Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaanaan uusi biovoimalaitos käynnistyy ensi vuoden alussa Poriin

Porin Prosessivoima Oy:n rakennuttaman Kaanaan biovoimalaitoksen rakennustyöt ovat edenneet suunnitellusti, ja 140 miljoonaa euroa maksava, turvetta ja puuta pääpolttoaineenaan käyttävä voimala on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alussa. Voimala, jonka piipun korkeus on 90 metriä ja kattilahallin korkeus 60 metriä valmistuu parhaillaan noin 500 rakentajan voimin.

 

Kemira Pigments Oy:n tehdasalueella sijaitsevalla voimalatyömaalla vietettiin keskiviikkona harjannostajaisia, kun työmaa oli siihen mennessä kestänyt 330 päivää.

Edessä on vielä runsaan puolen vuoden urakka, ennen kuin 90-metrisestä piipusta tupruaa puhdistettua savua. Sitä ennen on turbiini, kattilalaitos, savukaasujen suodatuslaitos sekä polttoainesiilot saatava valmiiksi.

Rakennustyömaan työntekijävahvuus on nyt suurimmillaan noin 500:ssa. Työntekijöistä noin 150 on ulkomaalaisia mm. Puolasta ja Venäjältä. Valmistuttuaan laitos työllistää noin 45 henkilöä.

Aittaluodon käyttö vähenee

Kun suurtyömaa valmistuu, Kaanaan uusi voimalaitos ryhtyy tuottamaan sähköä 65 megawatin teholla sekä höyryä 140 megawatin ja kaukolämpöä 70-megawatin teholla. Porin Prosessivoima Oy:n toimitusjohtaja Timo Mäki laskee voimalaitoksen tuottavan niin paljon energiaa, että sillä voitaisiin lämmittää 100 000 omakotitaloa vuodessa - laskennallisesti.

Todellisuudessa voimalaitos tekee Kemiran pigmenttitehtaasta lähes sähköomavaraisen, mutta biovoimalan hedelmistä saa nauttia suuri osa porilaisista.

Paitsi Kemiran sähköt, voimalaitos tuottaa energiaa Pori Energia Oy:n tarpeisiin. Pori Energia toimittaa  Kaanaan kaukolämmön putkea pitkin asiakkailleen pitkin Poria, ja voimalan höyryä myydään mm. Pihlavan kuitulevytehtaalle. Putki Porin keskustan ja Kaanaan välille on rakenteilla.

Hankkeen valmistuttua Pihlavan voimalaitos otetaan pois käytöstä, samoin toinen Aittaluodon turvevoimalan kattiloista Porin keskustassa. Aittaluoto on nyt Porin kaukolämmön päälähde.

- Jatkossa Porin kaukolämmöstä kaksi kolmasosaa tuotetaan Kaanaassa ja loput Aittaluodossa, sanoo Timo Mäki.

65 rekallista polttoainetta päivässä

Porin Prosessivoima on Pohjolan Voima oy:n tytäryhtiö, ja Kaanaan voimala on osa Pohjolan Voiman bio-ohjelmaa. Voimala kasvattaa biopolttoaineiden osuutta kaukolämmön ja teollisuuden energiantuotannossa. Laitos vähentää myös Porin seudun hiilidioksidipäästöjä, koska öljyn käyttö energiantuotannossa vähenee oleellisesti.

Nyt Pohjolan Voimassa jännitetään sitä, kuuluuko Kaanaan voimala ilmaisten päästöoikeuksien piiriin vai ei. Pahimmassa tapauksessa päästökauppa saattaa nostaa Kaanaan energian hintaa.

Uudessa voimalassa poltetaan pääasiassa puuhaketta ja turvetta, jonkin verran hiiltä ja teollisuuden jätepuuta. Polttoainetta Kaanaan voimalaitokselle ajetaan rekka-autoilla noin 2 000 tonnia päivässä eli noin 65 rekkalastillista.

- Polttoaine tulee pääasiassa Satakunnan metsistä ja soilta erityisesti Pohjois-Satakunnasta mutta myös Pohjanmaalta.  Polttoaine tulee käytännössä 100 kilometrin säteeltä, sanoo Timo Mäki.

Hänen mukaansa Kaanaan rekkaralli ei  lisää Porin seudun rekkaliikennettä, koska samaan aikaan Aittaluodon turveralli vähenee oleellisesti, ja Pihlavan voimalan polttoaineralli loppuu kokonaan.

Jukka Vilponiemi

24.4.2008 08:34

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva