Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suunniteltua kurjuutta

Kuva: Suunniteltua kurjuutta

Tänä päivänä tuntuu, että kaikkea ollaan koko ajan uudistamassa ikään kuin vanhoja rakenteita olisi pakko jatkuvasti pöllyytellä. Vanhan puolustaminen ei ole enää muodikasta. Silti ihmisten arvot ovat vuosien saatossa pysyneet kutakuinkin samanlaisina. Terveys, perhe, ystävät ja turvallisuus ovat ihmisille tärkeitä. Olemme tottuneet siihen, että kun sairastumme, saamme apua. Suomessa on ollut itsestäänselvyys, että verot ovat kattaneet terveys- että sairausmenomme. Mutta voimmeko olla siitä enää niin varmoja?

Tässä ei ole osannut olla muuta kuin karvat pystyssä ja ymmällään uuden hallituksen suunnitelmista nostaa sosiaali- ja terveyspalvelumaksuja. Suomea ihaillaan Yhdysvaltoja myöden siinä, miten se huolehtii verorahoilla kaikista kansalaisistaan tasapuolisesti. Viimeisen vuosikymmen aikana on pikkuhiljaa hiipimällä korotettu omavastuuta sosiaali- ja terveysmenoissa. Miten ihmeessä pienituloiset ikääntyneet, työttömät ja lapsiperheet pärjäävät? Esimerkiksi mummuni (88v.) hoitaa tuffaa (90v.) vielä kotona. Kysyessäni taannoin, miksi he eivät ota kotiin apua, mummuni kertoi, miten kallista kodinhoito on. Olin hämmästynyt, sillä olin kai tuudittautunut menneeseen aikaan, jolloin apu ja hoiva olivat vielä lähes ilmaisia. Olemme tulleet tilanteeseen, jossa Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ovat jo nyt kolmanneksi suurimpia koko Euroopassa.

Tämä koko Suomen historian tapahtumakirjon nähnyt sukupolvi ei pienistä valita, muttei se myöskään jaksa enää lähteä taistoon huonojen olojen vuoksi. Toinen heikoilla oleva ryhmä on pieni- ja keskituloiset lapsiperheet. Nyt päivähoitomaksujen korotus uhkaa nostaa kaksilapsisen perheen maksuja 700 eurolla vuodessa. Onko se kohtuullista tilanteessa, jossa lapsilisät eivät kasva samaan tahtiin kuin maksujen korotukset puhumattakaan siitä, että lapsilisien arvo säilytettäisiin sidottamalla ne maksujen lailla indeksiin.
Vasta vuosi on kulunut, mutta uusi hallitus on osoittanut jo käytännössä, mitkä arvot heidän elämässään on tärkeitä. Me sosialidemokraatit voimme vain kirjoittaa kriittisesti porvarihallituksen uudistuksista. Oppositiossa oleminen ei ole todellakaan helppoa: mitä muuta voimme tehdä kuin räksyttää ja toivoa, että kansa huomaisi, että kenen toimesta Suomen hyvinvointi on uhattuna? Ihmisen perusarvot ovat vaarassa hukkua tehokkuuteen ja muodikkuuteen. Suunnitellut palvelumaksujen korotukset kohdistuvat suoraan pieni- ja keskituloisiin lapsiperheisiin, vanhuksiin ja sairaisiin.

Olen viime aikoina miettinyt oikein olan takaa, mitä köyhyys oikeastaan on. Rahankaan ei kuitenkaan pitäisi tehdä ketään onnelliseksi. Silti nuorille oma raha tuntuu olevan erittäin tärkeää. Joitakin päiviä sitten keskimmäinen lapseni katseli kateellisena vanhempaa sisartaan, kun tämä valmistautui lähtemään töihin. Silloin keskimmäinen lapseni puuskahti: ”Miksi lapset eivät saa tehdä töitä?” Olin aivan hämilläni ja kysyin, miksi hän haluaisi töihin. ”Siitä saa rahaa, ja kun me olemme köyhiäkin!” Nuorin lapsistani totesi puolestaan sisarelleen: ”Mitä sitten? Meillähän on kaikki hyvin kun on ruokaa ja katto pään päällä.”

Miksi lapseni kokevat meidän olevan köyhiä? Johtuuko se siitä, että emme ole pystyneet vanhempina antamaan arjen hyvinvoinnin ja rakkauden päälle mitään ylimääräistä - kuten viikkorahaa tai ulkomaanmatkoja? Kyllä minuakin ajoittain kiukuttaa, kun palkka ei aina tunnu riittävän edes perusasioihin elämässä. Vaikka terveydenhoitajien palkka nousi vuoden alusta, se on jo kurottu kiinni moneen kertaan inflaation vuoksi. Ruuan hinta on noussut ja lämmitys kallistunut. Vuokrakin kohoaa kesällä palkankorotusten verran. On laskettu, että tällaisen hallituspolitiikan tuloksena keskituloisella neljähenkisellä perheellä on käytettävissään 1500 euroa vähemmän vuodessa kuin viime vuonna. Kaiken kukkuraksi korotuksille näytä vieläkään tulevan loppua, kun terveyskeskusmaksuja ja hammashuollon maksuja nostetaan 20 prosentilla.

Jatkossa meidän perheellemme eikä muillekaan pienituloisille perheille tule jäämään mitään ylimääräistä jaettavaksi. Tämän päivän lapset ja nuoret eivät ymmärrä, miksi perheiden arki pitää vetää tiukalle. Toisaalta olennaisinta on nyt kysyä, että pitäisikö heidän edes ymmärtää tällaista suunniteltua kurjuutta, kun me aikuisetkaan emme voi?

Heli Vannemaa

22.4.2008 08:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva