Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

TEAM jakautuu seitsemäksi sopimussektoriksi

Reilun vuoden kuluttua kuusi SAK:laista teollisuusliittoa valitsee uuden yhteisen liittonsa johdon. Pakka pannaan uusiksi jo tuossa syksyn 2009 edustajakokouksessa.

 

Metallin, Kemianliiton tai muiden liittojen sijasta edustajat ryhmitetään sopimussektoreittain: kemia, logistiikka, metalli ja elektroniikka, puutuote, viestintä, ympäristö sekä energia, tieto ja sähkö. Jokainen seitsemästä sektorista saa oman määräaikaisen johtajansa.

TEAM-projektin päällikkö Lauri Lyly tähdentää, että tällä tavoin lisätään jäsenistön vaikutusvaltaa ja sektorijohtajan nauttima luottamus on aina määräajoin mitattavissa.

Liitot antavat lopulliset vastauksensa osallistumisestaan uuteen liittoon touko-kesäkuun vaihteessa 2009. Metalliliitto ja Kemianliitto käsittelevät asiaa kevään liittokokouksissaan.

 - Organisaatio on tuotu lähemmäksi jäseniä, alueille tuodaan resursseja ja sopimusalueilla on itsenäisyyttä edunvalvonnassa. Kyllä toivon, että jäsenistöt hyväksyisivät tämän mallin, Lyly toteaa.

Työnantajapuolelle TEAM on hänen mukaansa haaste.
 - EK:n jäsenliitoilla on haaste päästä yhtä pitkälle kuin tämä menee.

Runkosopimukset haussa

Nykyiset työehtosopimukset jaetaan seitsemän sektorin kesken. Kullakin sektorilla on oma johtokuntansa, joka hoitaa käytännön edunvalvonnan ja valitsee neuvottelijat.

- Ideana on saada kullekin sektorille omia runkosopimuksia ja yhdistää työehtosopimuksia. Siinä yhteydessä huolehditaan, että vähimmäisturva ei heikkene. Työehtojen minimipalkkataso halutaan sellaiseksi, että se turvaisi kaikille jäsenille nykyistä paremman tilanteen, Lyly kertoo.

Yli 600 jäsentä päättää

Tulevan liiton nimi on toistaiseksi auki. Siitä päätetään myöhemmin. Edustajakokouskausi on lyöty lukkoon. Puheenjohtaja ja seitsemän sektorijohtajaa, valtuusto ja hallitus valitaan viideksi vuodeksi. Sektorijohtajat nimittää valtuusto.

- Edustajakokous on yli 600 ihmisen kokous, myös vastaisuudessa, Lyly kertoo.

Ensimmäinen edustajakokous pidetään kesän 2009 voimasuhteiden mukaan. Siihen mennessä pidetyt vaalit ratkaisevat suhteet. Metallin ja Kemian osalta tulos selvisi tämän kevään liittovaaleissa.

Ensimmäiset uuden liiton yhteiset vaalit ovat vuonna 2014 tai 2015.

- Edustajat valitaan sopimusaloittain, yksi jokaista alkavaa 400 jäsentä kohden. Jos jäseniä on yli 800, sopimusalalla järjestetään vaali. Pienemmät sopimusalat yhdistetään sektorin sisällä niin, että 800 jäsentä täyttyy. Sillä turvataan, että joka ikinen sopimusala saa edustuksen edustajakokoukseen.

Tällä hetkellä Metalliliittoon kuuluu 168 000 jäsentä, yli puolet tulevasta TEAM-liitosta. Lylyn mukaan Metallin ylivalta sulaa pois.

UP/Birgitta Suorsa

8.5.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva