Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Euran kouluissa tietotekniikka viedään myös luontoon

Euran sivistystoimenjohtaja Teija Vuohijoki painottaa Euran olevan esihistorian kannalta Suomen tärkein paikka ja tärkeyden vain kasvavan Kiukaisten kuntaliitoksen toteuduttua. Tämä haluttiin hyödyntää myös opetuksessa ja Eura lähti oppimisympäristöjen kehittämishankkeeseen, joka perustuu kannettavalla, gps-paikantimella varustetulla tietokoneella oleviin maastokohtien tietoihin ja tehtäviin.

 

Käytännössä Pulpetista ulos oppimaan hankkeessa lähdetään etenemään maastossa ennalta tietokoneelle suunniteltuja reittejä pitkin. Tietokoneella olevalle kartalle on merkitty erilaisia historiallisia kohteita, joita klikkaamalla niistä saadaan lisätietoa tekstinä, videoina, puheena tai kuvina.

Sekä opettajat, että oppilaat vaikuttivat innokkailta uuden opetusmenetelmän käytöstä.

- Paremmin tässä oppii kuin pulpetin vieressä istumalla, vakuuttavat kasiluokan pojat.

He kertoivat itselleen avautuneen täysin uudella tavalla esihistorian maiseman, kun he olivat viime viikolla kartan mukaan kävelleet Kauttualla järvessä.

- Kyllä täältä jotain tuttua löytyy, mutta kyllä melkein kaikki on uutta tietoa, kertovat Ossi Edman, Tuomas Ketola ja Jesse Salonen.
Valmiita reittejä tulee olemaan keskustan lisäksi myös Kauttuan alueella, Honkilahdelta ja Kiukaisista.

Koko ajan uutta tietoa

Opettaja Minna Lääperi kertoi hankkeen kautta tulleen oppilaille vaihtelua ja kun nuoria yleensä vielä tietokoneet kiinnostavat ja voi itse valita reittejä ja kohteita, on hankkeen mukana tullut myös aivan uudenlaisia kiinnostuksen kohteita.

Lääperi painotti reiteillä olevien tietojen lisääntyvän koko ajan. Hän painotti ohjelmaan voitavan lisätä muitakin kuin historiallisia elementtejä.

- Reiteille voisi lisätä esimerkiksi geologiaa, maantietoa tai biologiaa esimerkiksi kertomalla alueen puulajeista. Ohjelma tarjoaa hirveästi mahdollisuuksia, painotti Lääperi.

Hän piti ohjelmaa hyvänä myös sen takia, että samaan kohteeseen voidaan tehdä tehtäviä eri ikäisille.
Hankkeesta vastaava Kari Uotila painottaa taustalla olevan laajan tutkimushankkeen, josta saadaan koko ajan uusi tutkimustieto opetuskäyttöön. Eli ei tarvitse odottaa uusien oppikirjojen tulemista painosta.

Ohjelma tarjoaa myös opettajille mahdollisuuden täydentää tietoja omalla materiaalilla, eikä se ole edes vaikeaa. Lääperi kertoi lisäävänsä mieluummin oman tiedon, kuin tekevänsä siitä kalvon.

Tällä hetkellä tietoja koneille päivitetään muistitikun kautta, mutta sen voi tehdä myös internetin välityksellä.
Hanketta reilulla 40 000 eurolla rahoittaneen opetushallituksen erikoisasiantuntija Juho Helminen uskoi kalleudestaan huolimatta tämäntyyppisten hankkeiden lisääntyvän.

Hankkeessa käytettävien ohjelmien ja niihin syötettävien tietojen käyttö ei välttämättä rajoitu vain koulukäyttöön. Esimerkiksi matkailijalle voitaisiin vuokrata kone, jonne olisi halutut reitit tallennettu valmiiksi. Tietotekniikan kehityttyä tietoa voidaan käyttää myös suoraan internetin kautta.

Jouko Veijonaho

22.4.2008 08:35

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva