Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Entistä ehompi Pomarkun kirkonkylän koulu täyttyy taas lasten äänistä

Kuva: Entistä ehompi Pomarkun kirkonkylän koulu täyttyy taas lasten äänistä

Pomarkun kirkonkylän koulun peruskorjaus on jo lähes valmis. Tällä hetkellä koulua kalustetaan ja siivotaan rakennustöiden jäljiltä. Oppilaat pääsevät muuttamaan takaisin aivan uudelta näyttävään opinahjoonsa vielä ennen kesäloman alkamista.

- Jee!!! Meillä on nyt hieno koulu, kolmasluokkalaiset hurraavat.

Koulutoimenjohtaja Lasse Viitanen kertoo, että koulun saneeraus on sujunut ilman suurempia ongelmia.
- Aina, kun vanhaa korjataan saattaa tulla yllätyksiä, mutta niitä ilmeni vähemmän kuin odotettiin. Nyt näyttää siltä, että reilun 2 miljoonan euron kustannusarvio alittuu jonkin verran. 
Kirkonkylän koulu on rakennettu vuosina 1956-1957. Varsinaista peruskorjausta ei tätä ennen ole tehty, vaikka vesikatto on jo uusittu aikaisemmin ja lämmitysjärjestelmä muutettu hakkeella toimivaksi.
Koulu on remontin myötä kokenut varsin perusteellisen muutoksen. Huonetilajärjestystä on muutettu niin, että keittiö- ja ruokala sijoittuvat länsisiipeen alunperin kirjastona toimineeseen osaan. Ruoka tulee edelleen yläasteen keskuskeittiöstä.
Opettajainhuone ja muut hallintotilat on siirretty ensimmäiseen kerrokseen vanhan keittiön ja ruokasalin paikalle. Varsinaiset luokkatilat sijoittuvat nyt rakennuksen kolmikerroksiseen osaan. Liikunta- ja juhlasali on säilynyt jokseenkin entisellään.
Koulu on saanut myös uuden, nykyaikaisen ilmastoinnin, valaistuksen ja sähköjärjestelmän. Lämpö- ja vesiputkitukset on käyty läpi ja korjattu tarvittaessa. Kaikki rakennuksen sisä- ja ulkopinnat sekä ikkunat ja ovet on uusittu tai ehostettu.
Liikuntarajoitteisten kulkemista ja siivoustoimintaa on helpotettu rakentamalla hissi. Suuri muutos on myös se, että aikaisemmin wc-tiloihin kuljettiin ulkokautta, nyt ne on sijoitettu sisälle, lähelle luokkatiloja.

Vanhan kansakoulun ahtaudessa
Kirkonkylällä oppilaat ovat kuluvan kevätlukukauden ajan opiskelleet vanhassa kansakoulurakennuksessa, joka kauneudestaan ja arvokkaista perinteistään huolimatta on tämän päivän mittapuiden mukaan varsin ahdas ja alkeellinen.
Vanhan kansakoulun tilat on saneerattu nuorisotiloiksi ja rakennuksessa toimii normaalisti myös kotiseutumuseo.
- Museona toimiva vanha osa on rakennettu 1874 ja muu osa 1911. Talo toimi kansakouluna 1950-luvun lopulle saakka, 1980-luvulla se saneerattiin nuoriso- ja museotiloiksi.
- Tavallaan rakennus palasi täksi talveksi omaan alkuperäiseen tehtäväänsä, Lasse Viitanen tuumaa.
Oppilaat ja opettajat ovat sopeutuneet pieniin väliaikaistiloihinsa yllättävänkin hyvin.
- Hiukan olin huolestunut siitä, miten lämpöä riittää, mutta onneksi talvi ei ole ollut kylmä. Toki tässä on vaadittu joustamista kaikilta, mutta tieto koettelemusten väliaikaisuudesta on varmasti helpottanut jaksamista.
- Pian oppilaat pääsevätkin hyviin ja siisteihin tiloihin. Luokissa on muun muassa uudet, säädettävät pulpetit, liitutaulut ja dataprojektorit, Lasse Viitanen summaa.

Oppilasmäärät kasvussa
Kirkonkylän koulussa on tällä hetkellä 136 oppilasta. Ensi syksynä kouluun perustetaan yksi pienryhmäluokka lisää ja oppilasmäärä ylittää 140 rajapyykin.
- Pomarkku kuuluu Porin seudulla niihin kuntiin, joissa oppilasmäärät ovat kasvussa. Tällä hetkellä peruskoulusta poistuvat ikäluokat ovat pienempiä kuin sen piiriin tulevat.
Kirkonkylän koulun saneeraus päättää monivuotisen koulujen parannushankkeen Pomarkussa. Yläasteen ja lukion mittava remontti valmistui alkuvuonna 2002. Sen jälkeen korjattiin vanhan kansakoulun vieressä sijaitsevat teknisen työn tilat ja nyt oli vuorossa ala-aste.
- Kaikkiin saneerauskohteisiin saimme toteutusaikaista valtionosuutta, joka on Pomarkun kokoiselle kunnalle iso asia, Lasse Viitanen kiittelee.
Pomarkussa on myös Honkakosken kyläkoulu, jossa on tällä hetkellä 27 oppilasta.
- Honkakoskella oppilasmäärän on arvioitu lähivuodet säilyvän lähes nykyisellään, eikä ole olemassa koulun lopettamissuunnitelmia. Koulurakennus on saanut uuden vesikaton ja se on kaiken kaikkiaan kohtuullisessa kunnossa. Ulkomaalaus on ainoa, joka pitäisi vielä tehdä, Viitanen kiteyttää.
Maarit Kautto

18.4.2008 08:06

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva