Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Maailmanhistorian onneton välivaihe

Kuva: Maailmanhistorian onneton välivaihe

Kauan sitten kuolleet filosofit puhuivat ajan- ja maailmanhengestä, jonakin tiettynä aikakautena vallitsevasta kulttuurisesta ja älyllisestä ilmapiiristä, joka liikuttaa ihmiskuntaa – joskus tuntuu kuin tahdotonta joukkoa.
Tämän ajan sakea ilma, jota hengitämme on uusliberalistinen markkinatalous, jota valtion valvonta ei pahemmin rajoita, jossa yksilöillä on täysi vapaus toimia kuten haluaa – tai kykenee – ja jossa yrityksillä ei ole yhteiskuntavastuuta – eikä oikein yhteiskunnallakaan.

Vallitsevan ideologian – sillä sitä se on – arvostelijoista sanotaan sumeilematta, että he eivät ole tästä ajasta. Elävälle filosofille Eero Ojaselle tällainen sanonta edustaa suvaitsematonta yhden oikean totuuden ideaa.

Toinen elävä filosofi, Tuomas Nevanlinna, kirjoitti taannoin Helsingin Sanomien kolumnissaan vaalimisen käsitteestä. Hän oli Uuden-Seelannin-matkallaan ”adoptoinut” kiwi-linnun eli osallistunut pienellä summalla sen suojeluun. Nevanlinnan mukaan tällainen vaalinta on ekonomian vastakohta: ”Siinä annetaan maksimipanos tuloksen eteen, joka on parhaimmillaan marginaalinen. Juuri siksi vaalija on erityisen altis joutumaan kapitalistin ulkoistetuksi talkootyöläiseksi.”

Hän jatkaa, että ”kapitalismi tarvitsee vaalintaa, mutta ei halua maksaa siitä mitään – eikä vaalinnan epäekonomisen luonteen vuoksi myöskään joudu!”

Nevanlinnan mielestä nykymaailmassa eniten vaalintaa kaipaa vaalinta itse. Hän ei maininnut köyhiä, syrjäytyneitä, vanhuksia, lapsiperheitä, työttömiä tai pätkätyöläisiä, mutta heidätkin voitaneen ottaa vaalinnan piiriin.

Ei tästä ajasta lienee sitten sekin ajatus, että vaalintaa voi harrastaa esimerkiksi valitsemalla vaaleissa sellaisia edustajia, jotka haluavat edelleen vaalia hyvinvointiyhteiskuntaa ja peruspalveluja.

Aika iso osa Suomen kansasta on vanhakantaisia: presidentti kannattaa hyvinvointiyhteiskuntaa, iso osa kansalaisista kannattaa sitä ja myös poliitikot puhuvat sen puolesta – ainakin ennen vaaleja.

Presidentin mielestä sosiaalinen eheys ja taloudellinen vahvuus kulkevat käsi kädessä. Valtaosa suomalaisista pitää hyvinvointipalvelujen turvaamista ja eriarvoisuuden poistamista hallituksen tärkeimpänä tehtävänä. Kyselyissä kansalaiset ovat jopa valmiita maksamaan enemmän veroja, joilla rahoitettaisiin palvelujen parantaminen, tai edes turvaaminen.

Mutta mikä on Suomen valitsema suunta? Naomi Klein loi käsitteen tuhokapitalismi, jossa uusliberalistinen talouspolitiikka on maasta toiseen jyrätty läpi käyttäen häikäilemättömästi hyväksi erilaisia katastrofeja. Lama oli meidän katastrofimme, silloin tapahtui rymähdys hyvinvointivaltiossa, sanoo Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki.

Laman avulla jaettiin Suomi kolmeen luokkaan. Nyt maassa on rikas ”pääomarälssi”, enemmän tai vähemmän paksusti voiva, laaja keskiluokka ja köyhien kasvava joukko. Leipäjonot ovat taas pidentyneet ruoan ja maksujen rajujen hinnankorotusten myötä.

Työ tuntuu olevan vielä vähän kesken, ja Tarja Filatovin toivoma köyhien veroparatiisi on etääntymässä yhä kauemmas. Perintöverouudistusta on kritisoitu oikeastaan vain siitä, että toinen hyötyy enemmän kuin toinen. Hallitus kaavailee tuloverotuksen kevennyksiä, ja taas kohistaan tasaverosta.

”Jos verotuksen keventämistä vielä jatketaan, niin periksi antajaksi jäisi hyvinvointivaltio. Se ulkoistettaisiin vähin erin kansalaisille itselleen. Suuntana on itsepalveluyhteiskunta”, kirjoittaa vanhempi tutkija Heikki Taimio Talous & Yhteiskunta -lehdessä (4/2007).

Merkkejä vastareaktioista on alkanut näkyä, ajatellaan esimerkiksi Kemijärven massaliikettä. Vaikkei tehdas pelastuisikaan, yhä useampi miettii miten voisi itse omilla teoillaan ja valinnoillaan vastustaa ”ainoaa ja oikeaa totuutta”.

Heikki Patomäki ei ole yksin ajatuksineen:”Uusliberalismi on vain maailmanhistorian yksi pieni onneton välivaihe”.

Tavallisen ihmisen keinot ovat vähäiset, mutta jotain voi tehdä. Voi esimerkiksi äänestää syksyn kunnallisvaaleissa sellaista ehdokasta, joka lupaa puolustaa hyvinvointiyhteiskuntaa ja sen palveluja. Ja jos hän tulee valituksi, seurata että hän myös niin tekee.

Heli Kokko

25.4.2008 08:12

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva