Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta

Kuva: Katsomosta

Jääkiekon MM-kisoissa huippumaidenkin osalta kisojen seitsemäs peli on se niin kutsuttu elämän ja kuoleman peli. Tämä nimitys johtuu siitä tylystä systeemistä, että tämän pelin hävinnyt osapuoli saa matkalipun kotiin, mutta pelin voittanut maa on maailmanmestari, mikäli pystyy vielä voittamaan kaksi seuraavaa MM-kisaotteluaan. Suomen seitsemäs peli taitaa olla hädin tuskin päättynyt, kun aamun lehti on jo lukijalla kädessä. Suomi ja USA aloittivat kisojen seitsemännen ottelun aamuyöllä 02.00 Suomen aikaa, joten mahdollisine jatkoaikoineen sekä rangaistuslaukauksineen peli on ratkaistu noin viiden aikaan tänä aamuna.

Etukäteen on povattu Suomen olevan näistä joukkueista se henkisesti vahvempi, joten välieräpaikka piti olla ikään kuin läpihuuto. Mutta ei se niin yksinkertaista ole – ei edes jääkiekon MM-kisoissa. Suomen henkinen vahvuus perustuu kuulemma siihen, että Suomi pystyi välisarjan keskinäisessä ottelussa nousemaan 0-2 tappioasemasta 3-2 voittoon.
Siihen voittoon tarvittiin tosin unessa olleen ruotsalaisen videotuomarin apua. Hän näki kiekon USAn maalissa, mutta ei tarkistanut mitä kautta Ville Koistisen veto maalissa oli. Se meni sinne läpi sivuverkon. Eli kiekko oli maalissa, mutta ei suinkaan hyväksytyllä tavalla. Tuosta olemattomasta maalista Suomi sai lisävoimaa ja nousi voittoon – siis välisarjassa.
Mutta aamuyön tunteina ei ole kannattanut päästää jenkkejä kahden maalin johtoon. Voi nimittäin olla, ettei Suomenkaan henkinen kantti kestä tuossa vaiheessa – koska nyt ei tule ylhäältä apua. Ruotsalaista videotuomaria on pyydetty, ehkä ystävälliseen sävyyn, seuraamaan näiden kisojen ratkaisupelit kotisohvaltaan – siis Pohjanlahden länsipuoleltamme.

Toki parasta toivotaan
Kannattaa siis melko nopeasti hieroa unihiekat silmistä, sillä voi olla, että aamuvirkku ehtii seuraamaan vielä lopullisen ratkaisun omasta telkastaan.
Toki siihen, että Suomi voittaa nuo kukkopojat, uskotaan vahvasti. Kun Kanada ehti USA-pelin jälkeen näyttämään Suomelle, miten jääkiekkoa pelataan, niin voipi olla, että jopa suuret tähtemme ovat pelin alusta lähtien hereillä: niin hyökkäys- kuin puolustusvalmiudessa.
Teemu Selänteen rusettiluistelu Kanada-pelissä tulee siis tuskin toistumaan aamuyöllä. Ja mikäli ketju Selänne - Saku Koivu - Peltonen on näyttänyt osaamistaan, niin ei liene epäilystäkään kumpi maa jatkaa kisoissa.
Mutta jääkiekko on myös joukkuepeliä, ja loistava maalivahti voi viedä pelillisesti huonomman maan jatkoon. Suomella kun on ollut tapana tehdä vastustajan maalivahdista kentän paras pelaaja. En ehkä käsitä, että Olli Jokinen nostetaan jälleen suureen rooliin. Hän on tähän asti ollut Suomen heikoin hyökkääjä, mutta sekin muuttuu kun OJ pistää kiekon pari kertaa jenkkien maaliin. Olli on taas sankarityyppi.
Ollin tieltä kolmosketjuun on siirretty tähän asti Suomen paras hyökkääjä, Antti Pihlström. Ei muuten tarvitse kovinkaan vilkasta mielikuvitusta, kun arvailee mikä on Pihlströmin lempinimi?
Se on niin kutsuttu painokelvoton sana, jonka keskelle tarvittaisiin ainakin kaksi tähteä! Pihlström itse on ollut jopa kolmen tähden hyökkääjä. Nyt muittenkin näyttöjä taidoistaan tarvitaan. Tappion myötä niitä ei enää saa edes näyttää.

Venäjä, Venäjä, Venäjä
Oletetaan, että Suomi jatkaa Kanadan MM-kisoissa vielä kahdeksannen ottelun. Silloin tulee yhdeksäskin ottelu, mutta se voi olla myös pronssiottelu.
Nimittäin huomenna vastaan tulisi Venäjä. Ei viitsi toistaa enää maan nimeä häkäpönttömäisesti kolmeen kertaan! Nimittäin Suomen välierävastustaja olisi voittaja ottelusta Venäjä-Sveitsi.
Tuskin kukaan tällä hetkellä uskoo, että Sveitsi pystyisi pudottamaan seitsemännessä pelissä Venäjän. Venäjä on täynnä loistavia yksilöitä sekä uskomattomia mailavirtuooseja. Nyt se on saanut kisoihin mukaan myös huippumaalivahdin. Sveitsin juustolla ei Venäjään reikiä tehdä!
Mutta Suomi voisi välierässä pystyä jopa voittamaan itänaapurin, sillä huippuyksilöistä ei ole aina tullut hyvää sekä yhtenäistä joukkuetta. Näitä pelejä ei enää voiteta yksilösuorituksilla – toki niitä tarvitaan, mutta kyseessä on silti joukkuepeli, jossa voittoon noustaan koko joukkueen valtaisalla yhteishengellä. Olkoonkin, että vastustajalla olisi paperilla monta miljoonaa euroa kalliimpi joukkue.
Mutta odotellaan miten Suomen käy USAta vastaan. Yksi seitsemännen kierroksen huippupeli on Tshekin ja Ruotsin välinen ottelu. Ruotsia on mollattu oikein kunnolla etukäteen, mutta ei olisi mikään ihme, että Tre Kronor pystyisi pudottamaan Tshekin. Ruotsikin on saanut huippumaalivahdin mukaan, jollaista ei Tshekillä taida tällä erää olla matkassa? Tämän pelin voittaja kohtaa välierässä Kanadan, vai uskooko joku, että Norja pudottaisi nikkarit.
Mikäli näin uskoo, niin kannattaa satsata vedonlyöntiinkin.

Kalella on valtaa ja voimaa
Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola on varsin kova nimi kansainvälisessä jääkiekon sisäpiirissä.
Erittäin hyvä näyttö saatiin tästä, kun Kale saapui kisakaupunkiin ja direktoraatti käsitteli Kanadan edustajan ehdotusta, jonka mukaan Olli Jokiselle olisi langetettu peräti neljän ottelun pelikielto. Olisiko se lopulta ollut hyvä vai huono juttu, on toinen asia, mutta OJ:n kisat olisivat olleet sillä ohi.
Rautakansleri Kummola pisti Kanadan Johnny Misleyn hiljaiseksi. Kale hyväksyi yhden ottelun pelikiellon (Kanada), mutta muuten nikkarien edustaja oli kurissa ja nuhteessa. Kuvitelkaa nyt, ensin pyydetään neljän ottelun pelikieltoa, ja sitten ollaan jo tyytyväisiä siihen, että ottelurangaistuksen tuoma yhden ottelun kielto jäi edes voimaan.
Samalla Kummola ikään kuin armahti sitten USAn Dustin Brownin vetämällä pois Suomen esittämän pelikieltoesityksen jenkille.
Yritti siellä Japanin Shoichi Tomita myös jotain pelikieltoja ehdotella, mutta Kale totesi, että Japanissa on parempi keskittyä autonvalmistukseen, eikä edes yrittää ymmärtää jääkiekkoa.
Kalervo Kummola on siis rautainen jätkä näissä piireissä.

Aikatauluun tarkkuutta
Eilinen ilta ja aamuyön tunnit ovat edellyttäneet jopa tarkan aikataulun suunnittelua. Hyvällä suunnittelulla ei kisaväsymys paina niin rankasti, mutta kyllä monessa paikassa oleminen on joskus suunnittelua vaativaa puuhaa.
Eilen piti iltapuhde aloittaa toki Ulvilassa, jossa maakunnan miesten parhaat pesisjoukkueet, Ulvilan Pesä-Veikot ja Kankaanpään Maila, aloittivat keskinäisellä ottelulla taiston noususta Ykkösestä miesten Supersarjaan.
Niin uskomattomalta kun se tuntuukin, niin jopa avauskierroksen ottelun merkitys on ollut suuri. Varsinkin kun vastakkain on ollut kaksi Ykkösen suosikkia. Kaksinkertaisessa sarjassa ei kalavelkojen maksuun jää kuin yksi ottelu jäljelle.
No, Ulvilasta sitten kotiin ja ei muuta kuin telkkari auki. Viasat näytti suorana Uefa-cupin finaalin City of Manchester- stadionilta. Varmuudella on ollut kiihkeä peli, sillä vastakkain ovat olleet Glasgow Rangers (Skotlanti) ja Pietarin Zenit (Venäjä).
Kun tämä peli on saatu pakettiin, niin sitten alkaakin jo keskittyminen Suomen Leijonien seitsemänteen MM-otteluun. Kuka vielä sanoi, että kyllä urheilun seuraaminen on kevyttä. Ei se pidä paikkaansa. Jo tuo ohjelma pistää penkkiurheilijan melko pehmeäksi pojaksi!

Naisten Super alkoi myös
Pesäpallon naisten Supersarja käynnistyi myös satakuntalaisten seurojen, Rauman Feran sekä Porin Pesäkarhujen, osalta eilen. Kumpikin näistä pelasi vieraissa. Rauma pelasi Turussa ja Pori kävi Ylihärmässä.
Ennen sarjan alkua Pesäkarhujen pelinjohtajat, Jarmo Ania ja Petri Kaijansinkko, painottivat sitä, että nimenomaan pesäpallossa pitää taitojen lisäksi olla myös korvien välin kunnossa. Hyvällekin lukkarille voi tulla niin kutsuttu ”lautaskammo”. Se on vaikeasti parannettavissa oleva kammo. Toisilta se ei mene ohi sitten millään!
Lukkari, joka on aikaisemmin kiskonut kivitalon korkuisia tolppia jotka aina putoavat vielä suoraan hutilyönnin jälkeen suoraan syöttölautaselle. Sitten käykin niin, ettei inni (ei matala eikä korkea) osu sitten millään syöttölautaselle. Vastustaja voi vielä avittaa vetoamalla syötön aina laittomaksi. Jos lukkariin siis iskee lautaskammo, niin toipuminen on hidasta.
Jarmo Ania totesi omasta joukkueestaan parilla pelaajalla olevan siten, ettei mikään hermostuta. Ovat aina jäätävän rauhallisia. Yksi Jamon esimerkeistä oli Susanna Puisto, joka ei kuulemma edes tiedä mitä hermoilu pesäpallossa tarkoittaa.
Ania kehotti kiinnittämään huomiota myös toisen nuoren pelaajan toimintaan. Hän oli täysin varma siitä, että Hanna Hirvikoski tulee lyömään itsensä kauden mittaan naisten pesäpallon eliittiin.
Seurataan kun pyydetään.

Kärpänen
Pesäpallossa on omia nimityksiään tietyille tilanteille ottelun aikana.
Moni on varmasti kuullut termin kärpänen!
Pesissanaston selvityksen mukaan kyseessä on tilanne, jossa lukkari onnistuu heittelyllä polttamaan kärkkyvän etenijän tai saa hänet taktisella väärällä irtoamaan pesästä. Tututumpi sana on ehkä käry.
Pesissanasto on värikästä. Voitte rauhassa pohtia mikä on tangenttivirhe.
Kerrotaan vastaus vaikka huomisessa lehdessä. Silloin ollaan niin välieräjoukkuetta (MM-kisat) että.

15.5.2008 08:58

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva