Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porinaa puheenjohtajaehdokkaista

Kuva: Porinaa puheenjohtajaehdokkaista

Maanantaina puheenjohtajakiertue saapui Satakuntaan. Liisanpuiston auditorio olikin todella täynnä innokkaita ja uteliaita kuuntelijoita. Eteemme marssi komea rivi tuttuja ja tuntemattomampia kasvoja. Koko sali, ehdokkaat mukaan lukien, odotti jännityksellä alkavaa keskustelua. Kaikkien tiedossa oli, että politiikan toimittaja Juha Ståhle ei päästäisi ehdokkaita helpolla. Alku saikin yleisön vääntelemään häpeissään tuolissa, kun puheenjohtaja nosti esiin muistot pettäjäpapista ja Urpilaisen leiman demarien Marilynina. Koko tilaisuus koostui kyllä/ei –vastauksista lyhyine perusteluineen. Ehdokkaat ilmaisivat pettymyksenä paneeliin tilaisuuden aikana ja sen jälkeen. Mitä sitten jäi yleisölle tilaisuudesta käteen?

Itse olin paneelin jälkeen hämilläni. Tämänkö perusteella minun tulisi päätökseni tehdä? Olin tullut hakemaan selkeytystä omille ajatuksilleni ja sitä en saanut. Kokeneet miehet nousivat esille ylitse muiden vahvoina asiaosaajina. Erkki Tuomiojasta näkyi ministerikokemus. Kimmo Kiljunen toi itsestään esiin rennon ja supliikin miehen. Jouko Skinnari halusi selkeästi erottua kannanotoillaan muista. Johannes Koskinen oli miellyttävä, hillitty ja osaava esiintyjä. Väkisinkin pohdin kuitenkin koko ajan mielessäni, että Eero Heinäluomaan verrattuna nämä miehet eivät toisi mitään uutta puolueen julkikuvaan. Miehistä ainoastaan Ilkka Kantola on isoihin massoihin vetoava persoona, jolla saattaisi olla mahdollisuus muuttaa puolueen suuntaa. Tilaisuudessa kuitenkin selkeni se, ettei Kantola ole vielä valmis puheenjohtajaksi. Kantola vaikutti muutenkin aika vaisulta. Tosin puheenjohtaja jakoi ehkä epäoikeudenmukaisesti puheenvuoroja ja jätti näin Kantolan enemmän sivusta seuraajan rooliin.

Naiset toivat mukavasti väriä iltaan. Tosin Pia Viitanen saa asiasta kuin asiasta väännettyä tamperelaisjutun. Hän on hyvä poliitikko, muttei ole varapuheenjohtajana vakuuttanut minua erinomaisuudestaan puheenjohtajaksi asti. Tarja Filatovista on pakko pitää. Hänen julkisuuskuvansa on miellyttävä, osaava ja empaattinen. Kuitenkin samalla hänestä puuttuu juuri se särmä, jota nyt tulisi hakea. Omassa pohdinnassani potentiaalisista puheenjohtajaehdokkaista jäljelle jää Mia-Petra Kumpula-Natri ja Jutta Urpilainen. Kumpula-Natri oli varsin aktiivinen ja innostava paneelissa. Häntä kuunnellessani saan asioista uutta tietoa, mikä on mielestäni tärkeää. Hänen puheenvuoronsa eivät ole korulauseista diipa-daapaa. Hän on mediakuvaltaan positiivinen, kiinnostava ja tuore. Kuitenkin hänen miinuksenaan on kykenemättömyys tiivistää asiansa ja ilmaista mielipiteensä selkeämmin. Urpilainen taas oli melko näkymätön paneelissa. Tosin puhuessaan hän esiintyi vakuuttavasti ja arvokkaasti. Puheen sisältö oli valitettavasti kuitenkin pitkälti poliittista jargonia.   Jälkeenpäin kävin hänen kanssaan juttelemassa ja hän tuntuikin olevan ihmeissään paneelin oudosta toteutuksesta. Liekö tämä sitten ollut syynä kuvaan, jonka hänestä tilaisuudessa sain?

Paneeli oli parhaimmillaan puheenjohtajan testausta vaaliväittelyitä varten. Mietin ehdokkaiden kykyä reagoida nopeasti esitettyihin kysymyksiin. Sdp:n puheenjohtajan tulee tuollaisissa tilanteissa kyetä vastamaan lyhyesti ja asiallisesti kysymyksiin sekä osata nostaa esille kulloinkin demarien agendalla olevat asiat. Itse tiedän tämän olevan erittäin vaikeaa. Mediassa annetaan aikaa mielipiteen ilmaisuun vain muutamia sekunteja. Se, joka osaa ilmaista asiansa lyhyesti ja ytimekkäästi, voittaa. Porissa pidetty paneeli oli enemmän pääministeritentti kuin puolueen puheenjohtajapaneeli. Koko ilta puhuttiin ainoastaan valtakunnan politiikasta. Puolueen suunnasta, toiminnan muutoksista tai puheenjohtajan merkityksestä puolueelle ei puhuttu sanallakaan. Sitä jäin kaipaamaan.

Millaiset siis ovat tunnelmat kuukautta ennen kokousta? – Sekavat. Viime päivinä on mietityttänyt, että kuka puheenjohtajan valitsee. Mediako? Tänään olen vastannut kahden eri tiedotusvälineen kyselyyn. Eilen vastasin yhden lehden tiedusteluihin. Viime viikolla sain puhelinsoiton muutamalta median edustajalta. Muokkaako media meille mielikuvia siitä, kuka olisi paras puheenjohtaja? Vaikuttavatko median tekemät tutkimukset omiin ajatuksiini vai päätänkö suosikkini itse? Jokaisen puoluekokousedustajan onkin syytä miettiä, että onko minun silmissäni esimerkiksi Urpilainen noussut ykkösnimeksi vai onko media nostanut hänet ykköseksi? Tämän vuoksi halusin olla tilaisuudessa mieleltäni avoin ja ajatuksiltani kriittinenkin. Näitä asioita jäin kuitenkin edelleen maanantaisen paneelin jälkeen miettimään. Ainoaksi vaihtoehdoksi siis taitaa jäädä noudattaa arvostetun Raimo Vuoriston neuvoa: ” Ole henkilökohtaisesti yhteydessä kärkiehdokkaisiisi. Haastattele heitä ja keskustele heidän kanssaan, jotta saat varman mielikuvan itsellesi henkilöstä.” Tämän aionkin nyt tehdä!  

Kristiina Salonen

9.5.2008 09:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva