Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hallitus kurjistaa pientä kulkijaa

Kuva: Hallitus kurjistaa pientä kulkijaa

Nykyisen porvarihallituksen toimet tuovat kansalaisille tuntuvia palvelumaksujen korotuksia. Palkankorotukset on syöty ja kurjistaminen jatkuu.

Suoritin laskelmia nuorten parien elämiseen liittyvistä kustannuksista. Kyseessä on normaali suomalainen perhe, jossa on vaimo, mies ja kaksi lasta. Perhe asuu sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Perhe käyttää ruokaostoksiin keskimäärin 400 euroa kuukaudessa.
Perhe on keskituloinen. Vuositulot ovat yhteensä noin 69 980 euroa (tämä vuositulo on saatu veronmaksajien keskusliiton kuntaverotaulukosta). Perhe asuu kunnassa, jossa on jouduttu korottamaan veroprosenttia 0,25 % (119 kuntaa nostaa veroprosenttia). Perheen lapset ovat päivähoidossa. Tässä esimerkkiperheessä on henkilöauto ja kilometrejä kertyy 20 000 vuodessa.
Tämä tietää uusia hinnankorotuksia seuraavasti: sähkölasku 128 euroa, bensalasku 437 euroa, ruokalasku 240 euroa, kuntavero 150 euroa, päivähoitomaksut 726 euroa eli vuositasolla korotukset yhteensä 1 681 euroa. Esimerkkitapauksessa ostovoima on leikkaantunut kuukausitasolla 140 euroa. Lisäksi terveyskeskusmaksut tulevat nousemaan noin 17 % ja hammashuollon maksut noin 20 % 1.8.2008 lähtien. Näitä korotuksia ei ole laskelmassa mukana.
Työssäkäyvien nuorten olisi syytä harkita tarkkaan mihin äänensä antavat tulevissa kuntavaaleissa.

* * *

Noormarkku ja Pori hakevat yhteistä säveltä. Kaupunginvaltuustojen yhteisseminaarissa saatiin erinomaista ja totuudenmukaista tietoa selvitysmies Jarmo Asikaiselta.
Valtuutettujen ajatukset olivat sopuisat ja paikalla olleena sain käsityksen, että kuntaliitos olisi molemmille osapuolille tarpeellinen, ja tätä mieltä oli myös selvitysmies Asikainen. Hyötyjä tulee molemmille kunnille.
Jos pystymme jatkossa pitämään veroprosentin 18:ssa, tietää tämä helpotusta noormarkkulaisille. Vastaavasti Porin kasvaessa hyöty tulee porilaisille kasvun kautta. Muutosvaihe vie silti aina aikansa.
Päättäjät katsoivat heti, miten valtuuston poliittinen puoli tulisi yhdistymisen myötä muuttumaan. Jos alkutaipale mentäisiin siten, että valtuustot pelkästään yhdistettäisiin, tietäisi se vasemmistolle 42 valtuutettua ja porvareille 44 valtuustopaikkaa. Tällöin valtuuston kokoonpano olisi 86 valtuutettua. Muutosvaiheessa valtuustojen yhdistäminen on mahdollista. Toinen vaihtoehto on, että käydään ennen yhdistymistä omat kunnallisvaalit ja annetaan kuntalaisten päättää. Ehkä tämä olisi reiluin vaihtoehto, jossa nähtäisiin heti, mikä olisi suurkunnan poliittinen jakauma.
Poliittisesti suurkunta tulisi olemaan aika tasapainoinen vasemmiston ja porvarien välillä. Se olisi selvää, että poliittinen kulttuuri ja sen tekeminen suurkunnassa tulisi muuttumaan.
Toivon, että ohjausryhmä voisi tehdä työtään mahdollisimman rauhassa ja tuoda yhteisymmärryksessä sellaisia vaihtoehtoja päättäjille syys-lokakuussa, että rakentaa suurkuntaa yhteisymmärryksessä. Tämä prosessi vaatii meiltä päättäjiltä todellista tahtotilaa sitoutua asiaamme.

* * *

Nauhakaupungin kuntaselvitys hyväksyttiin odotetusti melkein yksimielisesti. Ainoastaan Ulvilan sosialidemokraatit olivat eri mieltä selvityksen tekemisestä.
Porilaisena päättäjänä olen selvittänyt itselleni Ulvilan ja Porin nykyistä yhteistyötä, joka on nytkin erittäin laajaa. Yhteistyötä löytyy terveydenhuollon, sosiaalitoimen, sivistystoimessa, teknisellä puolella ja useita yhteistyömuotoja seutuyhteistyön kautta. Mielestäni näitä yhteistyömuotoja tulisi kehittää tai nopeimman vaihtoehdon kautta neuvotella Ulvilan ja Porin kuntaliitoksesta.
Ulvila ja Pori ovat kasvaneet yhteen, sitä ei erota kuin rajakyltti. Näissä kuntaselvityksissä katsotaan aina työssäkäyntialueita. Kyllä meidän kaikkien on tunnustettava, että Porin naapurikunnista käydään suuressa määrin työssä Porissa, ja tätä kautta palvelutoimintaa tulisikin kehittää yhdentyvään suuntaan.
Toivon nauhakaupunkien kuntaselvityksen jälkeen päättäjiltä todella päätöksiä kuntalaisten parhaaksi. Jollei asianomaisissa kunnissa haluta suorittaa kuntalaisten keskuudessa liitosäänestyksiä, ovat syksyn kunnallisvaalit näissä kunnissa todella liitosvaalit.
Varmaan Ulvilan kuntalainenkin osaa ajatella asioita omien palvelutarpeidensa mukaan.

Esa J. Wahlman

16.5.2008 08:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva