Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnan maastohiihdon olosuhteista keskusteltiin seminaarissa

Kuva: Satakunnan maastohiihdon olosuhteista keskusteltiin seminaarissa

Maastohiihdon olosuhteet ovat Satakunnassa vuosi vuodelta heikentyneet huonon lumitilanteen takia. Lajin aktiivien keskuudessa pohditaankin nyt kuumeisesti, mitä tehdä, jotta maastohiihto ei kokonaan katoaisi harrastusten kartalta. Voitaisiinko parannusta saada aikaan maakunnallisella hankkeella?

Kuva: Reijo Jylhä kävi kertomassa, miten Vuokatin urheiluopistossa on lumen säilöminen hoidettu.

Maakunnan hiihtoväkeä kokoontui torstaina Porissa järjestettyyn Satakunnan maastohiihdon olosuhdeseminaariin, johon oli kutsuttu puhujiksi alan asiantuntijoita. Tilaisuuden järjesti Satakunnan Hiihto ry.
Eri puolilla maakuntaa on menneen talven aikana tehty yksittäisiä kuntalaisalotteita maastohiihdon olosuhteiden parantamiseksi. Monilla seuroilla on myös omia visioitaan siitä, mitä voitaisiin tehdä. Satakunnan Hiihto ry:n johtokunnan puheenjohtajan Asko Uurasjärvi kuitenkin kysyy, onko hiihtoseuroille käymässä kuten kunnille Paras-neuvotteluissa? Kaikki ovat linnoittautuneet omiin poteroihinsa ja punnitsevat asioita melko itsekkäistä lähtökohdista, vaikka yhteistyöllä voitaisiin saada aikaan jotain paljon merkittävämpää. Voitaisiinko maastohiihdon olosuhderakentamiseen koota vaikkapa maakunnallinen hanke?
Reijo Jylhä esitteli seminaariväelle ratkaisuja, joita Vuokatin Urheiluopistossa on tehty maastohiihdon olosuhteiden parantamiseksi ja varmistamiseksi.
Jylhä muistutti, että tänä päivänä lumiolosuhteet eivät ole täysin varmoja enää missään päin Suomea. Jopa Lapin hiihtokeskuksissa on tehty toimenpiteitä alkutalven lumitilanteen varmistamiseksi.
- Toimivat systeemit ovat kuitenkin sen verran kalliita, että ne vaativat isompaa alueellista satsausta. Yhden hiihtoseuran varat eivät tällaiseen investointiin riitä.
- Satakunnassa on pitkät perinteet maastohiihdossa ja maakunnassa on paljon lajin harrastajia. Tätä taustaa vasten investointi ei varmastikaan jää vain investoinniksi, vaan sitä on mahdollista saada takaisin käyttömaksujen kautta.
- Tänä päivänä tosissaan maastohiihtoa harrastavat ovat valmiita maksamaan hyvistä olosuhteista.
- Maastohiihdon olosuhteita voitaisiin parantaa esimerkiksi yhteisillä lumetusjärjestelmillä ja lumen säilönnällä.
- Yksinkertaisia ratkaisuja tilanteeseen ei ole olemassa ja kannattaa tarkkaan miettiä, mikä sopisi parhaiten juuri tälle alueelle.
Reijo Jylhä kertoi ja esitteli kuvin, miten lumen säilöminen hoidetaan Vuokatissa. Siellä on vuodesta 2004 lähtien säilötty tykkilunta valtaviin, puruilla peitettyihin kasoihin.
- Esimerkiksi tämän kasan tilavuus on noin 28 000 kuutiota.
- Tykkilumi kasataan tammi-helmikuussa, kun on kunnolla pakkasta. Kasa peitetään noin 30 sentin purukerroksella.
- Näin suuret ja korkeat kasat vaativat ison alueen. Niiden juurelle on myös rakennettava sadevesijärjestelmä, johon sulamisvedet voidaan johtaa.
- Kasa kannattaa rakentaa paikkaan, jossa vedet virtaavat siitä poispäin, esimerkiksi kukkulalle.
- Lumen hävikki on noin 17 prosenttia vuodessa. Altapäin kasa ei kuitenkaan lämpene lainkaan ja suurin osa lumesta säilyy käyttökelpoisena.
Reijo Jylhän mukaan Vuokatissa on lumen säilöntä opeteltu vuosien saatossa kokeilujen ja erehdysten kautta. Yhä edelleen eteen tulee joka vuosi jotakin uutta.
- Lumen säilömismenetelmällä olemme kuitenkin pystyneet varmistamaan kunnolliset ladut jo alkutalvesta lähtien.
Maarit Kautto

16.5.2008 08:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva