Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta

Kuva: Katsomosta

Jääkiekon SM-liigan ensi kauden päävalmentajapakka on jaettu. Varsin vähän nimilistaan tuli muutoksia, mutta eroa syntyy siitä, kun päävalmentajat ovat vaihtaneet seuraa täksi kaudeksi. Mestarivalmentaja Kari Jalonen pisti päänsä varsinaisen nokkospesään siirtymällä HIFK:n valmentajaksi. HIFK:lla on vielä toissakaudenkin valmentajan palkka (Francis) maksamatta, toimitusjohtaja Pentti Matikainen sai potkut ja kaiken lisäksi viime kausi meni pelillisesti poskelleen Paul Baxterin luotsaamana.

On siinä Kari ”Nenä” Jalosen pakko ottaa pelaajapaletti hanskaansa – seurajohtoa hän ei ruotuun saa, sillä se kulkee omia polkujaan – ihan IFK-brändiksi ristityn aatesuunnan mukaisesti. Mutta ilman sarvia ja hampaita: juuri HIFK on viime kausien mittaan tehnyt suurimmat virhearvioinnit – resursseihin verrattuna. Pientä on sen rinnalla Turun tauti, porilainen hulluus ja raumalainen kettumaisuus.
Suurimmat virheensä HIFK on tehnyt valmentajavalinnoissa ja siinä, että se on surutta päästänyt omia kasvattejaan muihin seuroihin. Joutuu nyt ostamaan heitä takaisin viisinkertaisella (ainakin) hinnalla!
Ai niin, Kari Jalonen pelasi HIFK:ssa 1984, ja poskelleen meni. Kovat stadin kingit istuivat ennen harjoituksia vappunenät päässä. Ei mennyt Jalosen kausi pelaajana putkeen, mutta voi olla, että nyt valmentajana puhaltavat uudet tuulet. Tämä tosin edellyttää, ettei seuran johtoryhmä sekaannu liikaa peliasioihin. Se tie on jo loppuun kuljettu. Mutta nyt näyttää siltä, että HIFK olisi tosissaan taistelemassa pääkaupunkiseudun ensi kauden herruudesta. Tällä kaudella se oli huonoin.
Mitä muuten sanotte siitä, että syväkurkkuni tiedottaa Oulun Kärppien maalivahti Tuomas Tarkin olevan ensi kaudella HIFK:n mies.
Pankaas vaan seuraten!

Muutama merkittävä vaihto
Oulun Kärpät saa peräsimeensä Matti Alatalon. Vaikka hän ei Hämeenlinnassa onnistunut, ja joukkueen murrosvaihe on Oulussa lähes samaa luokkaa, niin ei Kärppien menestyminen jää Alatalosta kiinni. Se on kiinni siitä, minkälainen joukkue Ouluun saadaan. Mutta mestaruuden uusiminen voi olla hankala tehtävä.
Täysin uusina päävalmentajina ensi kauden SM-liigassa ovat Mikko Saarinen (Tappara), Jukka Rautakorpi (HPK) ja Glen Hanlon (Jokerit)
SM-liigavalmentajista vain yksi on ulkomaalainen, mutta tämä Hanlon taitaa olla kovissa liemissä keitetty, sillä muistamme hänet myös MM-kisoista Valko-Venäjän valmentajana. Liekö tämä etu vai haitta?
Hannu Virta TPS, Risto Dufva JYP, Sakari Pietilä Ilves, Hannu Aravirta Pelicans, Pekka Virta KalPa, Petri Matikainen Blues ja Ari-Pekka Selin SaiPa jatkavat joukkueensa kanssa siitä mihin kevään mittaan jäivät.
Eipä tuossa nimilistassa ollut yhtään yllätysnimeä. Rautakorpi sekä Saarinen tulevat olemaan ensi kauden jokerikortit. Erona heillä on se, että Tukka-Jukka vaatii ympärilleen kivikovan joukkueen, mutta Saarinen pystyy rakentamamaan Joukkueen hieman huonommistakin aineksista.

Satakunnan suunnasta
Rauman Lukon päävalmentajaksi pestatun Rauli Uraman sopimus ei enää yllättänyt – mutta sopimukseen pituus kylläkin. Uraman sopimuksen pituus on neljä vuotta ja se on pitkä aika joskus tuulisellakin SM-liigavalmentajan postilla.
Mutta löytyy kaiken takaa kuitenkin ajatus, että nyt Rauman Lukossa rakennetaan sekä satsataan tulevaisuuteen. Valmennuspuoli on kunnossa ja kun pelaajahankinnat vielä osuvat kohdalleen, niin Lukko on oikealla tiellä.
Uraman tehtäviin kuuluu myös tulevaisuuden pelaajia kasvattavan Lukkoakatemian johtajan pesti. Paljon on siis nyt Uraman harteilla. Hänen arvonsa nähtiin vasta sitten, kun hän valmensi kaksi kautta Tapparaa. Sitä ennen rooli oli peräti kahdeksan kauden ajan ”apuvalmentaja”.
Tässä tapauksessa apu oli lähempänä kuin vierestä katsoen huomasikaan! Pitkään siinä tosin meni.
Kun Rauman Lukon SM-liigajoukkueen valmennustiimiin kuuluu nyt kaikkiaan seitsemän valmentajan tittelillä mukana olevaa, niin tämä saattaa olla se tie, jolla noustaan taistelemaan mitaleista. Ei välttämättä vielä ensi kaudella, mutta jos rakennustyö saa jatkua, niin jo seuraavilla.
Seikka on saletti.

1001 runkosarjan ottelua
Olin henkilökohtaisesti sitä mieltä, että 1001 SM-liigan runkosarjan ottelua pelannut, monivuotinen Lukon kapteeni, Erik Hämäläinen jatkaa vielä ensi kauden pelaamista.
Mutta päätös lopettamisesta oli jo tehty.
Erik Hämäläinen täyttää ensi sunnuntaina 43 vuotta ja nyt hän siirtyy apuvalmentajan rooliin. Tuskinpa Urama tässä tilanteessa olisi voinut saada parempaa työtoveria aitioon. Noilla ottelumäärillä Eepi kyllä aistii, jos joku asia on joukkueen henkisessä tilassa menossa sivuraiteelle. Se on uskomattoman suuri apu, ja hienoa, että tämä pelaajakokemus otettiin Raumalla käyttöön.
Eipä siinä Raulin ja Eepin tarvitse paljon asioita huutamalla kertoa. Ne menevät puhumalla perille.
1001 pelattua runkosarjan ottelua vaati 21 SM-liigakautta. On syytä pistää, puolustajana pelanneen, Hämäläisen kausien tehosaldo. Se on 163+240=403. Ei voi muuta kuin hämmästellä. Se on fakta, että Eepin runkosarjan ottelumäärän ylittäminen ei tapahdu moniin vuosiin.
Onnea sunnuntaisen syntymäpäivän johdosta, ja onnea myös valitsemallasi jääkiekkotiellä.

Odotellaan rauhassa
Porin Ässien joukkueen päivittämisessä saa olla tarkkana, sillä try out-pelaajia on joukkueessa ollut useampia.
Toisaalta on äärettömän hyvä, että muiden paikkakuntien lahjakkuuksia testataan, sillä tunnettu tosiasiahan on, että Jokerit sekä HIFK ovat tässä mielessä tuhlaajaseuroja. Omat nuoret ja lupaavat pelaajat, eivät saa edes näyttöpaikkaa. Niinpä sitä on haettava muualta ja sitten stadin seurat ostavat omat kasvattinsa takaisin. Systeemi on hieman takaperoinen.
Ässien kohdalla puhutaan 25 pelaajasopimuksesta ja siinä joukossa on melkoinen määrä omia, sitä oikeaa porilaista luonnetta, omaavia pelaajia kiva joukko.
Mutta silti pitää olla yksi ketju, joka tekee maalin kun tilaisuus tulee. Viime kaudella paikkoja kyllä oli, mutta melkoisen työmäärän Ässät joutui yhden maalinsa eteen tekemään. Aina ei käynyt tuuri, eikä se ollut vastustajan maalivahdinkaan hyvyyttä, mutta ei vaan loksahtanut.
Nyt SM-liigaan tulevat karsintapelit. Se muuttaa ainakin tammikuun siirtorulettia radikaalisti.
Asiasta toiseen.
Kertovat vankkana totuutena, että kun Matikainen puhutti Jalosen HIFK:n valmentajaksi, niin takatukka-Penan erottaminen oli kariuttaa Jalosen tulemisen. Suomesta löytyi tässä vaiheessa yksi valmentaja, joka olisi ollut valmis itse maksamaan seuralle saadakseen tuon pestin.
Olen iltaisin mietiskellyt, että kukahan valmentaja olisi kyseessä!

Pientä esimakua
Kun Leijonien päävalmentaja Doug Shedden on useammankin analyytikon toimesta leimattu ns. huonoksi valmentajaksi, niin nyt kannattaa seurata jo eilen alkaneita EHL-turnauksen otteluja sillä silmällä. Eikä kannata istua pelisilmänsä päällä.
Suomi pelasi eilen Moskovassa ja jatkaa Tshekkiin kohtaamaan isäntämaan sekä Ruotsin. Vaikka varsinainen MM-joukkue tulee näistä otteluista muuttumaan paljon, niin silti johtopäätöksiä pystyy tekemään.
Venäjä avausvastustajana eilen on varmasti ollut paha. Maa nousee hiljakseen viime vuosituhannen loistoon, jonne sen nostivat Pappa Tarasov sekä Viktor Tihonov. Tarasovin musta muistivihko säilyy mielessä Turussa pelattujen MM-kisojen aikana. Elettiin vuotta 1991.
Pelaako Suomi nyt Sheddenin vai Jukka Jalosen konseptilla? Ei Kanadan kapeat kaukalot yksistään riitä Kummolan valintaan Sheddenin kaksoisrooliin. On tuolla Kalella edelleen melkoinen sanavalta Suomen jääkiekossa – ja myös kansainvälisillä areenoilla. Ties vaikka olisi vielä koko kansainvälisen liiton nokkamies.
Mutta ei mennä asioiden edelle, vaan pelataan nyt tämä turnaus ensin ja odotellaan MM-kisoja. Ne ovat toki ihan oven takana kuin piikatytön sulhasmies.
Silti pitää muistaa, että tappion kärsineen joukkueen päävalmentaja marssi päätuomari Ville Vuohtoniemen eteen ja sanoi: ”Olipa hyvä matsi”! ”Niinkö”, huudatti Ville ihastuneena. ”Niin … Olisitpa sinäkin nähnyt sen”.

Kultaloimi jaossa
Aikaisemmin pystyi kertomaan sen, että tänään ovat Porissa ravit.
Nyt en pysty, koska olen pudonnut radan ohjelmien postituslistalta. Silti pistän lusikkani ravisoppaan.
Nimittäin huomenna Porissa ravataan Kultaloimi ja Satakunta Senior lähdöt. Valtakunnallisessa V75 pelissä muutkin kohteet ovat äärettömän tasokkaita divisioonakarsintoja.
Joka soppaan on siis mielipiteensä tyrkättävä – jyrkästä vastustuksestakin huolimatta: Satakunta Senior -lähtöön kolmella hevosella ristiin: Veli-Ralli (6), Hepori (8) ja Visul (10). Kyllä joku näistä voittaa, tai sitten ei.
Kultaloimi-lähdössä on 10 hevosta. Ettei vaan Aslak korkkaa lähtöä? Tai voi olla, että Isn’t it Pascha pasauttaa keulilla. Mutta aina kun Porissa on mukana Markku Nieminen ja Don Giovanni, niin ei kannata unohtaa.
Tulipa nyt sohaistua tikkunsa taas raveihinkin, mutta ei voinut mieltänsä malttaa. Mahdolliset voittovihjeen tuomat provikat saa toimittaa lehtemme toimitukseen. Pottuilut suoraan Jurvan kuntaan.

Jarmo Liuhala

18.4.2008 08:37

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva