Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kansalaissodan muistotilaisuus nosti esiin Juho Rainion kohtalon

Kuva: Kansalaissodan muistotilaisuus nosti esiin Juho Rainion kohtalon

Lauantaina tuli kuluneeksi tasan 90 vuotta kansalaissodan syyttömän uhrin, porilaisen sosialidemokraatin ja lehtimiehen Juho Rainion väkivaltaisesta kuolemasta Porin Raatihuoneen kellarissa.

Työväen Sivistysliiton Porin Seudun Opintojärjestön ja Porin Puolen Wanhojen Toverien Eetunaukiolla järjestämää kansalaissodan muistotilaisuutta edelsi käynti Juho Rainion haudalla. Punavalkoiset kukat laskettiin vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkeille Käppärän hautausmaalla ja Keski-Porin kirkkopuistossa.
- Tänään emme halua enää manata 90 vuoden takaisia vihan ja kaunan tunteita, vaan muistaa ja kunnioittaa kaikkia kansalaissodan uhreja. 90 vuoden takaisia tapahtumia muistellessa voin varmaan sanoa meidän kaikkien suulla: ei koskaan enää, sanoi muistotilaisuuden avannut TSL:n opintojärjestön varapuheenjohtaja Ulla Mäntynen.
Maakuntajohtaja Pertti Rajala muistutti, että olemme muistamassa yhtä sisällissodan tragediaa, laitonta ja väärää toimittaja Juho Rainion surmaa. Rajala luonnehti Rainiota erääksi oman aikansa parhaista lehtimiehistä.
Rajala piti tärkeänä sisällissodan syiden ja seurausten jatkuvaa tutkimista. Hänen mielestään suomalaiset voisivat antaa toisilleen anteeksi 90 vuoden takaiset vääryydet.
- Tämä anteeksianto voitaisiin sinetöidä julistamalla sisällissodan alkamisajankohta, tammikuun viimeinen sunnuntai, kansallisen sovinnon päiväksi, ehdotti Rajala.
Vanhoja työväenlauluja sekä uudempia sodanvastaisia lauluja muistotilaisuudessa esitti turkulainen lauluryhmä ”Rafaelin enkelit”. Ryhmässä esiintyivät ministeri Pertti Paasion ja Turun Sanomien päätoimittajan Aimo Massisen lisäksi Jukka Alari, Esko Randell, Kari Malinen, Reino Lemmetyinen ja Eero Pulli.
Lauluryhmä on esiintynyt mm. sovintotilaisuudessa Turun Mikaelin kirkossa.
- Muistamalla väkivaltaiset tapahtumat voimme välttää niiden toistumisen, sanoi Paasio.
Pekka Ovaska

Pertti Rajala: Tammikuun viimeisestä sunnuntaista sovinnon päivä

Kansalaissodan muistotilaisuudessa puhuneen maakuntajohtaja Pertti Rajalan mukaan kansallinen sovinnon päivä sinetöisi suomalaisten anteeksiannon.
- Kansalaisten mielissä sisällissota elää vielä väkevästi. Vuoteen 1918 liittyvä yhteisen muistitiedon määrä on valtava. Sota kosketti jotenkin lähes jokaista sukua Suomessa. Tietoja isien teoista ja kohtaloista on selvästi haluttu välittää myös jälkipolville, usein erittäin yksityiskohtaisesti.
- Vuonna 1994, silloin 93-vuotiaana kuollut tätini - valkoisten kuularuiskusateessa isälleen punaisten vankileirille paketteja vienyt lapsi - meni hautaan mielessään toivomus, että vuoden 1918 tapahtumista olisi voitu puhua totuudenmukaisesti.
- Ei ole tarvetta etsiä syyllisiä, vaan tarkastella syitä. Lienemme tänään yksimielisiä siitä, että kumpikin puoli teki tuolloin sen, minkä näki oikeaksi. Molemmat osapuolet tekivät vääryyksiä ja julmuuksia. Syiden etsimisen lisäksi on anteeksiannon ja sovinnon aika. Yksi askel sovinnon tiellä on astuttu, jos rehellisesti uskalletaan katsoa, mitä on tehty.
Rajala korosti, että sisällissodan, sen syiden ja seurausten tulee jatkuvasti olla tutkimuksen kohteena. Tämän lisäksi suomalaiset voisivat antaa toisilleen anteeksi 90 vuoden takaiset vääryydet.
- Tämän anteeksiannon valtiovalta voi sinetöidä julistamalla sisällissodan alkamisajankohdan, esimerkiksi tammikuun viimeisen sunnuntain, kansalliseksi sovinnon päiväksi - tai jonkun muun ajankohdan.
- Sovinnon päivä toimisi myös muistutuksena siitä, että koskaan maassamme ei enää tehdä niin huonoa politiikkaa, että kansakunta jakautuisi kahtia ja ajautuisi sisällissodan kauhuihin, Pertti Rajala kiteytti.

 

13.5.2008 09:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva