Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vappu meni, elämä jatkuu

Kuva: Vappu meni, elämä jatkuu

Tämänvuotisen vapun merkitystä lisäsi puoluekokoukseen valmistautuminen ja kansalaissodan 90- vuotismuistaminen. Minun vappuuni kuuluivat aamun puheet Hauholla Vihniössä ja Tuuloksessa Syrjäntakana punaisten muistomerkeillä. Väkeä oli liikkeellä hyvin ja tunnelma etten sanoisi harras. Päivänpolitiikkaan en noissa puheissa puuttunut nytkään. Minun mielestäni nuo muistomerkit ovat liian pyhiä paikkoja politikoinnille.

Kummassakin paikassa jäin vielä keskustelemaan toverien kanssa. Hyvänä ei pidetty ehdotusta karsia perinteisiä vapunviettotapojamme. Eikä tätä mieltä ollut pelkästään vanhempi väki.
Vuotta 1918 voidaan onneksi nyt jo katsella kiihkottomasti. Tänäkin vuonna on ilmestynyt lukuisia kapinavuoden tapahtumia valottavia kirjoja. Yhteistä niille näkyy olevan pyrkimys luotettavan tiedon jakamiseen ja virheellisten tietojen oikaiseminen. Siinä yhteydessä on paljastunut sekin, että nimenomaan punaisen puolen syyksi on luettu sellaistakin, johon syyllinen löytyy valkoisista. Hämeenlinnan aseman palokin on kirjoissa luettu punaisten synniksi. Nyt on paljastunut, että saksalaisten tykistötuli oli suunnattu aseman tuhoamiseen ja onnistuikin.
Vähemmälle huomiolle näkyy jääneen sekin, että ratkaisevissa huhtikuisissa taisteluissa Helsingissä sotimassa oli 2000 valkoisen apuna 9000 saksalaista. Eipä siis ihme, että valkoiset voittivat. Punaisia kun oli vain 8000 eli vähemmän kuin saksalaisia.
Jos Saksa olisi voittanut ensimmäisen maailmansodan, niin me ehkä olisimme nyt saksalaissyntyisen kuninkaan hallitsema kuningaskunta, joka varmasti hyvin olisi palkinnut hyväntekijänsä eli kokoomuksen. Virolla meni vuosikymmeniä venäläisvallan alla viime sotien jälkeen. Meidän paikkamme Saksan hallitessa Eurooppaa ei olisi ollut vähääkään parempi, ehkäpä ei niinkään hyvä.

* * *

Tulevassa puoluekokouksessamme keskustellaan oletettavasti myös viime vuosien politiikastamme. Aihetta siihen kyllä onkin. Ja myös aihetta varoa tekemästä samoja virheitä kuin on viime vuosina tehty. Tarja Filatovin ehdotusta eräiden merkittävien valtion budjettiasioiden tuomista meille jäsenkäsittelyyn ja -äänestykseen sopiikin tervehtiä tarpeellisena uudistuksena muuten koko lailla paikalleen jämähtäneessä toiminnassamme. Tavallinen rivijäsen ei ole päässyt vaikuttamaan minkään vertaa häntä koskevissa asioissa ja nyt siihen tämän ehdotuksen mukaan olisi mahdollisuus. Älkää tätä hyvät toverit vastustako, vaikka kyllä vähän pelkään. Asia ei ole teknisesti ollenkaan vaikea, jos vain tahtoa edetä kohti jäsendemokratiaa riittää.
Wanhojen Tovereiden puheenjohtaja Raimo Kantola tässä taannoin sanoi, että ei se paljon puhuttu varallisuusveron poistaminen ollutkaan mikään tupon osa, vaan sen kylkiäinen. Ja kuten on helppo uskoakin, se oli EK:n eli elinkeinoelämän ehdoton vaatimus ja niin taitavasti porvarien korvien väliin lobattu, että mekin pääsimme siinä menossa maksumiehiksi. Jotenkin tuntui surkuhupaisalta, miten hyvin tämä usko oli omien päättäjäimmekin päihin taottu. Sanoihan sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtajakin tätä veroasiaa kysyvälle televisiossa vain lyhyesti, että ”mutta sehän oli jo sovittu tupossa.” Niinpä!

* * *

Kepun eduskuntaryhmän satakuntalainen puheenjohtaja sanoi televisiossa, että ei hän paljasta vaalirahoittajiensa nimiä. Kertoo siis rikkovansa vaalirahoituslakia, jota itsekin on ollut säätämässä. Laki määrää, että lahjoittajan nimi tulee ilmoittaa, jos summa on yli 1700 euroa. Salattava summa on tuohon nähden runsaasti yli kymmenkertainen.
Nyt voisivat äänestäjät miettiä, eikö saaja kehtaa kertoa rahoittajansa nimeä vai eikö rahoittaja kehtaa kertoa, kenelle on rahaa noin paljon antanut.
Joka tapauksessa, kyllä tällainen röyhkeys aika tavalla kertoo kepulaisesta tavasta suhtautua maan lakeihin. Ehkäpä puolue julkaisee oikein luettelon, mitkä lait se aikoo ohittaa vain olankohautuksella. Mites se kuuluikaan – kepu pettää aina?

* * *

Tyrvään mies oli havainnut, mitkä elimet heiluvat porvariministerin puhuessa pelkkää puoluepolitiikkaa. Jyrkillä puhuessa heiluu alaleuka, Häkämiehellä nyrkit, Sirkka-Liisalla korvat, Tarjalla räpsyvät silmäripset jne. Lukijan arvioitavaksi jätän, mitkä heiluvat Matin ja Iken puhuessa.

Timo Roos

13.5.2008 08:26

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva