Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta

Kuva: Katsomosta

Suomessa on jääkiekon yhteydessä noussut esiin pelikirja, joka myös nimellä ABC-kirja tunnetaan. Mutta jääkiekon MM-kisoissakin on käytössä ottelukohtainen pelikirja. Ohjelman mukaan vastakkain eivät huomenna – siinä kisojen seitsemännessä pelissä – pelaa Suomi ja USA, vaan maa F2 pelaa maata F3 vastaan. Noiden yhdistelmien taakse voi kätkeytyä jopa peli Suomi-USA. Yhtä hyvin voi käydä niin, että Suomi pelaakin yhdistelmällä F1 ja saa vastustajakseen maan F4. Uskokaa tai älkää, mutta tuonkin pelikirjan takaa voi paljastua ottelu Suomi vastaan USA. Näin jännäksi homma on saatu, kun maailmanmestarillakin on enää edessä (siis eilen) vain neljä (4) peliä. Kuitenkin maa on tahkonnut jo viisi (eilen) MM-kisojen ottelua! Vaatii hieman tarkempaa asian sisäistämistä maanatain iltapäivän mahdollisuuksien kirjosta.

Olemme siis todellisessa jossittelun helmen ytimessä.
Homma kristallisoituu kun tietäisimme viime yön ottelujen tulokset. Mutta kun emme tiedä, niin olemme näiden yhdistelmien varassa. Kiva mennä MM-kisoissa ostamaan ennakkolippua elämän ja kuoleman (hävinnyt lähtee kotiin) peliin, jossa vastakkain pelaavat F2 ja F3. Eikä silti osu Suomen ottelu kohdalle!
Voittamalla Kanadan (kahden pisteen voitolla) Suomi on F1. Häviämällä Suomi on varmuudella F2. Sen yhdistelmän Suomi on jo varmistanut, mutta se on voinut muuttua. F2 tietää vastustajaksi kaikella todennäköisyydellä USAta. Mutta miten sama peli voisi vielä olla (maanantaina iltapäivällä Suomen aikaa) sitten F1 vastaan F4? Siten, että Suomi voittaa Kanadan ja on F1. Vastaavasti sitten Norja voittaa USAn, joka olisi sitten se F4.
Eikö olekin mielenkiintoista? No, tuskainen jännitys on osaltanne jo tänä aamuna ohi.
Mutta olkaa tarkkoina sen suhteen, että tiedätte pelaako Suomi huomenna illan vai aamuyön ottelussa.

Huikeat resurssit
Täytyy myöntää, että YLE on todella satsannut näihin jääkiekon MM-kisoihin. Ja mikäs siinä, ovathan ne jääkiekon syntymämaassa, anadassa. En tosiaan tiedä olisiko vähempi selostaja- sekä asiantuntija-arsenaali riittänyt. Mutta pölhöistä kisahaastatteluista olisi voinut tinkiä Inka Heneliuksen verran.
Pistän tässä esiin haastattelijoita, selostajia ja asiantuntijoita, joita olen tähän mennessä bongannut – ja kaikki lienevät Ylen palkallisia?
Tapio Suominen, Antero Mertaranta, Teemu Niikko, Inka Henelius, Niki Juusela, Kaj Kunnas (ja joku toinen kaksikielinen), Alpo Suhonen, Juhani Tamminen, Jarmo Kekäläinen, Sinuhe Wallinheimo, Jussi Saarinen ja varmuudella niitä on ollut pari tunnistamatonta lisääkin.
Eikä siinä vielä kaikki. Pistin kuvan ”vahingossa”, ihan totta, Urheilukanavalle, jossa täysillä paasasi Anssi Ritari. Tämä radioselostaja, joka ei ymmärrä, että katsoja seuraa myös samaa suoraa tv-kuvaa!
Eikä siinäkään vielä kaikki. Urheilukanavalla oli myös oma suora kisastudio, jossa temmelsi Petteri Sihvonen.
Meni yli hilseen ja siirsin Disney-kanavalle. Sieltä ei muuten kaikunut tämä ”Banaaninlastaajien laulun” alkuhuuto, johon yleisön odotellaan – todennäköisesti – yhtyvän mukaan?
Tule ja puserra!

Kukkopojat
Näiden MM-kisojen verisin, jäähyrikkain sekä lopulta jännittäväkin ottelu nähtiin sitten Äitienpäivän illan ratoksi Suomen ja USAn välillä.
Kuten asiantuntija Juhani Tamminen totesi, oli Suomen onni, että ”Ouzei”, Olli Jokinen, sai viiden minuutin jäähyn plus 20 minuutin seurauksena pelirangaistuksen. Kun O. Jokinen oli pukukopissa eikä jäällä, niin Suomen peli alkoi kulkea – kaikilla osa-alueilla.
Poissa olivat ne kauhun hetket, jolloin Suomi yritti pelata ylivoimaa Latviaa vastaan viidellä hyökkääjällä. Siis useampaan kertaan, vieläpä kahden miehen ylivoimalla, jäällä oli Olli Jokinen. Hänen parista loistosyötöstään pääsi – Latvian pelaaja – läpiajoon. Onneksi Niklas Bäckström sentään pelasti täysin ylivoimaisena jäällä olleen Suomen 2-1 voittoon. Silläkin tuli kolme pistettä.
Sama Olli-show tuntui jatkuvan USAta vastaan, sillä vastapuolella oli useampia kukkopoikia ja meillä tämä yksi. Venäläinen tuomarikaksikko, Vjatseslav Bulanov – Aleksander Poliakov, pelasti lopulta Suomen antamalla tuon rangaistuksen Ollille. Siitä, oliko se oikeutettu, voidaan olla tasan kahta mieltä, mutta sen vaikutus Suomen pelirytmiin oli yllättävän suuri.
USAn kukkopojille kahden maalin johtoaseman menettäminen otti koville. Niinpä seurasi törkeitä taklauksia, joista varsinkin loppusummerin jälkeen tapahtunut Dustin Brownin päätön taklaus Jussi Jokisen selkään, oli törkeä. Siinä jopa Selänne hiiltyi.
Ja Anssi Salmela taisteli, verissäsuin, David Backesin kanssa. Jäähyjä tuli paljon, ja kaikki meni ehkä täysin oikein, mutta jos kisoissa on jonkinlainen direktoraatti (ylin tuomioelin), niin Brown pitää lähettää kotiin Los Angelesiin. Toivottavasti lennot sopivat?

Tapahtumaa on riittänyt
Toki jääkiekon MM-kisat tulee Suomen pelien osalta katsottua tarkkaan, ja studiojoukkue analysoi sitten katsojan puolesta pelin tapahtumat.
Eipä silti, mammuttimarkkinat päättyvät ensi sunnuntaina. Silloin tiedämme, mikä maa on tämän vuoden maailmanmestari. Toki saamme – ainakin näillä näkymin – myös perusteellisen analyysin, miksi juuri tämä maa oli vuoden paras.
Ehkä sen verran asiantuntijaraadille voisi toivoa ymmärrystä, että moitittavaa löytyy pelistä aina – mutta mahtaisiko se sattua paljon, mikäli esiin nostettaisiin ne positiivisetkin peluuttamiset. Kyllä niitäkin sentään löytyy.
Tosin niiden löytäminen on entistä hankalampaa, jos Suomi lähtee kotimatkalle huomisen – seitsemännen pelin – jälkeen. Tappiin pääsyyn tarvitaan, vain ja ainoastaan, kolme voittoa. Eikä voittamisen tapa merkitse yhtään mitään. Jääkiekko on maalintekopeli.

Sunnuntain jalkapalloa
Englannin Valioliigajalkapallon viimeinen kierros pelattiin sunnuntaina ja Canal Sport piti katsojansa hyvin ajan tasalla. Valinnanvaraakin riitti, sillä mestaruustaiston kannalta tärkeimmät ottelut Wigan-Manchester United ja Chelsea-Bolton näytettiin suorana. Kolmas suora lähetys tuli suomalaisittain erittäin mielenkiintoisesta pelistä Portsmouth-Fulham, jossa Roy ”Hodari” Hodgsonin valmentama Fulham teki säilymisihmeen. Loppunumerot 0-1 takasivat Fulhamille sarjapaikan ja Hodgsonille miljoonan punnan (1,3 miljoonaa euroa) bonuksen.
Tuo yksi Fulhamin maali laskettiin studioryhmässä ensi kautta ajatellen noin 60 miljoonan punnan arvoiseksi. Eipä ihme, että Harrods tarjosi pelaajille bonusta!
ManU voitti jälleen mestaruuden, vaikka tiukalla olikin Wiganin kanssa. Jopa niin tiukalla, että Sir Alex jännitti huikeasti. Siinä jäi ainakin pari purukumin puraisua väliin ja ehkä pumppu jätti pari lyöntiä iskemättä. Mutta kyllä oli Sir Alex riemuissaan ja vastaavasti 0-2 maali teki Chelsealle sen, että se päästi omassa ottelussaan Boltonin tasoittamaan lisäajalla. Vain mestaruus kelpasi – se meni ManUlle.
Avram Grant voi vielä kruunata kautensa, mikäli 21. toukokuuta joukkue voittaa Moskovassa Mestarien liigan finaalin. Vastassa on muuten ManU, joka voi siis ottaa tuplat.
Ellei Chelsea voita, niin taas jää Abramovitsille luu käteen. Ei voittanut joukkue Jose Mourinhon aikanakaan mitään suurta. Nyt olisi vielä yksi sauma Moskovassa, josta Roman on vuokrannut yhden loistohotellin käyttöönsä.

Heikillä ei käy honkkeli
Toki sunnuntain kahvikekkerien lomassa ehti seurata Istanbulin formulakisaa.
Päällimmäiseksi jäi tunne, että Heikki Kovalaiselta meni jopa kisan voitto, sillä ilman kolaria takaa tulleen Kimi Räikkösen kanssa ei homma olisi lähtenyt poskelleen heti alussa. Nyt meni rengas ja sen jälkeiset voittosaumat pilasi McLaren, joka ei millään malttanut pistää toisella varikkokäynnillä pehmeitä renkaita alle ja tarpeeksi löpöä tankkiin. Pehmeät renkaat oli kisan aikana pakko pistää alle, mutta pehmeyttä riitti Ron Dennisin ajatuksissa.
Vahinko, sillä Kovalainen pääsi lähtemään toisesta ruudusta, mutta kolari Kimin kanssa sekä turva-auton poistuminen radalta sattuivat huonoon rakoon. Toivottavasti Heikki ei ole yhtä epäonnekas kuin Jari Litmanen, joka on todellinen jalkapallokenttien Aku Ankka.

Satakuntalainen pesiskausi vauhtiin
Satakuntalaiset naisten Superpesiksen joukkueet, Porin Pesäkarhut ja Rauman Fera, aloittavat kautensa vierasottelulla kumpikin. Pesäkarhut matkustaa Ylihärmään Pesis Junkkareiden vieraaksi ja Fera kohtaa sarjanousija Turku Pesikseen Aurajoen jommal kummal puolel!
Pesäkarhut on asettanut tavoitteekseen finaalipaikan. Ja sivusta katsoen tavoite on täysin realistinen. Mestarisuosikeiksi lasketaan Kirittäret (Jyväskylä) Peräseinäjoen PeTo-Jussit, Lappeenrannan Pesä Ysit ja Porin Pesäkarhut. Kausi on pitkä, mutta ennakkoon ajatellen Pesäkarhujen finaalisauma on enemmän kuin lähellä.
Palataan Pesäkarhujen tunnelmiin vielä ennen ensi sunnuntaista kotiottelua Tyrnävää vastaan.
Mutta Ulvilassa paukkuu huomenna kunnolla. Miesten Ykköspesiksessä sekä Ulvilan Pesä-Veikot että Kankaanpään Maila ovat kumpikin nousijasuosikkeja Superiin. Eikä syyttä.
Huomenna kello 18 kohtaavat Ulvilan pesäpallokentällä maakunnan titaanit UP-V ja KaMa. Vaikka kyseessä on vasta pitkän sarjan avausottelu, niin tunnelmaa ja tiukkoja tilanteita riittää takuuvarmasti. Sen verran kovatasoisia joukkueita kumpikin ovat.
Kummankin tavoite on nousu Superpesikseen, eikä sitä tavoitetta ole pistetty vakan alle, vaan kerrottu julkisesti. Niinpä tärkeitä pisteitä on jo huomenna Ulvilassa jaossa. Pelin avausheiton kiskaisee sisäministeri Anne Holmlund.

13.5.2008 09:35

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva