Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Urheilun merkkituotteet tehdään nälkäpalkalla

Pääseminen töihin maailman johtavien urheiluvaatteita ja -välineitä valmistavien yhtiöiden tehtaille ei Kauko-Idässä merkitse pääsylippua pois köyhyydestä ja kurjuudesta.
Tuore kansainvälinen raportti kertoo karua kieltä siitä, että elämikseen riittämätön palkkataso, kohtuuttoman pitkät työpäivät ja järjestäytymisoikeuden loukkaukset ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus urheilualan johtavien merkkien alihankintatehtailla.

 

 - Johtaville brändeille tuotteita valmistavat työntekijät ansaitseva yhä köyhdytyspalkkoja siitä huolimatta, että yhtiöiden voitot ovat paisuneet satoihin miljooniin, joidenkin jopa miljardeihin dollareihin, totesi tekstiili-, vaatetus- ja kenkäalan kansainvälisen ammattijärjestön ITGLWF:n brittiläinen pääsihteeri Neil Kearney raportin julkistamistilaisuudessa maanantaina Helsingissä.

Kearneyn mainitsemat johtavat brändit ovat Suomenkin markkinoilla tutut Adidas, Nike, Asics, Puma ja New Balance.

Rakenteet entiset

Ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen kansainvälinen Play Fair -verkosto on koonnut tutkimusraportin viiden Aasian maan tehtailta. Se piirtää kokonaiskuvaa urheiluvälineitä ja -vaatteita valmistavasta globaalista teollisuudesta. Tutkimuskohteina ovat suurimmat merkkivalmistajat ja erityistarkastelussa urheilujalkineet ja jalkapallot.

Raportti on saanut nimekseen Clearing Hurdles - Aitoja ylittämässä. Edellinen vastaava tutkimus julkistettiin neljä vuotta sitten Ateenan olympialaisten aattona.

Viidestä Aasian maassa koottujen tietojen mukaan merkittäviä parannuksia työoloihin ei ole tapahtunut, vaikka kuluttajaliikkeiden arvostelun kohteiksi joutuneet suuryhtiöt ovat kehitelleet omia eettisiä ohjeitaan. Alan tuotannon rakenteista juontuvat perusongelmat ovat säilyneet entisinä, raportti päättelee.

Poljetut palkat

Useimmat merkkiyhtiöt ovat kannattavat julkisesti vapaata järjestäytymisoikeutta ja ay-liikettä eettisissä ohjeissaan. Siitä huolimatta raportti luettelee joukoittain esimerkkejä, joissa tuotantolaitosten johto estää ammatillisen järjestäytymisen ja vainoaa järjestäytymään pyrkiviä.

Ammattiliittojen savustamisen keinoja rankemmasta päästä ovat järjestäytyneiden erottaminen ja koko ay-tartunnan saaneen tehtaan siirtäminen muualle.

Tutkimusraportti luettelee esimerkkejä, joissa suurille merkkiyhtiöille tavaraa valmistavat tienaavat jopa kansallista minimipalkkaa vähemmän.

Jalkapalloja Nikelle, Umbrolle ja Filalle valmistava kiinalainen Joyful Long -yhtiö maksaa nahkakuulien ompelijoille vähemmän kuin puolet kansallisesta minimipalkasta.

Merkkiyhtiö Nikelle Vietnamissa kenkiä tuottavan Tae Kwang Vinan tehtaalla Hanoin lähellä työntekijät kävivät lakkoon tämän vuoden maaliskuussa saadakseen korotuksen 63 dollarin kuukausipalkkaansa. Palkka ei riitä kattamaan edes päivittäisiä perustarpeita.

Niken urheilujalkineen valmistamisessa palkkakulujen osuus yhtiön oman arvion mukaan on yksikköhinnasta on noin kymmenen prosenttia. Kyse on Nikelle tossuja valmistavan Yue Yuen -yhtiön tossuparin lähtöhinnasta tehtaalta. Kuluttajan kaupassa maksama hinta on moninkertainen ja tehdastyöläisen osuus loppuhinnasta häviää mitättömäksi pisaraksi.

UP/Kari Leppänen

22.4.2008 08:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva