Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Reposaaren kelluvat huvilat herättäneet suurta kiinnostusta

Kuva: Reposaaren kelluvat huvilat herättäneet suurta kiinnostusta

Porin kaupunkisuunnittelujohtaja Olavi Mäkelän mukaan Reposaaren loma-asuntomessuilla esiteltävä maan ensimmäinen kelluvien huviloiden alue on herättänyt suurta kiinnostusta muualla Suomessa.
Erityisesti on tullut kyselyjä Porin ennakkoluulottomasta toimintamallista alueen kaavoituksen osalta. Kelluvan rakentamisen hankkeita on ollut ja on vireillä muuallakin, muun muassa Helsingissä, Turussa ja Kotkassa, mutta toistaiseksi niiden kaavoja ei ole yhdessäkään kaupungissa hyväksytty.

Kuva: - Nämä valtavat ponttoonit ovat erittäin vakaita, Marina Housingin toimitusjohtaja Kimmo Anttalainen näyttää.

- Saattaa käydä niin, ettei kelluvia huviloita Reposaareen rakennettavien 16 huvilan lisäksi tehdä Suomessa vielä moneen, moneen vuoteen, miettii Marina Housing Ltd:n toimitusjohtaja Kimmo Anttalainen.
Reposaaren kelluvien huviloiden rakentaminen on kuitenkin jo hyvässä vauhdissa. Ensimmäiset huvilamodulit saapuivat Tukkiviikin rantaan eilen ja tänään niitä nostetaan paikoilleen.
Porin loma-asuntomessuille valmistuu kaksi kelluvaa huvilaa; runsaan 50 neliön Kalastajavilla sekä yli 90 neliön Kapteenivilla.  Pienempi huvila kuljetettiin Tukkiviikiin kahdessa ja isompi kahdeksassa osassa.
Marina Housing Ltd:n kelluvia huviloita ei ole vielä myyty, mutta kiinnostus on Kimmo Anttalaisen mukaan ollut valtaisaa.
- Kyselyjä on tullut satoja ja uskon, että kävijöitä Tukkiviikissä tulee varmasti loma-asuntomessujen aikana olemaan todella runsaasti.
- Ymmärrän hyvin, että kiinnostuksesta huolimatta ei kauppoja ole vielä tehty. En minäkään ostaisi huvilaa näkemättä sitä ensin.
Anttalainen uskoo, että kaikki 16 kelluvaa huvilaa valmistuvat Reposaareen vuoteen 2010 mennessä.
- Kun kauppa on syntynyt, on huvila valmiina paikoillaan kuuden kuukauden kuluessa.
Anttalaisen mukaan kelluvat huvilat toimivat teknisesti aivan kuten tavalliset talot. Esimerkiksi jätevedet johdetaan kaupungin jätevesijärjestelmään talokohtaisilla pumpuilla.
Huvilat kiinnitetään valtaviin betoniponttooneihin, jotka valmistetaan Suomessa. Huvilamodulit puolestaan tulevat Marina Housingin alihankkijan suomalaisomisteisesta tehtaasta Virosta.
- Yli 90 prosenttia huviloiden materiaaleista on suomalaisia.
- Sitä, että huvila on rakennettu veden päälle, ei huomaa muusta kuin upeasta näköalasta ja aaltojen liplatuksesta ikkunoiden takana. Ponttoonit ovat hyvin vakaita, Anttalainen vakuuttaa.
Taloponttoonit ankkuroidaan pohjaan vahvoilla, ruostumattomilla kumiköysivaijereilla. Vakautta lisää sekin, että ponttoonit ovat leveämpiä kuin itse talot.
Huvilat on suunniteltu perinteiseen kalastajakylämiljööseen sopiviksi ja ulkonäöllisesti ne ammentavat vaikutteita vanhoista venevajoista. Pienemmän Kalastajavillan hinta lähtee 215 000 eurosta ja isomman Kapteenivillan 349 000 eurosta. Molempiin huviloihin kuuluvat isot terassit.
Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Oiva Hildén korostaa sitä, että Reposaaren kelluvien huviloiden uutuusarvo on mittava.
- Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa sallitaan talon rakentaminen veden päälle, Hildén summaa.
Loma-asuntomessujen projektipäällikkö Kirsi Sainio-Taskinen puolestaan muistuttaa, että veden päälle rakentaminen on varsin ekologista.
- Tässä rakentamistavassa luonnonympäristö muuttuu todella vähän. Ja kun huvilat tehdään lähelle kunnallistekniikkaa, niiden jätevedet voidaan johtaa kaupungin verkkoon ympäristöä rasittamatta.
Merkittävää on sekin, että Reposaaren loma-asuntomessuilla esitellään maailman pohjoisin kelluvien talojen alue.
Loma-asuntomessut järjestetään 13.6.-6.7. Esittelyssä on kolmekymmentä erilaista kohdetta.
Messujen aikana järjestetään 17.6. Kelluva talo -seminaari, jossa Porin kaupungin edustajat kertovat kaavoitusprosessista. Mukana on myös runsaasti alan asiantuntijoita muualta Suomesta, joten luvassa on alan viimeisintä tietoutta.
Maarit Kautto

 

15.5.2008 08:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva