Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Talouden kuva on synkkenemässä

Kuva: Talouden kuva on synkkenemässä

Maailmantalouden kasvu osoitti hidastumisen merkkejä jo viime vuoden puolella. Eräiden keskeisten talousmaiden tilanne on heikentynyt edelleen kuluvan vuoden aikana. Yhdysvaltojen talousvaikeudet alkavat heijastua eri puolille maailmaa. Suomessa kokonaistuotannon kasvu pysyi vielä viime vuonna kohtuullisen hyvällä tasolla edellisen hallituksen luoman hyvän talousperinnön seurauksena.

Suomessa tilanne pohjautui viime vuonna hyvään vientikehitykseen ja kuluttajien vahvaan kulutukseen. Viime vuoden lopulla ja tämän vuoden aikana suhdanteet ovat muuttuneet nopeasti ja talouden kuva on aivan toinen kuin vielä viime keväänä. Ennustelaitokset ovat jatkuvasti laskeneet kasvuennusteitaan. Hallitus seuraa kuitenkin tilannetta vain sivusta. Varoittelimme hallitusta viime syksynä kiihtyvästä inflaatiosta ja peräänkuulutimme toimia tilanteen hallitsemiseksi. Hallitusta eivät neuvomme kiinnostaneet. Vasta nyt sielläkin on myönnetty, että inflaatio alkaa olla talouskehityksemme uhka.

Hallituksen veropolitiikalta on puuttunut selkeä taloutta ja työllisyyttä edistävä linja. Nyt kun odotettavissa on vientikysynnän hidastuminen, niin tarvitaan ratkaisuja, jotka ylläpitävät kysyntää kotimarkkinoilla. Ja erityisesti tulee kantaa huolta pienituloisten asemasta, sillä heihin inflaatio ja erityisesti ruoan hinnan voimakas kohoaminen iskevät kovimmin. Hallituksen veropolitiikan määrääväksi tekijäksi näyttää kuitenkin nousevan omien eturyhmien suppeat edut, mikä on räikeimmillään näkynyt yritysten ja maatilojen perintöverohuojennuksen valmistelussa. Puhutaan myös kauniisti verokeinottelun kuriin laittamisesta, mutta mihinkään toimiin ei ole ryhdytty. Meillä palkkaveroja ollaan enenevässä määrin siirtämässä alhaisemman verotuksen pääomatuloiksi. Tähän pitäisi puuttua nopeasti ja tiukasti.

Meidän sosialidemokraattien mielestä verotuksen on perustuttava oikeudenmukaisella tavalla veronmaksajien maksukykyyn ja varallisuuteen. Nyt olisikin tarvetta korottaa kunnallisverotuksen perusvähennystä. Se olisi monille pienituloisille tervetullut parannus. Verotuksen tehtävänä on turvata hyvinvointivaltion ja tarpeelliseksi katsottujen tehtävien rahoitus kestävällä tavalla. Verotuksen on myös kannustettava aidosti työntekoon ja yrittämiseen ja sillä on torjuttava ympäristö- ja terveyshaittoja.

Työllisyys on vahvan talousperinnön seurauksena kehittynyt vielä suotuisasti, myös täällä Satakunnassa. Kasvun hidastuminen tulee kuitenkin vaikuttamaan viiveellä työllisyyteen. Hallituksen tulisi veropoliittisen näpertelyn sijaan keskittyä turvaamaan hyvän työllisyyskehityksen jatkuminen. Samalla kun suhdannekehitystä vahvistavia toimia tehdään, pitää huolehtia valtiontalouden hyvästä hoidosta.

Hallituksen maksu- ja veropolitiikka on osaltaan kiihdyttänyt kuluttajahintojen nousua tämän vuoden aikana. Maaliskuussa nousivat elintarvikehinnat 7,6 prosenttia, asumiskustannukset 5,7 prosenttia ja liikenne vajaat 3 prosenttia viime vuoden maaliskuusta. Nämä nousut näkyvät vähenevinä euroina itse kunkin kukkarossa. On käymässä myös niin, että viime syksyn sinänsä suurehkot nimellispalkankorotukset on inflaatio syönyt lähes kokonaan.

Välttämättömien kulutustavaroiden ja palveluiden hintojen nousu on vaikeuttanut monen kansalaisen selviytymistä arjesta. Erityisen tiukoille joutuvat lapsiperheet sekä pientä eläkettä ja sosiaaliturvaa saavat. Tavalliset lapsiperheet, jotka maksavat yhtä aikaa kohoavia lainanhoitokuluja, nousevia sähkö- ja polttoainelaskuja, joutuvat maksamaan myös terveydenhoidon kohoavia asiakasmaksuja sekä useissa tapauksissa myös korkeampaa päivähoitomaksua myöhemmin tänä vuonna. Tässä olisi hallituksella työsarkaa, mutta sitä näyttää kiinnostavan vain se, miten yhteiskuntamme hyväosaisilla menisi vielä paremmin.

Reijo Kallio

29.4.2008 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva