Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kesän korvalla

Kuva: Kesän korvalla

Kesä käy päälle tosissaan. Varmoja merkkejä kesän tulosta ovat olleet ensimmäiset lenkit lyhkäsissä housuissa, ruohonleikkurin keväinen neitsytmatka sekä sosialidemokraattisen puoluekokouksen lähestyminen. Opettajan elämässäni kevään viimeiset viikot ovat kerran kolmessa vuodessa aina eräänlaista luopumisen aikaa. Samat oppilaat ovat olleet luokallani kolme vuotta ja kuudennen luokan jälkeen on aika lähettää lapset elämässä eteenpäin. Ilmassa on haikeuden tuntua.

Siviilielämässäni on edessä myös tietynlainen virstanpylväs, sillä esikoiseni tulee ensi viikonloppuna täysi-ikäiseksi. Asiaa ajatellessani tunnen pientä pistoa sydämessäni, sillä väkisinkin nousee pintaan tunne monesta menetetystä yhteisestä hetkestä. Olisihan sitä voinut pojan kanssa enemmänkin touhuta näinä vuosina, se on myönnettävä. Toki yhteisiä hyviä hetkiä on ollut paljon ja toivottavasti niitä on runsaasti vielä edessäpäinkin.

Nyt on tietysti huolehdittava myös siitä, että juniori osaa käyttää saamaansa äänioikeutta oikein. Saa sitten punaiset viivat toivottavasti kohdalleen. Niin ne lapset kasvavat, onneksi itse jo pysyy vaan samanikäisenä. Kovasti vaan pelottaa näiden tulevien aikuisten puolesta nykyhallituksen politiikka, sillä lujasti se vaatii rohkeutta perustaa perhettä ja hankkia lapsia maksukorotusten viidakossa.

Palataanpa vielä hetkeksi takaisin koulumaailmaan. Viime viikon Opettaja-lehden pääkirjoituksessa oli todella asiallista tekstiä vakavasta asiasta eli koulukiusaamisesta. Koulukiusaamiseenhan herättiin toden teolla kymmenisen vuotta sitten, vaikka kiusaamista voidaan sanoa tapahtuneen kouluissa aina. Lehden mukaan rasismi-syytösten tapaan koulukiusaaminen-sanan käytöstä on kuitenkin tullut myös jonkinlainen muoti-ilmiö.

Koulukiusaamista ei pidä vähätellä, mutta yhä useammin tulkitaan myös pieni nahistelu tai sanaharkka koulukiusaamiseksi. Kiusalliselta tuntuu myös se seikka, että monet julkisuuden henkilöt julistavat olleensa koulukiusattuja – vain herättääkseen ympäröivässä yhteiskunnassa myötätuntoa.

Koulukiusaamisesta on tullut myös eräänlainen rikoksia selittävä tekijä. On harhaanjohtavaa, että julkisuudessa nuorten pahoinvointia selitetään vain koulukiusaamisella. Toki yksi rikosten taustatekijöistä saattaa olla myös koulukiusaaminen. Koulukiusaaminen on sen uhriksi joutuneelle todella ikävä kokemus, joten sanaa ei pidä käyttää kevein perustein eikä asiaa saa käyttää julkisuudessa ponnahduslautana. Rikoksen tekijälle ei missään tapauksessa saa antaa ”moraalista armahdusta” koulukiusaamisen perusteella. Jos tapahtunut leimataan koulukiusatun tekemäksi, päästään liian helpolla.

Koulukiusaamiseen puuttuminen ja sen estäminen on jokaisen opettajan ja vanhemman velvollisuus. Kiusaamisen havainnoimiseksi opettajien on pidettävä koko ajan antennit ylhäällä.

Edelliseen asiaan liittyen kertoi sunnuntainen Helsingin Sanomat huonon työilmapiirin, ammattitaidottoman johtamisen, työn määrän sekä käytettävissä olevien voimavarojen epäsuhdan lisäävän selvästi sairauspoissaoloja. Esimerkkinä mainitun Kuopion kaupungin sosiaalitoimen työntekijöiden mukaan uupumusta aiheuttaa muun muassa se, että he joutuvat miettimään noudattavatko lakia vai kaupungin budjettia. Jos palvelujen järjestämiseen ei ole tarpeeksi rahaa, on lain noudattaminen mahdotonta. Jos työntekijät tuntevat esimiehensä reiluksi ja oikeudenmukaiseksi, jäävät pitkät sairauspoissaolot runsaaseen puoleen siitä, kun pomoa pidetään puolueellisena ja töykeänä. Edellä mainittu koulukiusaaminen voi useassa tapauksessa jatkua myös tapetilla olleeseen työpaikkakiusaamiseen. Työterveyshuollolle on annettava mahdollisuus ja keinot puuttua myös työpaikkojen ilmapiiriin. Tavallinen työvoima on suuri osa suomen sosialidemokraattista kansaa, joten meidän on huolehdittava tärkeästä työhyvinvoinnista.

Kuukauden kuluttua puolueemme saa uuden puheenjohtajan. Ehdokkaita on vieläkin pesäpallojoukkueellinen. Pikku hiljaa saisivat sosialidemokraattisen kentän tuomarit eli koko Suomen sosialidemokraattinen kansa aloitella palojen viheltelemisen. Nimittäin selvää on, ettei kakkospesää kauemmas kannata päästää neljää ehdokasta enempää. Kolmospesälle saa edetä enää kaksi ja kotipesään voi syöksyä ainoastaan yksi ehdokas. Joka tapauksessa on selvää, ettei yksikään ehdokkaista pystynyt kunnaria lyömään. Läpilyönnin paikkaa vielä odotellaan. Toivottavasti ei tule huteja tai laittomia. Kiivaimpaan kirivaiheeseen kannattaa pyytää hiihtoliitolta leivinjauhetta, sitä joka kodin kiellettyä ainetta.

Keväisin äitienpäiväviikkoterveisin
Harri Lehtonen

6.5.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva