Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Selvitys, rahoitus, puoluekokous

Kuva: Selvitys, rahoitus, puoluekokous

Kuntaliitokset ja kuntien yhteistoiminta näyttää Satakunnassa hyvän ja perusteellisen pohdinnan jälkeen lähtevän sittenkin liikkeelle. Kiitoksen ilmeisestä rohkaisusta ja sysäyksestä ansaitsevat Eura, Säkylä, Kiukainen ja Köyliö. Yhteistyön voimaa ja vaikutusta pähkäiltiin sielläkin aikansa. Mutta sitten rykäistiin ja päätettiin muodostaa vahva ja elinvoimainen kunta, joka pystyy turvaamaan asukkaittensa palvelut ja yleisen hyvinvoinnin myös tulevaisuudessa. Em. kunnat ovat varmasti olleet esimerkillään vaikuttaneet siihen, että myös Kokemäenjokivarressa ja Porin seudulla uudelleen arvioinnin ja kehityksen tuulet puhaltavat nyt eri tavalla kuin vaikkapa vielä vuosi sitten.

On hyvä, että Kokemäenjokivarressa selvitetään, mikä on paras suuntautumisvaihtoehto. Ja kun kuntalaisten edun mukaisesti selvittävät myös liitosmallin, jossa Pori on kumppanivaihtoehtona, pystytään aikanaan varmasti tekemään viisaita päätöksiä. Itse olisin valmis lyömään roponi likoon sen puolesta, että muutaman vuoden sisään syntyy Porin varaan rakentuva suurkunta, jossa ovat mukana ainakin Noormarkku ja Ulvila sekä järjen äänen voittaessa myös Pomarkku ja Luvia. Ja kukapa tietää kantaako järjen riemukulku vielä pidemmälle. Satakuntalaisten hyvinvointiahan tässä ennen kaikkea on puolustettava.

Mutta jottei totuus unohtuisi, on asiaa tarkasteltava myös taloudellisena tekijänä porilaisten näkökulmasta. Mihin kaikkeen 76 tuhannen porilaisen rahkeet riittävät, mikä on siis taloudellemme mahdollista ja mikä ei. Kyllä meidän karhukaupungin päättäjien on tätäkin omia ratkaisujamme tehdessämme pohdittava. Ei se koko vaan myös taloudellisuus olkoon ohjenuoranamme.

  * * *

Vaalirahoituksen epäkohdat ovat viime aikoina nousseet julkisuuteen. Hyvä näin, eikä hiukkaakaan liian aikaisin. Vaalirahoituksen julkisuutta ja läpinäkyvyyttä turvaava laki on ollut susi jo syntyessään. Kyllä suomalaiseen oikeuskäytäntöön on aina kuulunut, että lakeja kunnioitetaan, ja jos niitä rikotaan, moisesta seuraa edes jonkinlainen rangaistus. Julkisuuden kontrolli ja sitä kautta äänestäjien tuomio seuraavissa vaaleissa ei nyt näytä toimivan. Huolestuttavaa oli kuulla kepun ryhmäjohtajan Kallin ounastelut jonkun tai joidenkin hyvä veli systeemistä lipeämisestä. Tämä antaisi aiheen ounastella, ettei tässäkään rytinässä aivan täydellistä selvyyttä rahapiirien osallisuudesta suomalaisen demokratian rahoitukseen tulla saamaan. Mutta hyvä idea siis kuitenkin se Ideapark!

Toisaalta mieleen tulee väistämättä kysymys, ministeri Jan Vapaavuoren vaalirahoitusselvityksen saloista ja sisällöistä, hän kun näkee Sukarin projektit aivan eri valossa, kuin hallituksen keskustalaiset ministerit. Mitenkä voikin niin yksimieliseltä vaikuttavan porvarihallituksen ministerien käsitykset hankeen vaikutuksista mennä noin ristiin. Puheenjohtaja Eero Heinäluoman linjaukset lainmuutoksesta ja lainrikkomusten rankaisemisesta edes tulevaisuudessa ovat tervetulleita. Toivottavasti lakiuudistus saadaan aikaiseksi vielä ennen kunnallisvaaleja, tulisi edes jonkinlainen korjaus tähän ulkomaita myöten kummasteltuun epäkohtaan.

  * * *

Sdp suuntaa tulevaan, uuteen ja ajantasaiseen sosialidemokratiaan. Niin se vain on, että alhaalta on suunta aina ylöspäin. Sdp:ssä on käyty viime vuosina ennen näkemätön itsetutkistelun myllytys. Kypsyyttä on osoittanut se, ettei ole lähdetty syyllisten etsintään vaan on koettu epäonnistumiset yhteisenä, liikkeemme kokonaisvaltaisena asiana ja ongelmana. Aito aate ja sdp:n yhteiskunnallisten saavutusten mittava lista ovat varmasti antaneet meille eväät nähdä asiat asioina ja tapahtuneet sittenkin voimavarana ja liikettämme jalostavana tekijänä.

Kesäkuun 5.-7. päivä luodaan Hämeenlinnassa uutta suuntaa ja lähdetään kiihtyvään kasvuun valitsemalla pystyvän puheenjohtajan lisäksi muu toimiva ja aatteellisesti kypsä työväenpuolueen johto. Myös meidän satakuntalaisten puoluekokousedustajien pitää pysyä ajanhermolla puolueen tulevaisuutta luotaessa, sillä vahvaa ja uudistuskykyistä johtoa todella tarvitsemme, kun puolustamme kylmien oikeistotuulien viimassa sosiaalista ja oikeudenmukaista suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa kansantaloutta kasvatetaan ja sen hedelmät jaetaan heikompaa veljeä ja sisarta unohtamatta. Suomi ei kerta kaikkiaan menesty ilman vankkaa sosialidemokraattista yhteiskuntapanosta.

Esa J. Anttila

20.5.2008 08:12

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva