Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaiken voi kyseenalaistaa paitsi puolueen nimen

Kuva: Kaiken voi kyseenalaistaa paitsi puolueen nimen

Erkki Tuomioja palauttaisi politiikan politiikkaan

Kuva: Tuomiojan mukaan avainsana SDP:ssä on nyt muutos. Hän on sen suhteen hyvin avoin. Kaiken muun voi kyseenalaistaa, jos hyväksi harkitaan, paitsi yhtä asiaa. - Puolueen nimi, siihen en puuttuisi.

Erkki Tuomioja, 61, ei kommentoi SDP:n vanhan isännän Paavo Lipposen neuvoa valita puheenjohtaja ehdokaslistan nuoremmasta päästä.
 - Luulen, että Paavolla on tässä vähän omia asioitaan sanottavana.
 Tuomiojaa on turha kuitenkin leimata puolueveteraanien ehdokkaaksi. Kannatusta löytyy myös nuoren väen joukosta.
 - En olisi ehdokkaaksi lähtenyt, ellei sitä olisi niin vahvasti toivonut puolueen nuori väki.
 SDP: tila ei Tuomiojan mielestä ole juurikaan kohentunut vuodentakaisesta traumaattisesta eduskuntavaalitappiosta. Puolueen kannatus on pysytellyt sitkeästi entisissä lukemissa, vaikka hallitus suoltaa esityksiä, joita oppositiopuolueen on helppo ampua alas.

Jäsenyys on ovi vaikuttamiseen
Avainsana SDP:ssä on nyt muutos. Tuomioja on sen suhteen hyvin avoin. Kaiken muun voi kyseenalaistaa, jos hyväksi harkitaan, paitsi yhtä asiaa.
 - Puolueen nimi, siihen en puuttuisi.
 Muutoksen ydinkysymys on politiikka. "Politiikka takaisin politiikkaan", Tuomioja vaatii. Se tarkoittaa hänelle muun muassa sitä, että ihmiset astuvat politiikkaan tekijöiksi, ei vain kokoussalien tilkkeeksi.
 - Puoluejäsenyyden pitää merkitä mahdollisuutta vaikuttaa suoraan poliittiseen päätöksentekoon ja päätösten valmisteluun.
 Juuri sen vuoksi hänen ajamansa puoluejohtajan jäsenvaali on ollut Tuomiojalla niin tärkeä. Askel päätöksenteon avaamiseen jäsenille.
 - Perinteinen puoluedemokratian malli ei enää toimi. Sen näkee siitäkin, että jäsenistö supistuu tuhannella vuodessa ja yli 80-vuotiaita on enemmän kuin alle 30-vuotiaita.

Uusiutuminen ja uskottavuus
Puolueen uusiutuminen ja uskottavuuden palauttaminen ovat Tuomiojan mielestä edellytykset, joilla SDP ottaa vaalivoiton ja palaa hallitusvaltaan vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.
 Hän näkee kolme kohdetta, joiden luottamus on voitettava vaalivoiton hankkimiseksi. Ensinnäkin liikkuvat äänestäjät, jotka viime vaaliessa SDP:ltä karkasivat, suureksi osaksi kokoomukselle.
 Pulma ei Tuomiojan mukaan ratkea viemällä puoluetta oikealle.
 - Sain palautetta, että te demarit olette menneet niin oikealle, että äänestin nyt kokoomusta.
 Toinen ryhmä ovat nuoret äänestäjät. He eivät yleensä palautetta jakele ja ovat taipuvaisia äänestämään kokoomusta ja vihreitä.
 - Heihin meillä on kaikkein heikoin yhteys.
 Kolmas ja suurin ryhmä ovat Tuomiojan mukaan liikkumattomat äänestäjät, liikkumattomat aivan kirjaimellisesti. He pysyttelevät vaalipäivänä kotona.
 - He ovat kaikkein heikoimmassa asemassa ja juuri heillä olisi kaikkein eniten voitettavaa politiikassa sosialidemokratian kautta. He kuitenkin vähiten uskovat politiikan vaikutusmahdollisuuksiin.

Kaikkia ei voi miellyttää
Tuomioja ei usko väitteisiin politiikan ja puolueiden samankaltaistumisesta. Muista erottautumiseen ei kaivata temppuja.
 Yhtenä demareiden heikkoutena Tuomioja pitää juuri gallup- ja mediakeskeistä lähestymistapaa.
 - Mietitään liikaa galluppeja ja mikä näyttää hyvältä mediassa. Sekin syö uskottavuuttamme.
 Tuomioja uskoo selkeyteen ja johdonmukaisuuteen. Omien näkemysten pitää uskaltaa seistä, vaikkei siitä irtopisteitä kertyisikään. Kaikkia ei voi miellyttää.
 - Kaikki sanovat, että julkinen terveydenhuolto tarvitsee lisää resursseja. Harva kuitenkin sanoo, että yksityisen terveydenhuollon lihottamiseen käytettäviä verovaroja on suunnattava keskeisiin julkisiin terveyspalveluihin.
UP/Kari Leppänen

15.5.2008 08:48

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva