Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomen pelastusalan viranomaiset hiovat yhteistyötään Porissa

Kuva: Suomen pelastusalan viranomaiset hiovat yhteistyötään Porissa

Pari sataa pelastusalan ja terveydenhuollon viranomaisten edustajaa eri puolilta maata kokoontuu viikon kuluttua Poriin hiomaan yhteistyötään. Pori on oikea paikka yhteistyön tiivistämiselle, sillä Satakunnassa tämä yhteistyö on jo nyt maan kärkipäätä.

Kuva: Palomestari Kari Lattu (vasemmalla), expopäällikkö Heikki Lampinen, poliisipäällikkö Timo Vuola ja ylilääkäri Vesa Lund (etualalla) ovat sitä mieltä, että virnaomaisten yhteistyö Satakunnassa sujuu, kun ihmishenkiä pelastetaan.

Viranomaisexpo 2008:n nimellä kulkeva kaksipäiväinen koulutustapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, ja se on yksi malli tiivistää alan viranomaisten yhteistyötä ja tiedottaa siitä myös kansalaisille.
Tapahtuma järjestetään Yyterissä  23. ja 24. toukokuuta, ja se on suunnattu viranomaisille. Koulutuspäivien yhteyteen on liitetty myös lauantaiksi yleisötapahtuma, jossa esitellään pelastusalan kalustoa ja annetaan toimintanäytös.
Tapahtuma kokoaa alan huippuosaajia maan eri puolilta, ja mukana ovat pelastustoimi, poliisitoimi, hätäkeskuslaitos, puolustusvoimat, rajavartiolaitos, onnettomuustutkintakeskus sekä sosiaali- ja terveystoimi.
Kansalaisten turva yhteinen tavoite
Tapahtuman pääjärjestäjänä on Satakunnan lääkintäpäällystö ry, ja tapahtuman päällikkö Heikki Lampinen yhdistyksestä kuvaa koulutuspäivien ideaa asiakaslähtöiseksi.
- Kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen vaatii yhteistyötä. Onnettomuuden tai kriisin sattuessa kukin viranomainen ja vapaaehtoisjärjestö työskentelee osana kokonaisuutta. Yhteistyön merkitys on lopputuloksen kannalta niin oleellinen, että siihen panostetaan koko ajan enemmän, Lampinen sanoo.

Satakunnassa hyviä tuloksia
Satakuntalaiset toimijat vakuuttavat yhteistyön olevan jo pitkällä maakunnan viranomaisten kesken.
Ylilääkäri Vesa Lund Satakunnan keskussairaalasta sanoo, että esimerkiksi sairaanhoidon osuus pelastustoimen yhteistyössä on Satakunnassa Helsingin alueen jälkeen maan kärkeä.
- Sairaanhoitopiirissä on ollut ensihoidon vastuulääkäri jo pitkään, ja meillä on toiminut vuosia myös oma lääkäriyksikkö, joka lähtee onnettomuuspaikalle autollaan, Lund sanoo.
Palomestari Kari Lattu  Satakunnan pelastuslaitokselta on samaa mieltä Lundin kanssa. Vielä pari vuosikymmentä sitten ei sairaankuljetuksessa ollut hänen mukaansa tietoakaan ensihoidosta.
- Silloin ambulanssia kuljettavalla palomiehellä oli mukanaan vain siderulla ja kaarimalja.
Porin poliisipäällikkö Timo Vuola kehuu myös maakunnan pelastusviranomaisten yhteistyötä, johon poliisin, pelastuslaitoksen, sairaalan ja rajavartioston lisäksi osallistuu nyt myös sosiaalitoimi kriisipäivystyksen muodossa.
- Muissa maakunnissa yhteistyö ei ole näin kattavaa, Vuola väittää.
Hänen mukaansa yhteistyön merkitys korostuu koko ajan, kun yhteiskunnan resurssit pienenevät.
Mutta aina on parannettavaa. Vesa Lundin mukaan viime aikojen suuronnettomuuksiin liittynyt viranomaisten keskinäinenkin arvostelu johtuu osin siitä, etteivät osapuolet aina tunne toistensa toimintatapoja.
Viranomaisexpolla haetaan lääkettä tähänkin vaivaan.
Jukka Vilponiemi

16.5.2008 09:20

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva