Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yksivuotiaan kuntapolitiikassa kummallisuuksia

Kuva: Yksivuotiaan kuntapolitiikassa kummallisuuksia

Viime lauantaina vietettiin porvarihallituksen yksivuotissyntymäpäiviä. Jossakin lehdessä hallitusta verrattiin yksivuotiaaseen lapseen, joka pystyy jo pahantekoon ja siksi opposition on valvottava ipanaa. Valvottavaa on ollut jo tämän hallituksen ensimmäisistä elinkuukausista lähtien, vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja välillä mielipahaakin on riittänyt. Porvarihallituksella on melkoinen kiire saada puumerkkinsä asiaan kuin asiaan hinnalla millä hyvänsä. Se pysyykö kansa ja kansalaisten oikeustaju mukana tässä vauhdissa, nähdään toivottavasti jo ensi syksyn kunnallisvaaleissa.

Maaliskuun lopussa ilmestyneessä Kuntalehdessä valtiovarainministeri Jyrki Katainen kertoi suoraan kuntakentälle, että jos rahat on loppu kunnassa tänä vuonna, tulevat vuodet eivät tuo pelastusta tilanteeseen. Kuntien valtionosuudet eivät kasva enää nykyisestään merkittävällä tavalla. Katainen viestittääkin, että uutta elinvoimaa pitäisi hakea kuntaliitoksista erityisesti kunnissa, joissa suurin osa veronmaksajista on eläkkeensaajia.

Kuntarakenteista voi valtiovarainministerin ajatuksiin yhtyä, mutta toimenpiteen vaikuttavuus ei auta tässä ja nyt. Terveyskeskuksissa ja vanhainkodeissa ei ole aikaa odottaa kuntarakenteiden kautta saatuja leveämpiä hartioita asioiden hoitamiseen, vaikka rakennekehityksen suunnasta oltaisiin samaa mieltä.

Valtiovallan rahahanojen sulkeutuminen palvelutarpeiden kasvaessa kuulostaa oudolta. Hallituksessakin olisi hyvä palauttaa mieliin valtionosuusjärjestelmän perustehtävä, hyvinvointipalvelujen rahoituksen turvaaminen. Vanhasen kakkosella ei tunnu olevan halua kantaa huolta kuntien kyvystä perustehtävänsä hoitamiseen. Tästä kertoo mm. se, miten valtion rahoitusosuutta kuntien toimintamenoihin ollaan alentamassa nykyisestä. Merkillisin porvarihallituksen kuntapolitiikan kummajainen on paljon ihmetystä aiheuttanut kuntien palvelumaksujen korotus, joka kuitenkin imuroidaan valtion kassaan.

Mitähän mahtaa ajatella se kunnallispoliitikko, joka vielä muutama vuosi sitten aidosti odotti valtiovaltaa apuun kuntatalouden ahdingossa ja löysi sosialidemokraattien joukosta kuntien suurimmat kurjistajat. Valtiolta apua tosin tuolloin sai ja niin nytkin, mutta se ilmaantuu selvitysmiehen hahmossa, ei ylimääräisenä rahapottina, jolla taas mennään muutama vuosi eteenpäin. Huoli kuntapalvelujen saatavuudesta ja laadusta on aiheellinen.

   * * *
Paras-hankkeen alkumetreillä kuntarakenteiden muuttamisesta ei paljon haluttu keskustella, vain palvelurakenteet olivat syynissä. Nyt tilanne on kuitenkin kääntymässä. Vielä viime syksynä maaherra Saari kertoi Satakunnassa olevan vaarallisen hiljaista kuntaliitosten osalta, mutta tämä kevät on tuonut melkoista vipinää myös tälle sektorille. Satakunta on hitaasti, mutta varmasti muuttumassa kuntarakenteeltaan tulevina vuosina tiiviimmäksi. Tien avaajina toimivat Suur-Euran rakentajat, jotka ensimmäisinä löysivät monikuntaliitoksen avaimet ja tätä kautta yhteisen tahtotilan alueensa tulevaisuuden suunnasta.

Pohjoissatakuntalaisittain kehitys huolestuttaa. Jos me emme kykene täällä pohjoisessa aloittamaan samanlaista prosessia kuin keskisessä ja eteläisessä Satakunnassa, painoarvomme ja kehittymiskykymme heikkenee entisestään. Eilen saimme kuulla uutisen Laviasta, jossa valtuusto päätti kuntaliitosselvityksen aloittamisesta. Nyt olisi viisasta herätä myös muissa alueen kunnissa pohtimaan, josko sittenkin olisi jo pitkän seurustelun jälkeen laajan kihlauksen aika.

   * * *
Puoluekokous lähestyy ja puheenjohtajakeskusteluun osaa ottavien joukko kasvaa. Erityisen mielenkiintoista on ollut havaita se, miten muiden puolueiden edustajat ovat hyvinkin kiinnostuneita siitä, kuka SDP:tä johtaa kesäkuun kokouksen jälkeen. Eräs kokoomusaktiivi oli tässä taannoin kaupan kassajonossa valmis lyömään vetoa tulevasta valinnasta. En sentään siihen leikkiin ryhtynyt. On toki hyvä, että SDP:n tulevan puheenjohtajan nimi kiinnostaa myös muita puolueita, onhan kyse tulevasta hallituskumppanista ja pääministeristä.

Johanna Autio

24.4.2008 08:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva