Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin ja Noormarkun liitosneuvottelut etenevät hyvässä hengessä

Kuva: Porin ja Noormarkun liitosneuvottelut etenevät hyvässä hengessä

Porin kaupungin ja Noormarkun kunnan väliset kuntaliitosneuvottelut etenevät hyvässä hengessä. Tämä kävi selväksi maanantaina, kun molempien kuntien valtuustot pitivät Porissa yhteistä liitosseminaaria.
Hankkeen selvitysmies Jarmo Asikainen ei vielä kuitenkaan uskaltanut ainakaan julkisesti veikata liitoksen syntymisen mahdollisuutta.

Valtuustot pitivät yhteistä liitosseminaariaan maanantaina suljettujen ovien takana ”taatakseen keskustelurauhan”. Kun sekä Porin että Noormarkun johtavat luottamushenkilöt sekä virkamiehet tulivat selvitysmiehen kanssa seminaarin jälkeen illalla lehdistön eteen, tunnelma oli leppoisa.
Puheenvuoroissaan he tuntuivat olevan lähes yhtä mieltä siitä, että kuntaliitos hyödyttäisi molempia osapuolia, kunhan yksityiskohdista sovitaan. Hankkeen valmisteluryhmän puheenjohtaja Mikko Elo Porista (sd) uskoi liitossopimusluonnoksen syntymiseen, ja varapuheenjohtaja Helvi Walli (kok) Noormarkusta korosti, että nyt ratkaistaan Porin alueen ja koko Satakunnan tulevaisuutta.

Liitossopimuksen syntyminen ei vielä taattu
Etenkään noormarkkulaiset päättäjät eivät silti suoraan puhuneet vielä liitoksen puolesta. Selvitysmies Jarmo Asikainenkaan ei halunnut vetää vielä sitä johtopäätöstä, että kuntaliitos lopulta syntyisi.
- Selvityksessä ja neuvotteluissa päästään vasta nyt yksityiskohtiin. Tästä alkaa todellinen vääntö, joka saattaa kaataa liitoksen vielä aivan kalkkiviivoilla. Näinkin on käynyt, sanoi useita kuntaliitosselvityksiä eri puolilla Suomea tehnyt Asikainen.
Hän uskoi, että lopullista päätöstä varten saadaan aikaan liitossopimus, josta valtuustot voivat äänestää. Asikainen luotti siihen, etteivät neuvottelut kaadu ainakaan lähipalveluiden kohtaloon.
- Vaikka Pori onkin neuvotteluissa vahvempi osapuoli, se ei ole kuitenkaan ylivoimainen, eikä se voi edes yrittää neuvotella sellaista sopimusta, että Noormarkku menettäisi nykyiset palvelunsa. Kuntaliitos ei lähipalveluita hävitä, mutta sen sijaan ne voivat heiketä ilman liitosta.
Ainoa todellinen syy mahdollisen kuntaliitoksen kaatumiselle on Asikaisen mukaan poliittisen tahdon puuttuminen.

Päätös aikaisintaan syksyllä
Jarmo Asikainen uskoi, että neuvottelut etenevät nyt varsin ripeässä tahdissa, ja liitosselvitys olisi pitkälti valmiina jo kesäkuun loppuun mennessä. Eri asia on, koska kuntien valtuustot sitä käsittelevät.
Selvää on, että valtuustot päättävät kuntaliitoksesta aikaisintaan alkusyksystä, ja aikaisintaan liitos voisi toteutua 2010 alussa.
Tähän vaikuttaa jo sekin, että Noormarkku tekee samaan aikaan liitoselvitystä Pomarkun kunnan kanssa. Tämän kaksikon yhteinen valtuustoseminaari on vasta elokuun lopulla.
Noormarkun kunnanvaltuuston puheenjohtajan Satu Fiskin (sd) mukaan molemmat kuntaliitosselvitykset tuodaan valtuuston päätettäviksi samaan kokoukseen.
Jukka Vilponiemi

 

Molemmat joutuvat luopumaan

Jos kuntaliitos Porin ja Noormarkun välille syntyy. merkitsee se selvitysmies Jarmo Asikaisen mukaan sitä, että molemmat joutuvat luopumaan jostakin. Noormarkku joutuu luopumaan itsenäisyydestään, ja Pori joutuu antamaan Noormarkulle yhtä ja toista.
Kun nyt ryhdytään sorvaamaan liitossopimusta, jossa sovitaan mm. palvelujen järjestämisestä, noormarkkulaisia tuntuu pelottavan lähipalvelujensa tulevaisuus.
Jopa jonkinlaisena änkyränä pidetty Noormarkun kepulaisten vahva mies Mikko Hatanpää kuitenkin luotti vielä maanantaina siihen, että asioista voidaan sopia, kunhan noormarkkulaisia kuunnellaan, ja että liitos on molempien osapuolten etu.
Porin kaima eli Mikko Elo (sd) oli Hatanpään kanssa samaa mieltä: molemmat osapuolet voittavat, ja kaikki järkisyyt puhuvat kuntaliitoksen puolesta.
Jos kuntaliitos syntisi, Noormarkku olisi yksi Porin viidestä lähipalvelualueesta keskustan, Pohjois-Porin, Itä-Porin ja Länsi-Porin rinnalla.
Maankäytössä Porin ja Noormarkun taajamat ovat jo liki yhdessä. Petraamista tarvitaan pohjoissuunnan joukkoliikenteessä, ja Söörmarkkuun tarvitaan valtatie 8:lle eritasoliittymä. Se on kuitenkin valtion asia.
Jukka Vilponiemi

13.5.2008 09:28

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva