Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ruoan hinta nousee - leipäjono pitenee

Kuva: Ruoan hinta nousee - leipäjono pitenee

Sitä mukaa, kun ruoan hinta nousee, leipäjono Porissa ruokakasseja jakavan Elämän Eliksiirin takapihalla pitenee.
Vuonna 2005 Eliksiiri jakoi yhteensä 36 500 ruokakassia, vuonna 2006 kasseja meni 56 000 ja viime vuonna 66 400.

 - Tänä vuonna olemme jakaneet jo 31 000 ruokakassia ja nyt on vasta toukokuu aluillaan, yhdistyksen toiminnanjohtaja, sosiaalineuvos Pekka Nurmi laskee.


Porilainen Leena on kolmen lapsen äiti, joka on jo kahden vuoden ajan käynyt joka perjantai Elämän Eliksiiri ry:n leipäjonossa. Leena hoitaa kotona 2-, 5- ja 8-vuotiaita lapsia, mies on työttömänä, vuokraa on jälleen korotettu ja sähkölaskuunkin on luvassa nousua. 

Perheen kuukausittaiset tulot koostuvat tällä hetkellä lähinnä lapsilisistä ja kotihoidontuesta. Leenan mies on koulutukseltaan kuorma-autonkuljettaja. Hän saa silloin tällöin muutaman päivän mittaisia keikkatöitä, mutta säännöllisiä tuloja ei ole.

- Ruoka on todella kallista ja kallistuu näköjään yhä edelleen. Kaupasta voin ostaa pääasiassa jauhelihaa, perunoita, maitoa ja puuroa. Esimerkiksi juustosta tai leikkeleistä on meidän perheessä turha edes haaveilla.

- Joskus ostan tarjouksessa olevan kanasuikalepaketin ja teen siitä kastiketta, mutta se ei kunnolla riitä viidelle hengelle. Jätän silloin itse syömättä ja annan osuuteni lapsille.

Leenan mukaan Elämän Eliksiirin jakamista ruokakasseista on hänen perheelleen niin suuri apu, että sanat eivät riitä sitä kertomaan. Jaettava ruoka on monipuolista ja lapsia muistetaan aina erikseen suklaalla tai muilla herkuilla. Viime perjantaina Leena sai kotiinviemisiksi muutaman sipsipussin ja mukana ollut nuorimmainen suklaalevyn.

- Elämän Eliksiiristä saamme ruokia, joita en koskaan voisi itse kaupasta ostaa. Välillä saattaa olla kanan rintafileitä ja eräänä päivänä jaettiin mustaa makkaraa, joka oli meille suurta herkkua!

- Joka viikko jaossa on myös hedelmiä ja vihanneksia. Lapset söisivät hedelmiä vaikka kuinka paljon, jos niihin olisi varaa.
Leena yrittää perjantaisin päästä lasten kanssa liikkeelle niin aikaisin kuin mahdollista ehtiäkseen leipäjonoon ajoissa.

- Ensimmäiset jonottajat saavat aina paremman kassin. Viimeiset saavat sitä, mitä on jäljellä.

Elämän Eliksiiri jakaa ruokakasseja perjantaisin kello 10-11.30. Kassien sisältö koostuu kauppojen lahjoittamista ruoista, joissa usein on viimeinen käyttöpäivä lähellä.

Viime perjantaina jaossa oli muun muassa tummaa ja vaaleaa leipää, maitoa tai kermaa, sekalaisia hedelmiä, kananmunia, Keiju-margariinia, juustoa, vaihteleva valikoima lihatuotteita, jogurttia, pullaa, keksejä sekä salaattia.

Ruokakassia jonotti 190 henkeä. Ihmiset seisoivat kärsivällisinä hiljaa jutellen tai eteensä tuijotellen. Jonossa oli monenmoista väkeä; osa oli selvästi elämän laitapuolen kulkijoita, mutta paljon oli myös eläkeläisiä, nuoria, maahanmuuttajia ja perheenäitejä.
Leenan mukaan leipäjonon ihmiset todella tarvitsevat viikottaisen ruokakassinsa.

- Muutaman kerran on jonossa saattanut olla henkilö, jonka vaatetuksesta ja olemuksesta on voinut päätellä, että hänellä saattaisi olla varaa ostaa ruokansa kaupastakin.

- Tosin nykyisin vähävaraisille jaettavat vaatteet ovat niin hyväkuntoisia, että niiden perusteella ei aina voi varmasti tietää. Itsellänikin on päällä tällainen kaunis tuulipuku, jonka olen lahjoituksena saanut, Leena pohtii.

Perheensä vaikeasta tilanteesta huolimatta Leena jaksaa ajatella positiivisesti tulevaisuutta. - Koko ajan toivomme ja uskomme, että mies vielä saa vakituista työtä. Itse olen hakenut opiskelemaan Porin ammattiopistoon. Haluaisin valmistua suurtalouskokiksi ja päästä tekemään isoja eriä ruokaa vaikkapa koulun keittiöön, Leena haaveilee.

Maarit Kautto

29.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva