Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tulleek viäl tulvaa ?

Kuva: Tulleek viäl tulvaa ?

Sillo ennemuino oli tulva tääl harva se vuasi nii kevväisi jäitte lährö aikaa ko sit muullonki ninko hyyteitte taik kovvai satteitte takkii.. No onkai se viime suve saretulva ny kaikkei muistis, muttei siit ny pauhat ko iha vete nousemisest joes. Oli meinate täs viikol semmoses paikkakunnal järjestetys Kiinteistöomistajjai kevätkokoukses, jos reposteltii stää tulvasuajeluprokrammii. Kyl ne kaupunki fiskaalit sit kumminki o sitä miält, et tulvaa ränttää varautuu ja sitä selveeras mis siin aunioinnis ny oikee mennää.

Perusvaihtoehtoi o kaikkias kolme ja niis jokases erillaisii painotuksii. Ninko ruappaust, lisäuamaa, Harjupääjoje kääntämist, lokerointei, tulvapatoi ja taisi niit ol muikki. Ei se kuulemma nii yksikertast ol, ko siin o pakko ottaa huamioo Naturat ja linnustoklaaraus ja seki viäl et iha tämmöst ei mual ol viäl tehtykkää niättettei voi eres mistää mualt eres vaklat. O siin montaa mones ja paljo funteeraamist ettei pääs mittää tulvakatastrooffii tullee tän Porrii päi. Kyl ne vissii parhaas tekkee et asja klaaraantuu, mukko siin o kans nii mone sorti klaaraajaa ja sit viäl me tavalliset pränkkääjät pääl. Kesäkuu alvus tänä vuan ruvetaa kunnostaa ny alkuu noit penkkoi, jokka o huanos kunnos. Tost rautatiäsillast ainaki mekani rantaa astikka reerataa tarpee mukkaa. Penkka o ny keskimääri siin 3,20 metri korkeures ja stää tarttis nostaa kai viäl metril??

Mitäs ny tullee täs miälee niist vanhoist tulvist, jokka o tullu itte elettyy? 40-luvul hyyretulva peitti alles melkosii läänei ja sillo mukuloil oli lystii ko luistelemmaa pääsi iha mis vaa. Ykski tuttu oli tällänny jalkaas semmoset suharit ja paineli niil ninko viimist päivää koko tianoo peittävää jäät pitki. Sit 50-luvu alvus oli semmone hurja kevväine tulva ko jäät lähti semmosel rytinäl et kaupunkirannastakki hajotti se pyykkihuanee ja paattei talviteloiltas. Muista ko ne jäät nousi siin vanhas Kiiski mutkas yls rantatiäl ja me mukulat karaattii rautatiäl ja sitä kaut kottii ko vesi nousi melkosel faarttil. Aika kulu ja seuraava suurempi tulva oli sit vuan 61 ja syksyl. Sillo oli jo naimisis ja ko asui täs jokirannas muista pelläänneeni kauheesti ko vesi rupes nousee. Oli satanu kovi ja siit johtu vissii se sillone tulva. Oli se kamalaa ko vesi toi tullesas irronnneet puamit, jumalattoma määrä tukkei ja niitte joukos niputuskonneist ruvete vaik mitä. Ne kaikki toppas sit enstiks toho rautatiäsiltaa ja kyl soli hurja näköst. Siit o oikee hyvvii kuvviiki nois Porrii esittelevis kirjois. Vanha Aalto mummuki ko asu sillo siäl pikkujoje partaal pisteli siält aika painoo ja sano meil et tulkaa ny hyväne aika pelastaa mitä pelastettavis o, ko vesi vaa nousee ja nousee. No ei sil mittää hättää ollu mukko pelläästyny oli ressukka.

Siit seittämäkymentluvu tulvast muista se ko Kekkonenki kävi yhtäkkii yllättäi tääl Poris kattomas milläi pärjätää. Aviisis oli kuvvii ko porilaiset silmäätekevät kulki pikkukenkis, mut Kekkosel oli kyl oikee kunno kummisaappaat jallaas. Sama tulva aikan mullekki kävi sillai ette päässy yhtee tyävooroo sairalaa, konnei ollu tiät lainka näkyvis eikä saappaavarrekka piisannu. Sihe aikaa sit kaupunki alkoki ajaa karrii tähä rantatiäl ja pikkuhiljaa nostaa tiät konnei tääl ol mittää penkkaa. Muistaakseni se tämä tulva aikan just siin kaupunkirannaski vesi oli melkei partaa tasal niitte reunai kans et oli siin kaupunkilaisillaki ihmettelemist.

Mitta tuli ny jo täytee vaik piti viäl siikki sannoo ko kerra fyllättii nua jokkee laskevat ojat eikä sit kevvääl tarpeeks ajois avattu ja sulamisvetet täytti pellot. Konstit o monet eikä siltikä ain voi luannistaa..

Ulla H. Leino

25.4.2008 08:27

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva