Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta

Kuva: Katsomosta

On erittäin hyvä, että Suomen Leijonien MM-kisaottelut Kanadan Halifaxista tulivat niin kutsutusti ihmisten aikaan. Tällä tarkoitan Suomen kellonaikaa silloin kun Leijonat pelasivat kuusi ensimmäistä MM-otteluaan. On täysin toista päästä punkkaan noin kello 01.00 kuin kello 05.00. Nimittäin Suomen kisojen tärkein ottelu USAta vastaan alkoi torstain aamuyöllä noin 02.15 Suomen aikaa. Täytyy myöntää, että mikäli kaikki aikaisemmatkin ottelut olisivat olleet näitä aamupelejä, niin varmuudella kisakunto olisi pettänyt ja ainakin huippupeli Latviaa vastaan olisi tainnut jäädä näkemättä – suorana lähetyksenä.

Suomen seitsemäs MM-kisaottelu oli liki päinvastainen kuin maiden välinen edellinen kohtaaminen välisarjassa. Silloin USA johti kahdella maalilla ja Suomi tuli takaa ohi – yhden ”maalin” jopa sivuverkon kautta tehden.
Nyt Suomi otti niin kutsutussa elämän ja kuoleman pelissä kahden maalin johdon jo ennen pelin puolta väliä (ajassa 25.45) ja mielestäni hallitsi peliä, mutta, mutta. Suomen peli alkoi näyttää kolmannessa erässä, jossa pelattiin toisen erän loppukin samaan syssyyn, jopa ylivarovaiselta.
Koska puolustajat pakittivat jenkkihyökkääjän edestä, eikä kumpikaan käynyt kiinni mieheen, niin tapahtui se mitä pelättiin: jenkit tulivat takaa rinnalle. Kaiken lisäksi tämä tapahtui 37 sekunnissa ja tasa- sekä alivoimalla! Siinä sitten loputkin unihiekat karisivat silmistä ja järkytyksen ensi siemenet alkoivat pyrkiä pintaan. Ei voi olla totta, mutta oli se.
Onneksi sitten jatkoerässä Sami Lepistö kiskaisi siniseltä ”leijakiekon” maalille ja Saku Koivu oli hyvin maskimiehenä. Se kiekko tiesi paikkansa: maalivahti Robert Eschen taakse ja sillä Suomi välierään Venäjää vastaan. Vaikka välieräpaikka ennen kisoja tuntui unelmalta, niin nyt sen tulematta jääminen olisi pistänyt nämä kisat siihen Tyynenmeren sarjan luokkaan.

Vielä kaksi voittoa
Nyt herkutellaan. Suomi tarvitsee enää kaksi voittoa ja sen kiekkohistorian toinen MM-titteli on plakkarissa. Kaksi voittoa, sehän on helppo homma, koska kerran kuusi peliä on pystytty jo kisoissa voittamaan.
Tosiasia on kuitenkin se, että jo Venäjän voittaminen tänään kello 20.00 pelattavassa välierässä olisi melkoinen yllätys. Ensinnäkin Suomi ei ole Venäjää tällä kaudella EHT-tourilla liiemmin voitellut. Nyt tosin pelataan eri joukkueilla kuin tuota Euro Hockey Touria.
Mutta nimenomaan Venäjä on saanut niin kovan luokan vahvistuksia, että sen voittaminen olisi, realistisesti ajatellen, jopa pieni ihme. Silti sauma siihenkin on, koska Suomi pelaa joukkueena paremmin. Vaikka Venäjällä yksilöt ovat järjestään parempia, niin joukkuepelin merkitys kasvaa.
Ja se kasvaa illan ottelussa entistä suuremmaksi, mitä pitempään Venäjän tähdet pystytään pitämään maaleitta. Siinä on Suomen iskun paikka. Täysin toinen juttu on, tuleeko iskun paikkaa, mutta kaikki on mahdollista.
Jännä juttu muuten se, että Suomen ainoa loukkaantunut pelaaja USA-pelissä oli varamaalivahti Petri Vehanen, joka sai kiekon vaihtoaitiossa ylähuulen päälle. Osoitus siitä, että penkilläkin pitää olla hereillä!

Miten nyt kirjaa selataan?
Suomen Leijonien valmennusjohtoa on arvosteltu niin maan perusteellisesti että! On tukeuduttu kaiken maailman pelikirjoihin, jotka kisastudiossa istuva NHL:n huippumies Jarmo Kekäläinen repi palasiksi – sivu sivulta.
Varsinainen puskista-ampujakaarti löytyy kyllä kotimaan hohtavilta hangilta, mutta nyt toki ihan paikan päällä.
Myönnän vilpittömästi epäilleeni Suomen Leijonien pääsemistä neljän parhaan joukkoon näissä kisoissa. Mutta se oli jo ennen kuin varmistuivat Teemu Selänteen sekä Saku Koivun tulemiset kisaryhmään. Nyt Suomen ongelmat peluutuksessa liittyvät nimenomaan puolustajiin ja niiden peluuttamisesta vastaa Jukka Jalonen.
Mikäli Petteri Nummelin olisi päässyt kisoihin mukaan, niin näitäkään kiekollisen pakin ongelmia ei olisi. Valitettavasti pikku-Numppa vain loukkaantui ennen kisoja.
Joillekuille asiantuntijoille Suomen pääsy neljän parhaan joukkoon tuntuu olevan jopa järkytys. Enää ei riitä selitykseksi pelikirja eikä maalivahti vastaan maalivahti-kootut selitykset. USA-ottelun aikana jopa kynät Tamin käsissä saivat melkoista liikettä. Miksi?
Vaikka Suomi häviäisi tänään Venäjälle, niin silti Leijonat pelaa pronssiottelussa. Senhän ei Doug Sheddenin fiaskopelikirjan mukaan pitänyt olla edes mahdollista. Nyt odotellaan miten Petteri S. selvittää oman pelikirjansa parhain päin kisojen jälkeen, omalla voittoprosentillaan.
Petterin viimeisin viesti Kanadasta on, että viimeistään välierässä Suomen peli tökkää. Voihan kuukunan munat – eihän Suomen pitänyt edes pelata maailman neljän parhaan joukossa!
Itselleni Leijonien menestystä suurempi yllätys on se, että neljän parhaan joukossa on taas Ruotsi. Sen nyt ei pitänyt olla millään mahdollista, mutta siellä Tre Kronor on. Ja on muuten Kanadallekin hankala vastustaja.

Kotimaassakin tapahtuu
Tänään Porin Palloilijat pelaa Kakkosen lohko B:n ottelunsa Porin stadionilla Sinimustia vastaan. Hetkinen, mikä ihmeen Sinimustat nyt Sinimyrskyä vastaan tulee?
FC Sinimustat on turkulainen jalkapalloseura, jonka juuret juontavat Naantaliin. VG-62 oli aikaisemmin niin kutsuttu FC Interin farmiseura, mutta nyt sen nimeä ei sarjataulukossa näy, joten Stefan Håkans on ottanut Kakkosen sarjapaikan Turkuun ja nyt Poriin tulee todellinen FC Interin farmiseura, jonka puheenjohtaja on Håkans.
Seuran valmentajana on Jami Wallenius (viime kaudella VG-62), joten sarjapaikan vaihtuminen Turkuun on tapahtunut tosiasia.
Pallokirja 2008 kertoo FC Sinimustien joukkueesta mielenkiintoisia nimiä: George Knapau, Shailemo Shuuya, Vihn Tram, Alban Fersti ja Spat Querim. Ei siis epäilystäkään, että farmiseura tulee. Ja vielä siitä hankala ennustettava, että bussin lähtiessä, siihen saattaa kiivetä parikin FC Interin kirjoissa olevaa. No tänään PoPa pelaa kello 18.30 alkaen kolmannen sarjaottelunsa ja kaksi on jo voitettuna. Ei siis kaksi ilman kolmatta? Eivät muuten ihan ehdi pelata ennen Suomen välieräpelin alkua, joten se voi vaikuttaa yleisömäärään?

Nice Futiksella vastassa sarjakärki
Naisten Liigassa pelaava Nice Futis saa vastaansa huomenna kello 17 Porin stadionilla alkavaan otteluunsa peräti lajin hallitsevan Suomen mestari FC Hongan Espoosta.
Tulee sarjanousijalle kova mittari, sillä FC Honka johtaa nytkin kahden pelatun kierroksen jälkeen naisten Liigaa 6 pisteellä ja maalierolla 10-1.
Vastapuolella on naisten maajoukkuetason pelaajia, joten nyt Nice Futiksen on hyvä pelata ilman paineita.
Ei muuta kuin täysillä tulta päin.

Pesäkarhuilla sunnuntaina Tyrnävä
Porin Pesäkarhut aloitti naisten superin kautensa komealla vierasvoitolla Ylihärmän Pesis-Junkkareista. Nyt Poriin saapuu sunnuntaina kello 18 alkavaan kauden ensimmäiseen kotiotteluun vastaan Tyrnävän Tempaus.
Tyrnävä poikkeaa jo huomenna Raumalla testaamassa Rauman Feran taidot kello 16 alkavassa ottelussa. Tyrnävä otti muuten sarja-avauksessa pisteen, joten ei huono ryhmä.
Mutta erikoisinta on, että pelattuna on vasta yksi kierros ja Porin Pesäkarhut on jo karannut ”selkeään” sarjajohtoon. Pesäkarhut oli nimittäin ainoa joukkue, joka avauskierroksella pystyi puhtaaseen kolmen pisteen voittoon.
Eli Porilla pisteitä kolme, toisena olevalla Lapualla kaksi. On siinä jo eroa.

Olipa hyytävän kylmä
Kotimaan kesäinen lämpö tunki keskiviikkona luihin ja ytimiin asti Ulvilan pesäpallokentällä, jossa vastakkain olivat maakunnan iesten kärkijoukkueet, UP-V ja KaMa, Ykkösen pelissä.
Ehkä sää laittoi myös pelaajat koville, sillä aivan odotetunlaista ykköspesistä ei Ulvilassa nähty.
Ensi jakso oli selkeästi Ulvilan, mutta toisella jaksolla KaMa sai heti alkuun rallin päälle ja varsinkin lukkari Juha Vartiamäki pääsi vauhtiin. Ehkä juuri ”Varren” toiminta aiheutti Ulvilan Pesä-Veikoille toisella jaksolla tulleet lukuisat merkkivirheet. Tosin pelinjohtaja Jukka Marttala totesi, että nimenomaan joukkueen kokenut pelaajisto ei ollut tilanteissa riittävän tarkkana.
Jos merkkipeli petti tästä syystä, niin Ulvilan lokkiparvelle taisi tulla hyvä opetus sopivaan aikaan, sillä moisiin ei enää jatkossa ole varaa. Marttala uskoi, että viikonlopun vieraspelissä Tampereella tämä ongelma on pois päiväjärjestyksessä. Sanoi sen sillä ilmeellä, että meikäläinenkin uskoi!
Kankaanpään Mailan pelinjohtaja Olli Viljaranta piti nousua kahden pisteen voittoon erittäin rohkaisevana asiana kauden tässä vaiheessa. Varsinkin kun Viljarannan johtama KaMa vei kaksi pistettä seuralta, joka on kasvattajaseura Viljarannalle itselleen.
Mutta ei tahtonut Ulvilassa hiipinyt viluntunne helpolla taintua. Vasta Suomen ja USAn välisessä MM-kisojen seitsemännen ottelun aikana alkoi lämpö tulla takaisin.
Sekin taisi tulla siitä syystä, että Suomi sössi kahden maalin johtonsa varsinaisella peliajalla. Ja vielä tavalla, jollaista ei näin tärkeässä ottelussa olisi pitänyt nähdä. Siinä ihan katsojakin lämpesi.
Mutta jatkoaikavoitto kruunasi sentään vauhdikkaan urheiluvuorokauden.
On se joskus raskasta olla urheilun ystävä.

Jarmo Liuhala

16.5.2008 08:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva