08

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva