Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vanhoi kevvää leikkei

Kuva: Vanhoi kevvää leikkei

Tuli tos yhten päivän Porist kottii tän rannal, ko huamasi flikkai jo hakenee hyppynaru framil ja hypättii nii siin pysäkil melkei tiäl et valla hirvitti. Yks pikkune flikka meinas karat siin hyppyfaarttis suaraa mee auto ettee. Täst narul hyppäämisest se pruukaa pikkulikkai ja hiukka isompainki kevätkirmaus alkaa.

Muista elävästi omanki hyppäämiseni sillo mukulan kui kivvaa se sillo oli. Ny ko freistais hypät samallai taitas käyr aika kankeesti ja eppäile ettei kruvvikka ennää tommost poukkimist falskaamati kestäs Sillo aikanas isä teki iha pyykkinarust mullekki nii pitkä ko lyhkäsenki hyppynaru. Pitkää narruu viipotti kaks, yks naru kummaski pääs taik jossei ollu kaht ni sompuloitii toine narupää vaik palotikkaisii. Kyl me sit hypättii kaht narruuki niät viipottajil oli naru kummaski käres ja viipotus meni kummallakki narul sillai voorotelle. Tainnu tää hyppynarul hyppely kuuluu kaut aikai flikkai kevvääsee. Meenki mukulat oli kovvii poukkimaa ja sai joskus mumminki viäl jallitettuu fölliis vanhoil päivilläs. Ja sekos oli sit mialuist viipottajil, ninko kyl mummillekki joka viäl hallitti laji.
Toine kevvää hyppely oli muskrotta. Muista iha itte sahanneeni laurast passeli kokkoise neliskanttise klopi. Ei se sahhaamine oikee meinannu mult luanat, paremminki soli semmost nylpyttämist. Mukko se tartti vaa saar koht eikä kerriinny vartoo issää tyäst. Pihhaa kriipustettii kepil!p tasasel plassil sit ruurukko, kuus ruutuu, kaks rinnatuste ja kolme semmost parrii peräsi. Oli niit kyl erillaisiiki ruurukoit riippue hyppääjäi tairoist. Yhrel jallaal seisoe potkastii ain kloppii ruurust toisee. Viival ei saanu men, ei kloppi se paremmi ko hyppääjäkä. Enstiks kloppi heitettii ensimmäisee ruutuu ja kuljetettii läpi koko kentä, sit toisee ja sillai se jatku. Sikko jäi ni tuli toise vooro jatkaa ommaa klopikuljetustas. Täsäki oli monellaisii oorteleit ninko hyppijöikki ja tarkkan tartti ain ol. Nyte ole nähny muksuje liirul vetävä ruurut asfalttii, et sillai ne konstit muuttuu. Hyvvää se tekkee ittekulleki et pihal hypellää.
Sit knöösipoikai kevvää avaus oli platku pellaamine. Sihe tartti ol hiukka parrei metalliraha plätkimist varte niisanottu onneraha ja sit piänempii kilui niihi paikkoihi mihi raha lensi. Se plassi mihi sai rahhaas lyär oli viktine. Siit jäi rummii jälkii seinii ja monel tuli isältäs tupekrapinat. Suniva riihe ovi olis kuulemma ollu valla säilyttämise väärtti, ko sihe oli hakattu nimpaljo rahakuvvii sukupolvest toisee aikanas. Samallai palokunnatalo pruuttavarasto ovi oli poikai miälee silloko meenki isäntä oli pellaamas. Itte e ol platkuu muistaakseni pelannu, mut kattellu kyl sujuvasti poikai pellaamist. Meil koton oli platku niit kiällettyi huvei eikä olis tainnu ol niit siin tarvittavvii kiluika. Se raha lensi ja sit löi toine rahas seinää taik ovvee ja förstäs saar erellise viäree. Mikäli rahat oli likikkäi se viimeks lyäny freistas peukaloos ja etusormees harittamal saar ottee molemmist rahoist. Jos ulettu kolikost toisee sai raha pittää ja lyär viäl uuremma kerra. Siin voi samal kerttaa luannistaa saamaa usseemmanki kilu ittelles. Etukättee ain sovittii minkä arvose raha pääl pelattii esim. 10penni pääl. Ninkavva nuijat rahhaas sit platkutti, ko stää heil piisas.
Täs ny koiti ravottaa ovvii niihi lukijai muistilokeroisii ja saar aikaseks kunno triihaukse millai ittekuki o sillo joskus pruukannu kevväisi hyppii, pomppii ja platkuttaa…

Ulla H. Leino

18.4.2008 08:21

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva