Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Keskussairaalan päivystyspolin remontti ja laajennus alkavat syksyllä

Kuva: Keskussairaalan päivystyspolin remontti ja laajennus alkavat syksyllä

Satakunnan keskussairaalan kiireellisen erikoissairaanhoidon on määrä tehostua nykyisestä, kun Porin Tiilimäellä sijaitseva päivityspoliklinikka ja sen yhteydessä toimiva maakunnan terveyskeskuspäivystys saavat uudet ja saneeratut tilat tammikuussa 2011. Rakennustyöt alkavat ensi syksynä, ja ne merkitsevät heti mm. sairaala-alueen liikennejärjestelyjen muuttumista.

Satakunnan sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi maanantaina päivystystilojen peruskorjauksen ja laajennuksen huonetilaohjelman, kustannusarvion ja luonnossuunnitelmat.

Suunnitelmien mukaan niin sanotussa K0-hankkeessa koko päivystystoiminta keskitetään nykyisen ensiapupoliklinikan ensimmäiseen kerrokseen peruskorjaamalla nämä noin 3 700 neliön tilat sekä rakentamalla 1 600 neliön laajennus.
Rakennustyöt maksavat 9,7 miljoonaa euroa ja uudet hoitolaitteet 3,5 miljoonaa, joten kyseessä on kaikkiaan 13,2 miljoonan euron hanke.

Sairaanhoitopiiri rahoittaa hankkeen pääosin vuosien 2009 ja 2010 budjeteissaan, eikä sitä varten tarvita velkarahaa. Ensi vuoden budjetin 10 miljoonan euron investointivarauksesta hanke vie 6 miljoonaa. Sen lisäksi ensi vuonna on luvassa Poriin mm. toinen sädehoitoyksikkö.

65 000 potilasta vuodessa

Ensi syksynä alkavan ja vuoden 2010 lopussa valmistuvan rakennusprojektin valmistuttua samoissa tiloissa ovat katutasossa erikoissairaanhoidon päivystys, terveyskeskuspäivystys, sydänyksikkö, teho-osasto, tarkkailuosasto sekä kuvantaminen kuten esimerkiksi röntgen.

Nykyinen ensiapusiipi on rakennettu runsaat 30 vuotta sitten, ja myöhemmin siihen on yhdistetty keskussairaalan oman päivystyksen lisäksi Porin terveyskeskuksen päivystys kokonaan sekä useimpien Satakunnan kuntien terveyskeskusten yöpäivystys.

Ensihoidon vastaavan ylilääkärin Eija Vaulan mukaan nykyiset tilat eivät enää vastaa kiireellisen hoidon vaatimuksia.
Sairaanhoitopiirin johtajan Ahti Piston mukaan uudet tilat mahdollistavat sen, että myös koko maakunnan iltapäivystys voidaan keskittää Tiilimäelle.

Uudet tilat on mitoitettu niin, että niissä voidaan hoitaa 65 000 kiireellistä tapausta vuodessa, joista 25 000 potilasta on erikoissairaanhoidossa, ja 40 000 potilasta olisi terveyskeskusten asiakkaita.

Porille tiedossa säästöjä

Sairaanhoitopiiri aikoo selvittää tämän vuoden loppuun mennessä kuntien halukkuuden terveyskeskuspäivystyksen keskittämiseen yhä enemmän Poriin. Johtajaylilääkäri Olli Wanne korostaa, ettei keskittäminen uhkaisi terveyskeskusten ajanvaraustoimintaa maakunnassa.

- Terveyskeskukset kyllä säilyvät, hän sanoo.

Porin terveyskeskuksen koko päivystystoiminta on jo keskitetty Tiilimäelle, ja se tulee saamaan  jatkossa käyttöönsä ison osan laajennussiivestä. Se tietää myös lisälaskua Porin terveyskeskuksen sairaanhoitopiirille maksamaan vuokraan.

Lisälasku ei kuitenkaan huoleta sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajaa, Porin kaupunkia edustavaa Pentti Kilkkua (kok). Porin kaupunki nimittäin saa hänen mukaansa huomattavia säästöjä siitä, kun suuri osa porilaisista päivystyspotilaista voidaan yhteisen järjestelmän ansiosta hoitaa terveyskeskuspotilaina eikä kalliina erikoissairaanhoidon potilaina.

Huhtikuun alusta lähtien myös Rauman aluesairaalan yöpäivystys on toiminut Porissa.

Jukka Vilponiemi

29.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva