Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puheenjohtajaehdokkaiden tentti veti salin täyteen

Kaikki yhdeksän SDP:n puheenjohtajaehdokasta esittäytyivät maanantaina Porissa, ensin Eetunaukiolla ja sen jälkeen tentissä Ravintola Liisanpuiston audiotriossa.
Tarja Filatovin, Ilkka Kantolan, Kimmo Kiljusen, Johannes Koskisen, Miatpetra Kumpulan, Jouko Skinnarin, Erkki Tuomiojan, Jutta Urpilaisen ja Pia Viitasen tentti veti koko audiotrion täyteen ja vähän ylikin, eli osa yleisöstä joutui kuuntelemaan vastauksia oven pielestä.

 

Hyväntuulinen ehdokasjoukko vastaili melko rauhallisesti Satakunnan Kansan toimittajan Juha Ståhlen välillä provosoiviinkin kysymyksiin. Kun tämä alkajaisiksi kysyi, miksi kisa on niin harmaa, mikä mättää, Kiljunen vastasi, että median odotusarvo mättää, ei muu, eli ehdokkaat haluttaisiin nähdä tukkanuottasilla.

Kyllä-ei-vastaukset näyttivät, että useimmissa kysymyksissä oltiinkin samaa mieltä, mutta sitten oli kysymyksiä, joiden tulkinta tuotti vaikeuksia ja kysymyksiä, joihin ei koettu voitavan vastata ”kyllä” tai ”ei”.

Se tuli selväksi, että Natoon ei mennä ensi kaudella eikä seuraavallakaan. Kaikki vastasivat ”ei”.

Myös vaalijärjestelmän uudistusesitys tyrmättiin yksimielisesti. Samoin katsottiin, että tupojen aika ei suinkaan ole ohi. Myös yliopistokeskukset haluttiin yksimielisesti yliopistolakiin.

Maataloustukien pienentäminen hajotti mielipiteitä. Urpilaisen ja Kantolan mielestä tukia ei pidä laskea, ja Urpilainen perusteli kantaa sillä, että pahentunut nälkäkriisi haastaa pitämään kiinni omavaraisuudesta.

Kiljusen mielestä maatalouden vientituet ovat ongelma, koska subventoituja elintarvikkeita viedään kehitysmaihin.
Muutkin ehdokkaat olivat sitä mieltä, että järjestelmä vaatii uudelleen kohdennuksia. Tuomioja muistutti, että maataloustuet kuuluvat EU:n toimivaltaan ja että niiden muuttaminen on lähtenyt EU:ssa liikkeelle. Tuomiojan mielestä Euroopassa ja USA:ssa harjoitettu maatalouden protektionismi on osasyy ruokaongelmiin, ja se on kaukana kestävästä kehityksestä.

Valikoivasta asevelvollisuudesta oltiin myös monta mieltä. Kiljusen mielestä mallia pitää ottaa Ruotsista, koska yleinen asevelvollisuus on tullut meilläkin tiensä päähän. Skinnarin mielestä tarvitaan riittävä oma järjestelmä puolustukseen, varsinkin kun Natoon ei aiota liittyä. Koskisen mielestä Ruotsista ei kannata ottaa mallia, koska Ruotsi on ulkoistanut itärajansa puolustuksen Suomelle. Kiljunen arveli, että perästä kuuluu tämän varomattoman lausunnon takia.

Hallituksessa varallisuusveron poistamisesta päättämässä olleet joutuivat vielä kerran selittämään tekoaan. Koskinen kertasi, että kyseessä oli kiristys, eteläranta eli työnantajapuoli vaati sitä tuporatkaisun hyväksymisen ehdoksi. Filatovin mukaan kepu syötti asian etelärannan kautta hallitukseen. Hän ymmärsi hyvin, että suomalaiset kokivat oikeudentuntoaan loukatun.

Eläkkeiden taitetun indeksin poistamisesta saatiin aikaan sanailua. Muut vastasivat ”ei”, Skinnari ”kyllä”. Enemmistön mielestä tärkeämpää oli tukea pientä eläkettä saavia ja pelkän kansaneläkkeen varassa olevia, koska indeksin kasvattaminen hyödyttää eniten suurta eläkettä nauttivia. Skinnari muistutti, että työeläkerahaa on 122 miljardia, ja työeläkkeet ovat tuottaneet työeläkeyhtiöille 15 miljardia, eikä eläkeläisten ostovoimaa ole kuitenkaan kohennettu.

Tuomiojan mielestä Skinnarin puheet ovat silkkaa populismia. Suomalaisen eläkepolitiikan ansio on se, että eläkepommi ei ole uhkaamassa, koska nykyisten ja tulevien eläkkeiden rahoitus on turvattu, eikä rahastojen kestävyyttä saa vaarantaa populistisilla esityksillä.

Heli Kokko
 

6.5.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva