Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vanhaa ja viisautta

Kuva: Vanhaa ja viisautta

Viime tiistaina kirjoitti Heli Vannemaa niin viisaita ajatuksia tällä palstalla, että ei niihin ainakaan minulla ole lisättävää.
Helin mielestä kaikkea ollaan nyt uudistamassa ikäänkuin vanhoja rakenteita olisi pakko jatkuvasti pöllyytellä. Ja jatkoi, että vanhan puolustaminen ei enää ole muodikasta, vaikka ihmisten arvot ovat vuosien saatossa pysyneet kutakuinkin samanlaisina.

Jatkossa Heli kehitteli ja perusteli ajatustaan mielestäni niin hienolla tavalla, että lukekaapa hänen viikon takainen kirjoituksensa ”Suunniteltua kurjuutta” oikein ajatuksen kanssa. Suosittelen.

Tämmöinen vanha mies niin kuin minäkin, jo melkein luonnostaan toppuuttelee pahimpia muutosvouhkaajia. Kehittää ehdottomasti pitää, paikallaan pysyminen merkitsee jo taaksepäin menoa, mutta maltti on valttia siinäkin hommassa.

Sosialidemokraatti minun mielestäni voi vallan hyvin puolustaa muinoisen Forssan kokouksen päätösten toteutuneita tuloksia olematta silti vanhoillinen kehityksen jarru.

Käymme kesällä valitsemaan puolueellemme uutta johtoa. Monella suulla on jo sanottu, että muutos pitää ulottaa myös puoluevaltuustoa ja puoluehallitusta koskemaan, vaikka joku jo olisi sieltä paikan merkinnyt itsellään pysymäänkin. Enpä silti toivo minäkään, että virren 569 eräät sanat sellaisenaan toteutuisivat. Sanat kuuluvat näin: ”Kaikki vanha on nyt mennyt, uudet soivat kanteleet.”

***

Hallituspuolueiden toimintaa on kuvattu kahden kärjen politiikaksi. Vihreätkin ajavat kahdella kärjellä eli istuvat kahdella tuolilla yht’aikaa ja hyväksyvät kaiken, mitä muutkin porvarit. RKP:lla on perinteinen kaksinaisohjelma. Ajavat ruotsinkielen etujen säilyttämistä ja lisäämistä, mutta sen ohella myös ruotsinkielisen suurpääoman etuja, jossa toimessa osuvat kovin usein samalla apajalle kokoomuksen kanssa.

Eikä tässä vielä kaikki. Päähallituspuolueet, ne todelliset maan hallitsijat, ovat kehittäneet myös puoluepoliittisemman version äänestäjäin hämäämiseksi tästä kahdella kärjellä ajamisesta.

Kepussa Vanhanen esiintyy paidannapit auki nuorekkaana uudenaikaisempia ratkaisuita esittäen ja jopa päätöksiäkin tehden. Puoluesihteeri Korhonen sitten Korsimon nykyversiona kyntää perinteisillä kotovainioilla tupailtojen tähtenä. Ja samalla kahdella jalalla suu käyden kävelevänä todisteena vanhasta sanonnasta kepun rehellisyydestä. Niin, ja julkisuudenkipeä Kanki-Kaikkonen tanhuaa sitten loput.

Kokoomuksen on olosuhteiden pakosta ollut pakko nopeasti kehittää oma versionsa. Puheenjohtaja Kataisen johtajakuvaa vahvistettiin Kanervalle annetuilla potkuilla. Samalla hoidettiin myös puolueen lempeätä kuvaa Kanervalle potkujen takia kertyvällä myötätunnolla. Kuviota ei helposti aukea, mutta hyvin se silti toimii. Kerrotaanhan sen olevan kokoomuksen käyttämän konsultin rakentama. Kanervan oma tekele oli se miinakenttä, jonka jokaiseen miinaan hän kompastui.

Mitä tästä kokoomuksen ja kepun toiminnasta olisi opiksi otettavaa? Sen ratkaiskoon vaalit. Joka tapauksessa kok ja kepu onnistuivat kehittämään menetelmän, jossa aivan päinvastaisilla toiminnoilla kumpikin sadattaa kaiken omaan laariin.
Politiikka on määritelmän mukaisesti yhteisten asioiden hoitamista. Mutta näkyy se olevan, paitsi kohtuullisen moraalitonta, myös mahdollisuuksien oivaltamista.

***

Matti Vanhanen lienee ns. uskovainen mies. Uskoohan hän kovalla kiireellä, kompromisseja tehden ja tieten tahtoen ulkopuolelta kullaten laaditun hallitusohjelman joka sanan. Hänelle hallitussopimus on Raamattu. Muille ministereille ei aivan sitä ja meille alamaisille ei sitäkään.

Vanhanen on kertonut aikovansa hallita puoluettaan ja maataan vielä seitsemän vuotta tästä ajasta eteenpäin. Jotta sitten jälkeenpäin ei tarvitsisi palautella mieleen noiden seitsemän tulevan vuoden saavutuksia, niin tässä niistä osa jo nyt. Hinnat nousevat nopeammin kuin miesmuistiin, terveys- ja sosiaalipalvelujen hinnat kohoavat, eniten lasten päivähoitomaksut. Ja inflaatio laukkaa kuin jänis pakkasella. Pörssiyhtiöiden johdon palkat nousevat ennätyskorkeuksiin, vaikka firman tulos heikkenisikin.
Lisää ennustetta vaikkapa seuraavalla kerralla, mutta kummastelemista lienee jo tässäkin.

***

Vappu on myös työväenliikkeen saavutusten juhlapäivä. Kerrotaan vappupuheissa niistäkin. Hauskaa Vappua!

Timo Roos

29.4.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva