Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Syntyykö rusetti vai nauha?

Kuva: Syntyykö rusetti vai nauha?

Näillä viljavilla vainioilla on toivottu vauhtia kunta- ja palvelurakenneuudistukseen, ja nyt sitä tuntuu olevan.

Rauma ja Lappi aloittivat, Eura ja Kiukainen avasivat kunnolla pään ja päättivät panna hynttyyt yhteen. Jokilaaksossa ollaan kasaamassa vauhdilla nauhakaupungiksi ristittyä kuntaliitosta Kokemäen, Harjavallan, Nakkilan ja Ulvilan kesken. Pori ja Noormarkku puuhaavat myös liitosta, jolle mm. Noormarkun kunnanhallituksen puheenjohtaja Helvi Walli (kok) on antanut työnimeksi rusettikaupunki.
Nyt jääkin nähtäväksi, syntyykö sen enempää rusettia kuin nauhaakaan, sillä selvitysasteellahan kumpikin kuntaliitos vielä on. Mikään ei ole vielä itsestään selvää.

 * * *

Jokilaakson nauhakaupungille annettiin vauhtia, kun nelikon valtuustot päättivät kuntaliitosselvityksen tekemisestä. Se, syntyykö nyt selvitysasteella oleva liitos vuoden 2011 alussa, nähdään loppuvuodesta.
Kokemäki, Harjavalta ja Nakkila olivat yksimielisiä selvityksen aloittamisesta, mutta Ulvilassa enin osa sosialidemokraateista äänesti vastaan. Demarien kunnallisjärjestöhän otti aiemmin nauhakaupunkia vastustavan kannan.
Ulvilan suurimman ryhmän mielestä Ulvila kuuluu niin tiukasti Porin työssäkäyntialueeseen, että kaupungin suunnaksi pitää valita Pori eikä Kokemäki. Vaikka kunnallisjärjestön päätös oli valtuustoryhmää sitova, neljä ryhmän jäsentä äänesti nyt nauhakaupungin liitosselvityksen puolesta kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ari Ruohon (sd) johdolla.
Kokemäen, Harjavallan ja Nakkilan valtuustojen yksimielinen päätös on ymmärrettävää, sillä ne ovat olleet tiukasti yhteistyössä tähänkin saakka. Jo tämän kolmikon kesken jokilaaksoon saataisiin nykyistä palapeliä vahvempi kaupunkikeskittymä, jonka yli 20 000:n asukasmäärä täyttää valtioneuvoston asettamat tavoitteet. Lisäksi näiden kuntien asukkaat ovat tottuneet toimimaan keskenään, joten esimerkiksi hankkeen isäksikin nimetyn Kokemäen valtuuston puheenjohtajan Harri Kivenmaan (sd) tuskin tarvitsee pelätä äänikatoa syksyn kunnallisvaaleissa.
Ilmeisesti liitosta hiotaan kuitenkin periaatteella ”ei kolmea ilman neljättä”, ja se neljäs on Ulvila.

 * * *

Ulvilassa tilanne onkin aivan toinen kuin ylempänä Kokemäenjoella. Näppituntumalla Ulvilan asukkaiden enemmistö haluaa suuntautua Poriin, ja siksi onkin outoa, että päättäjien enemmistö on viemässä kaupunkiaan irti Porista etenkin kun samaan aikaan Ulvila ja Pori neuvottelevat sosiaali- ja terveyspalvelujensa yhdistämisestä.
On selvää, että nauhakaupungista tulee Ulvilassa syksyn kunnallisvaalien pääteema, jossa sosialidemokraateilla näyttäisi olevan etulyöntiasema. Eri asia on, vaikuttaako vaalitulos mitenkään Ulvilan nykyisen nauhaenemmistön päätökseen.
Ennen vaaleja demareilla lienee edessään kuitenkin sisäinen vääntö, jossa erityisesti Ari Ruohon asema on vaakalaudalla. Ulvilassa luetaan varmasti tarkkaan SDP:n kunnallispoliittista ohjesääntöä, eikä siinä välttämättä Ruohoa auta maakuntaneuvos Teuvo Aallon istuminen takapiruna.
Porissa, jonka päättäjät ovat olleet yllättävän hiljaa Ulvilan tilanteesta, seurataan varmasti nyt sitä, miten Ulvilan kaupunginhallitus suhtautuu demarien Ari Lehtosen tekemään aloitteeseen, että Ulvila käynnistäisi liitosselvityksen teon Porin kanssa. Tuo aloite saattaa tulla käsittelyyn jo ensi maanantaina.


* * *

Porin suhde toiseen naapuriinsa Noormarkkuun on paljon helpompi kuin Ulvilaan. Porin ja Noormarkun valtuustojen yhteisessä seminaarissa päättäjät olivat sopuisia.
Molempien kuntien päättäjät korostivat huoltaan palvelujen turvaamisesta, kun yli 75-vuotiaiden määrä lisääntyy ja työikäisten määrä laskee. Se tietää verotulojen vähenemistä ja menojen lisääntymistä. Vaikea yhtälö.
Noormarkussakin toki pelätään ainakin hitusen sitä, että rusettikaupungissa Noormarkun kaupunginosan palvelut heikkenisivät.
Ulkopuolinen selvitysmies Jarmo Asikainen on kuitenkin rauhoitellut noormarkkulaisia, että kuntaliitos ei palveluja vie, mutta ilman kuntaliitosta ne saattavat kyllä heiketä.
Vaikka ei kukaan sitä suoraan sanonut, jäi seminaarin jälkeen ulkopuoliselle tarkkailijalle tunne, että Noormarkun päättäjien pelko on enemmänkin näennäistä, ja liitosselvitys johtaa rusettikaupungin syntyyn vuoden 2010 alussa.

Jukka Vilponiemi

15.5.2008 08:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva