Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kengät intohimona ja ammattina

Kuva: Kengät intohimona ja ammattina

Helsinkiläinen kenkäsuunnittelija Minna Parikka on toteuttanut unelmansa ja tehnyt intohimostaan ammatin. Lapsesta asti kenkien lumossa ollut Parikka sai viimeisen kipinän uralleen 15-vuotiaana, isosiskonsa kirjoittamasta lehtiartikkelista.

- Artikkeli kertoi kenkäsuunnittelija Andrea Pfisteristä. Se oli minulle ahaa- elämys ja kuulosti juuri unelma-ammatiltani. Olin aina haaveillut siitä, kertoo Parikka.

Parikka lähti 19-vuotiaana Englantiin opiskelemaan kenkäsuunnittelua ja valmistui vuonna 2002 Leicesterin De Monthforth Universitystä. Tämän jälkeen hän teki töitä Englannissa, Italiassa ja Espanjassa.

- Kuuden ulkomaanvuoden jälkeen minuun iski koti-ikävä. Palasin Helsinkiin ja aloin heti suunnitella omaa merkkiä ja yrityksen perustamista. Helsingissä on paljon helpompi olla kenkäsuunnittelijana, sillä täällä on omaa tilaa ja rauhaa. Esimerkiksi Lontoosta voisi omaksua liikaa muiden vaikutteita, miettii Parikka.

Parikka kertoo oman suunnittelunsa olevan fiilispohjaista. Hän suunnittelee kengät ensin mielessään, piirtää pieniä malleja, jonka jälkeen syntyy varsinainen viivapiirros. Parikka suunnittelee kenkiä vain naisille.

- Haluan, että kengistäni näkyy se suuri ilo ja intohimo, joka minulla niitä kohtaan on. Yhdistelen kengissäni viattoman tyttömäisyyden ja naisellisen syöjättäryyden kontrasteja.

Parikka kertoo seuraavansa muiden suunnittelijoiden töitä, mutta haluaa pysytellä kaukana valtavirran trendeistä.

- Oma muotokieleni ja värit ovat tärkeintä kengissäni. Pyrin ilmaisemaan omaa kauneuden kuvaani. Muotokieleni on sekoitus viktoriaanisesta ajasta tähän päivään asti, eli yhdistelen vaikutteita enkä halua jumittua mihinkään tiettyyn tyyliin.

Parikan kengistä huokuu klassinen glamour ja tyylikkyys. Hän kuitenkin korostaa huumorin ja räväkkyyden esilletuomista.
- Kengistäni huokuu iloisuus ja hauskuus, ehkä jopa surrealismi. Toivoisinkin, että ihmiset suhtautuisivat omaan pukeutumiseensa rennommin ja huumorilla. Haluan, että kengät kertovat käyttäjänsä tunnetilasta tai persoonasta, kuvailee Parikka.

Suunnittelija painottaa ulkonäön ja kauniiden yksityiskohtien lisäksi kengissään monipuolisuutta ja ergonomisuutta.
- Haluan antaa naisille valinnanvaraa kengissä. Ei aina voi pitää korkokenkiä, vaikka haluaisikin. Mallistoistani löytyy myös saappaita ja tyttömäisiä tossuja, eri materiaaleilla. Hinnat vaihtelevat 220 ja 400 euron välillä.

Tämän hetken kenkätrendeistä Parikka tuo esille superkorkeat korot, plateaupohjat ja kirkkaat värit.

- Haluan tehdä kenkiä, joita pystyy käyttämään. Tästä syystä monista kengistäni löytyy tilavat lestit suomalaisten jalkojen mukaan.
Parikka on iloissaan kenkä- ja pukeutumiskulttuurin noususta Suomessa. Hänen kenkiään myydään Suomen lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Italiassa ja Japanissa.

- Se on vain vanha käsitys, että suomalaiset eivät kiinnitä huomiota pukeutumiseen. Mielestäni kotimaassakin näkee jo näyttävää ja persoonallista pukeutumista ja omatkin tuotteeni on otettu täällä todella hyvin vastaan, iloitsee Parikka.

Minna Parikan ”Muotoilun kevytkenkäisyys”- kenkänäyttely on nähtävillä Porissa AP-galleriassa 8. kesäkuuta saakka. Näyttelyn on järjestänyt Porin Taide- ja taideteollisuusyhdistys ry.

Tuomas Bärlund

8.5.2008 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva